Jste zde

Melasa je odpad, ale zatraceně zdravý. Prý pomáhá s libidem i s těhotenskými nevolnostmi

melasa z řepy Zdroj: Shutterstock
Bílý cukr? Brrr! Ke slazení už ho dneska používá mnohem míň lidí, než tomu bylo dřív. Osvěta ale udělala svoje. Pokud tedy hledáte alternativu, vyzkoušejte třeba melasu. A rozhodně se nenechte odradit tím, že jde o odpad.

25. 5. 2023

Hnědý sirup, který se neuvěřitelně táhne, je lepkavý a mazlavý, si podle vzhledu nezamilujete tak, jako třeba pro oko přitažlivý med. I chuť je u melasy dost o zvyku. Jakmile jí ale jednou propadnete, už ji budete chtít mít vždycky doma. 

Kde se bere melasa?

Když dochází ke zpracování cukrové řepy nebo třtiny, vzniká u toho odpad. Třtina nebo řepa se totiž musí rozdrtit, pak se z ní extrahuje šťáva, ta se vaří a získávají se z ní cukrové krystaly. Ty je pak nutné z kapaliny vytáhnout, a když už v ní žádné krystaly nejsou, jde o melasu. Tadá!

shutterstock_1153780783.jpg

tmavá melasa
Zdroj: 
Shutterstock
Existuje několik druhů melasy - nejlepší, respektive nejsladší je melasa světlá.

Melasa ale není jen jedna. Proces se totiž může opakovat, načež vzniká:

  • světlá melasa – ta je nejsladší, nejsvětlejší, vzniká po prvním varu a nejlepší je třeba na pečení
  • tmavá melasa – vzniká po druhém varu, je hustší a tmavší, má mnohem výraznější chuť
  • blackstrap melasa – vzniká po třetím varu, je hustá, tmavá a má hořkou chuť; je nejkoncentrovanější, proto obsahuje nejvíc vitamínů, minerálů a antioxidantů a taky nejmíň cukru

A pak je tu ještě sulfurovaná melasa – melasa s přídavkem oxidu siřičitého, který slouží jako konzervant, aby sirup déle vydržel. Nebývá tak sladká jako melasa bez oxidu siřičitého, vyrábí se z mladé cukrové třtiny.

Melasa se používá k výrobě rumu, kyseliny citrónové, lihu a droždí, přidává se do krmiva pro zvířata (pro skot) a do hnojiv. Poslouží všude tam, kde je potřeba mít zdroj uhlíku.

Melasa a zdraví. V čem je lepší?

Sladíte? Pak vás určitě bude zajímat, že melasa má mnohem nižší kalorickou hodnotu než cukr nebo med (u cukru jde o polovinu, u medu o třetinu). Kromě toho je bohatá na vitamíny a minerály a obsahuje i takové látky, jako je inositol (látka patřící do skupiny vitamínů B), případně ještě enzymy a nenasycené mastné kyseliny.

Pozor, neznamená to ale, že bychom se měli melasou ládovat od rána do večera. Je sice zdravější alternativou slazení, stále ale obsahuje kalorie a jednoduché sacharidy (cukry). Extra pozor by si na ni z toho důvodu měli dát diabetici. 

Neprospívat může taky lidem s alergií na síru a s trávicími potížemi. Doporučená denní dávka melasy je 40 g pro dospělého (2–3 čajové lžičky).

shutterstock_1837411996.jpg

melasa v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Melasa má mnoho pozitivních účinků na zdraví. Nepřehánějte to ale s jejím množstvím.

A co z melasy dostanete konkrétně? Třeba hojně zastoupené železo, dál pak hořčík, fosfor, zinek, chrom, sodík, měď nebo vápník. Z vitamínů B1, B2 a B6, kyselinu listovou a pantotenovou. 

Právě svým obsahem může pomáhat třeba udržovat v kondici kostí, normalizuje krevní tlak a preventivně působí proti mrtvici a tvorbě usazenin v tepnách. Zvyšuje hladinu HDL v krvi („hodného“ cholesterolu), u zdravých lidí stabilizuje hladinu krevního cukru.

Dál posiluje imunitu, tlumí příznaky revmatu a u mladých zlepšuje růst a vývoj organismu. Ženy ho vítají, protože tlumí příznaky PMS a taky míru nevolnosti během těhotenství. 

Látky obsažené v melase taky přispívají k produkci serotoninu (ten pak podporuje dobrou náladu), zkvalitňují spánek a navozují sexuální touhu. Zlepšují paměť, trávení, kožní problémy a chronickou únavu. Blahodárně působí na činnost srdce, nervů a svalů.

Melasa v kuchyni? Klidně ji použijte jako med

Dostali jste melasu nebo jste si ji ze zvědavosti koupili a teď se ptáte, co s ní? Oslaďte si s ní čaj, vytvořte z ní marinádu na maso, použijte ji do snídaňové kaše nebo ji přidejte do těsta při pečení, ať už se vrhnete na koláče, buchty, nebo cokoli dalšího. 

A když nebudete chtít zůstat jen v kuchyni, přidejte si melasu do domácí masky na vlasy nebo na pleť. Vitamíny a minerály v obou případech nesmírně prospějí. 

Použité zdroje:

  • https://www.blendea.cz/profil-melasa/
  • https://www.lekarna.cz/clanek/trtinova-melasa-a-jeji-blahodarne-ucinky/ 
  • https://www.terrapotheka.cz/inositol