Jste zde

Maltitol: Přírodní sladidlo najdete ve žvýkačkách i pastě. Jen pozor na projímavost!

maltitol ve sklence Zdroj: Shutterstock
Čím víc se o klasickém cukru mluví, tím víc hledáme alternativu, která by nám sedla, ideálně měla míň kalorií, nezvyšovala tolik glykemický index, a ještě byla ideálně něčím prospěšná. Jednou z možností je maltitol.

21. 9. 2022

Maltitol patří, stejně jako xylitol a erythritol, mezi alkoholové cukry. Alkohol ale samozřejmě neobsahuje. Z trojice alkoholových cukrů je tím nejmíň populárním, ale jejich kombinace se zdá být dobrou volbou. Když si budete chtít koupit například džem nebo sladkosti bez cukru, nejspíš uvnitř najdete právě tohle přírodní sladidlo.

Zcela přirozeně se maltitol vyskytuje v ovoci a zelenině a ve zpracovaných potravinách ho najdete pod označením E965. Jde sice o přírodní látku, nicméně právě do zpracovaných potravin se vyrábí uměle.

shutterstock_2192654709.jpg

maltitol éčko
Zdroj: 
Shutterstock
Maltitol najdete v potravinách právě pod tímto označením.

Maltitol vs. cukr a ostatní alkoholové cukry

Nespornou výhodou maltitolu je nižší kalorická hodnota oproti cukru – tedy 2,4 kcal na 1 g, kdežto cukr nabízí hned 4 kcal na 1 g. Glykemický index maltitolu je 35, zatímco u cukru se uvádí 68. To znamená, že cukr po konzumaci mnohem víc ovlivní hladinu cukru v krvi. Důležité je vědět i to, že maltitol dosahuje 80 % sladivosti cukru.

V porovnání s xylitolem a erythritolem už ale nevychází tak dobře – například erythritol má 0,25 kcal na 1 g, glykemický index 1 (cukr v krvi tedy téměř neovlivňuje) a sladí na 65 % v porovnání s cukrem.

Maltitol prospěje zubům i zažívání

Jak už bylo řečeno, maltitol je – zdá se – čím dál víc přidáván do cukrovinek, výjimkou není ve žvýkačkách. Dobrou zprávou je, že na rozdíl od cukru na zuby působí příznivě. Proto bývá i součástí zubních past a ústních vod. Ve střevech může sehrát roli probiotik. Taky nachází uplatnění v kosmetice, a to v roli emulgátoru, stabilizátoru a zvlhčující látky.

Má to ale taky svoje úskalí. Maltitol může na citlivější trávení působit nadýmavě (při překročení zhruba 40 g denně) a při větším množství (víc než 90 g denně) i projímavě. Není úplně nejvhodnější pro malé děti a dobře údajně nedělá těm, kteří trpí intolerancí lepku.

Jak využít maltitol v kuchyni?

Tohle sladidlo můžete používat stejně jako cukr, třeba při pečení, ale při běžném slazení. Vhodnější je ale xylitol nebo erythritol, u nichž není takové riziko nadýmání a projímavých účinků.

Použité zdroje:

  • https://www.myprotein.cz/blog/strava/co-je-maltitol-a-je-bezpecny/
  • https://encyklopedie.biooo.cz/vyhledat-slozeni/maltitol-/?
  • https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E965
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/beata-bohata/zajimavosti/alternativni-sladidla-maltitol-mas-ve-zvykackach-mozna-i-ty