Jste zde

Nakoupili jste zásobu vajec v akci? Poradíme, jak je zamrazit klidně na rok

vajíčka v lednici Zdroj: Shutterstock
Ptačí chřipka, vybíjení chovů a s ním související zdražování vajec nutí řadu z nás nakupovat tzv. „do zásoby“. Vajíčka ale nevydrží věčně. Jak zamrazit ta, která už máte doma?

12. 1. 2023

Jednou z možností, jak vejce uchovat na několik dlouhých měsíců, je jejich zmrazení po rozšlehání. Potřebovat budete jenom tvořítko na led, jednu větší mísu a metličku, kterou vyklepnutá vejce rozšleháte tak, aby se spojila. Poté nechte misku zhruba hodinu odstát. 

Vzduch, který se totiž do vajec během šlehání dostal, musí před mražením vymizet. Jakmile na povrchu misky neuvidíte bublinky, můžete vajíčka nalít do tvořítek na led. Po zamrazení jednotlivé kostičky vyloupejte a nasypejte do sáčku, který uložíte k dlouhodobému zamrazení. 

shutterstock_55858732.jpg

vajíčka na ledu
Zdroj: 
Shutterstock
Zamrazená vajíčka v mrazáku vydrží až jeden rok.

Náš tip: Na sáček, kam jste kostičky uložili, si napište datum zamrazení. 

Mrazíme oddělená vejce

Pokud potřebujete zamrazit zvlášť bílek a žloutek, zkuste následující trik. Do dvou misek si oddělte bílky a žloutky. Zatímco bílek můžete zamrazit samostatně (opět ho stačí nalít třeba do tvořítek na led), se žloutkem to bude maličko komplikovanější.

Protože má žloutek tendence „seschnout“ a zhrudkovatět, bude potřeba mu při mražení maličko pomoct. Nejde o nic složitého. Jednoduše si žloutky v míse smíchejte se lžící cukru nebo soli. A zmrazte je stejným způsobem jako u předchozích postupů. Ochucený žloutek si zanechá správnou konzistenci.

Přečtěte si také: Nákup vajíček: Jak poznat čerstvé vejce a co znamenají čísla na skořápce?

shutterstock_1804788685.jpg

mražené žloutky
Zdroj: 
Shutterstock
Žloutky můžete zamrazit například v tvořítku na led.

Jak zmrazená vejce správně používat?

Vajíčka zamrazená výše uvedenými způsoby vydrží čerstvá klidně celý rok. Ve chvíli, kdy budete potřebovat zamražená vajíčka použít, z mrazáku odeberte potřebné množství kostiček, které nechte přes noc roztát v nádobě uložené do lednice. Nezapomínejte na důkladnou tepelnou úpravu.

Tip závěrem: Pokud chcete bílky použít pro přípravu koláče, bublaniny, buchty nebo jiného dezertu, kde budete potřebovat sníh, nechte je rozmrazovat při pokojové teplotě. Lépe se vám pak budou vyšlehávat.

Použité zdroje:

  • https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/627011/koupili-jste-spoustu-vajicek-v-akci-zkuste-je-zmrazit-tady-je-podrobny-navod-jak-na-to.html
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3624-jak-efektivne-mrazit-vejce-s-bilky-je-to-snadne-zloutky-potrebuji-predem-tuhle-jednoduchou-upravu/
  • https://www.wikihow.cz/Jak-zmrazit-vejce
  • https://www.slepicar.cz/blog/98-netradicni-zpusob-skladovani-vajec-zmrazte-je.html
  • https://www.expressinfo.cz/zdravi/jak-zmrazit-a-bezpecne-rozmrazit-cele-vejce-bilek-i-zloutek/9118/