Jste zde

Může "papiňák" explodovat? A proč do něj koření vkládat v plátýnku? Prozradíme!

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Vaření v tlakovém hrnci jen nejen rychlejší, ale i zdravější. Vyndejte jej ze skříně, zkontrolujte bezpečnostní ventily, kvalitu těsnění a dejte mu opět šanci. Při správné péči a při dodržení základních pravidel se výbuchu nemusíte obávat.

17. 8. 2018

Vaření v tlakovém hrnci není žádnou novinkou. První zmínky o jeho používání se objevují už v 17. století. Historky o jeho výbuchu však vedlo mnoho hospodyněk k jeho uklizení. Důvody k obavám jsou však zbytečné. Moderní tlakové hrnce mají hned několik bezpečnostních ventilů a jeho používání s sebou přináší velké množství výhod.

Vše bez zbytečného tuku navíc!

Tlakový hrnec je skvělý pomocník nejen k přípravě masa, omáček a polévek. Připravit v něm lze i dezerty, luštěniny, brambory a zeleninu s tvrdší dužinou. Bude-li papinový hrnec správně těsnit, nic se vám nepřipálí a spotřebujete jen minimum tuku navíc.

Tlakový hrnec získal svůj lidový název papiňák podle svého vynálezce Denise Papina.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Tip: Bazalku, majoránku a jiné drobné koření dávejte raději do pytlíčku na koření nebo je zabalte do plátýnka. Drobné částečky by vám mohly ucpat ventil.

Víte, jak dlouho vařit?

Důležitá je doba vaření. Pokrm nevařte zbytečně dlouho. Hrozí rozvaření a zbytečně ztratíte větší množství cenných látek. Minuty počítejte od chvíle, kdy z ventilu začne utíkat pára. Většina potravin se uvaří dvojnásobně rychleji.

Existují však i pokrmy, které máte hotové mnohem dříve. Vepřové koleno a hovězí maso v guláši máte za půl hodiny měkké. Předem nenamočené luštěniny jsou měkké za 15 minut, bramborám postačí pouze 10 minut a těstovinám dokonce jen pět.

Trocha fyziky

Celý princip vaření v tlakovém hrnci spočívá na vyšším tlaku a vyšší teplotě. Zatímco za běžného tlaku je nejvyšší možná teplota 100 stupňů Celsia, v tlakovém hrnci díky vyššímu tlaku je možné dosáhnout až teploty 130 stupňů. Pevně držící poklice a stěny z oceli pak zajistí, že chuť a vůně zůstanou doslova pod pokličkou.

Tlakový hrnec šetří nejen váš čas, ale i vaši peněženku

Vaření v tlakovém hrnci má mnoho výhod. V prvé řadě jistě oceníte rychlejší přípravu pokrmů. Vaření v tlakovém hrnci je až trojnásobně rychlejší než v hrnci, který je pouze přiklopený pokličkou. Zkrácení doby vaření jde pak ruku v ruce s ušetřením energie a s kvalitou připraveného pokrmu. Jídlo si uchová více vitamínů a minerálů, maso bude šťavnatější, chutnější a voňavější. Navíc vysoká teplota zlikviduje veškeré bakterie!

Věděli jste, že tepelnou úpravou se řada tělu prospěšných látek vytrácí? Čím déle pokrm vaříte, tím více látek ztratíte. Vaření v tlakovém hrnci je mnohem rychlejší, a tudíž i zdravější. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Tip: Tlakový hrnec vypínejte několik minut před dovařením. Pára a vysoká teplota pod pokličkou pokrm dodělají.

Obáváte se výbuchu tlakového hrnce? Obavy jsou zbytečné

Nepoužíváte tlakový hrnec, protože se obáváte výbuchu? Chyba! Hrnce, které se dnes vyrábí, jsou z kvalitních nerezové oceli a jsou opatřené hned několika bezpečnostními ventily. Důvodem výbuchu papinového hrnce je pak pouze zanedbaná údržba a nesprávné používání. Budete-li se řídit návodem použití a hrnci po každém vaření věnujete péči, nemusíte se výbuchu obávat.

Pozor na přeplnění hrnce!

Tlakový hrnec před každým vařením zkontrolujte. Pozornost věnujte těsnění a ventilům. Vše by mělo být dokonale čisté. Důvodem k výbuchu je i přeplnění hrnce. Věřte, že ryska pro maximální možné naplnění, není v tlakovém hrnci náhodou. Velký pozor dejte i při vaření hrachu, fazolí nebo jiných potravin, které vlivem vaření nabydou. S hrncem zacházejte opatrně, nikdy jej neotevírejte silou a je-li v něm ještě tlak! Zpočátku vařte na plný plyn. Až se ventil uzavře, sporák ztlumte.