Jste zde

Kvetoucí čaj: Malé umělecké dílo, které báječně chutná

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kvetoucí čaj je takové malé umělecké dílo. Potěší svou jemnou chutí, příjemným aroma i nádherným květem. Pojďte s námi poznat čajový květ od jeho výroby až po samotnou přípravu u vás doma.

20. 1. 2019

Kvetoucí čaj neboli čajový květ je na českém trhu novinkou, která se k nám dostala z Číny. Nejedná se však o květ čajovníku, jak by název napovídal. Za výrobou kvalitních kvetoucích čajů se ukrývá ruční práce a pečlivý výběr kvalitních čajových lístků, bylinek a barevných květů.

Kvetoucí čaje se vyrábí z kvalitních čajových lístků

Výroba kvetoucích čajů se provádí ručně. Pečlivě vybrané lístky a barevné květy se svážou bavlněným provázkem nebo tenkou nití do malé nevzhledné kuličky, která se nechá usušit.

Zapomeňte na klasické čajové sáčky nebo sypané čaje. Vyzkoušejte jedinečné kvetoucí čaje, které jsou vyráběny z opravdu kvalitních čajových lístků. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Kvetoucí čaj je nejčastěji vyráběn z lístků bílého čaje. Bledě zelený až žlutý nálev dá vyniknout kráse čajového květu. Delší doba louhování zase umožní jeho plné rozvinutí. Nálev ze zeleného čaje je též světlý, nicméně kratší doba louhování nedovolí plnému rozvinutí květu. Méně obvyklý je pak kvetoucí čaj z černého čaje. Kvůli tmavé barvě květ totiž není příliš dobře vidět.

Snopeček čajových lístků je doplněn o bylinky a barevné květy či okvětní lístky, které čaji dodají příjemné aroma. Přímo před vašimi zraky může vykvést květ měsíčku, chryzantémy, pivoňky, magnólie, ibišku, jasmínu, lilie nebo vonokvětky.

Tip: Chcete se kochat krásným květem mnohem déle? Zalijte ho po vylouhování studenou vodou a přidejte pár kapek citronové šťávy. Voda se nezakalí a květ si udrží svou barevnost.

I příprava kvetoucího čaje má svá pravidla

Při přípravě kvetoucího čaje se řiďte instrukcemi na krabičce. Zelený kvetoucí čaj nikdy nezalévejte právě uvařenou vodou a dodržujte dobu louhování. U zeleného kvetoucího čaje je zcela běžné, že se čajový květ během prvního nálevu nestihne plně rozvinout. Pamatujte na to, že příliš dlouhá doba louhování vás připraví o chuťový zážitek. Čaj zhořkne! Květ se v plné kráse ukáže teprve až při některém z dalších nálevů.

Každý čajový květ je jedinečný. Své jméno obvykle nese podle čajového poupěte, které se rozvine do nádherného květu. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Kvetoucí čaj z bílých čajových lístků zalijte vodou o teplotě 90 stupňů Celsia a nechte vylouhovat. Doba louhování není až tak striktní. Kvetoucí čaje z bílých i zelených čajových lístků jsou vícenálevové. Z kvalitního kvetoucího čaje můžete připravit až tři nálevy.

Kvetoucí čaj vložte do speciální skleněné konvice z varného skla. Její širší dno nebrání plnému rozvinutí květu a čiré sklo vám umožní krásnou podívanou. Do konvice nedávejte kovovou lžičku a čaj nemíchejte.