Jste zde

hřibačka Zdroj: Shutterstock

Vánoční houbová polévka s čočkou: (Ne)tradiční alternativa k rybí klasice vám může přinést penízky

„Se šípkovou? Ne, se zelím!“ Stejně jako se herci přeli ve známém filmu, podobně se hádají lidé o to, která vánoční polévka je vlastně ta „správná“. Zatímco jedni nedají dopustit na vývar, druzí si nedokážou představit svátky bez rybí polévky.

12. 12. 2025

Některé rodiny na Štědrý den servírují hrachovku, zelňačku, jiné kaldoun. A co taková houbová polévka, které na Štědrý den holdují především rodiny na Moravě a ve Slezsku? 

Pokud jste otevřeni novým chutím a úzkostlivě nelpíte na tradicích, vyzkoušejte letos následující recept. Zamilujete si ho a možná vám v roce 2026 dokonce přinese nemalé bohatství. 

Přečtěte si také: Houbařské mýty: Vadí houbám ohřívání a pomůže při otravě sklenice mléka?

Kde se vzala, tu se vzala…

Obyvatelé Moravy a Slezska jí neřeknou jinak než „hřibačka“, byť je tohle slovo nespisovné, jako o houbové polévce se v těchhle končinách vyjadřují jen sporadicky. Pokud bychom zapátrali v historických pramenech, pak zjistíme, že houbová jídla lidé v minulosti vařili jako náhradu za hůře dostupné (a drahé) masité pokrmy či ryby.

shutterstock_2141064497.jpg

vánoční hřibačka
Zdroj: 
Shutterstock
Hřibačka byla v základu velmi jednoduchá polévka - i proto, že surovin nebylo nazbyt. Postupem času ale "bohatla".

Polévka se často zahušťovala kroupami nebo jíškou, někde ji zjemňovala smetana a chybět nesměla ani kořenová zelenina. V jiných domácnostech se nechávala vyniknout vůně hub, a polévka tak byla jednodušší. S postupnou dostupností masa a rozšířením kapra během 19. a 20. století však začala ustupovat do pozadí. 

Přesto se v mnoha rodinách hřibačka připravuje (nejen na Štědrý den) coby připomínka tradičních Vánoc a silných chutí, které v sobě ukrývají nejednu vzpomínku. Chcete si tuhle polévku letos připravit i vy? Máme pro vás jednoduchý, ale výtečný recept.

Mohlo by vás zajímat: Vpusťte si do bytu vánoční náladu, je nejvyšší čas!

Na vánoční houbovou polévku budete potřebovat:

  • Sušené houby (směs)
  • Cca 50 gramů másla
  • 1 velkou cibuli
  • 1 velkou mrkev
  • Řapíkatý celer (2 zelené stonky)
  • 1 větší kořenovou petržel
  • Čtvrtinu celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 5 menších brambor
  • Hladkou mouku
  • Sůl (můžete nahradit sójovou omáčkou Shoyu)
  • Čerstvě mletý pepř
  • Hnědou čočku (cca hrst)
  • 1 litr vývaru (zeleninového nebo kuřecího
  • Olej na smažení

Jak na to?

Jako první se vrhněte na přípravu hub. Ty nasypejte do misky a namočte je na cca 20 minut do studené vody. Poté sceďte a překrájejte na menší kousky. Několik větších plátků si můžete nechat na závěrečné dozdobení. Na pánvi si rozpalte máslo a scezené hříbky na něm orestujte. Lépe tak vynikne jejich chuť. Dejte orestované hřiby stranou a přilijte do hrnce trochu rostlinného oleje.

shutterstock_1198587610.jpg

vánoční polévka
Zdroj: 
Shutterstock
Hřibačka může být alternativou ke klasické rybí polévce, která ne každému chutná.

Na něm nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a zbývající zeleninu (řapíkatý a klasický celer, česnek na kostičky a petržel). Vše spolu důkladně orestujte, ale zeleninu nespalte. Zhořkla by. Základ zasypejte hladkou moukou a přilijte studený vývar. Případné hrudky důkladně rozmíchejte metličkou (kvedlačkou).

Tajný tip: Čočka ve štědrovečerní polévce má přinést do rodiny v dalším roce penízky. Tak s ní při přípravě nešetřete. 

Vedle si do menšího rendlíku dejte vařit oloupané a na menší kostky nakrájené brambory. Kdybyste je vařili v hustém základu polévky, pravděpodobně by nezměkly. Jakmile budou brambory uvařené, přidejte je společně s houbami k polévce. Přihoďte hrst čočky a nechte provařit. Na závěr dochuťte solí (případně Shoyu omáčkou) a čerstvě namletým pepřem. 

Společně s polévkou si naservírujte i klid

Až polévku naservírujete během Štědrého večera do talíře, dopřejte si kromě chuťového zážitku i chvilku klidu. Přesně tak, jak to mají o Vánocích dělat všichni. Tahle „hřibačka“ totiž není jen obyčejný pokrm, ale malý návrat v čase.

A je jedno, jestli si vzpomenete na to, jak to vonělo u babičky v kuchyni, anebo jak šustily hříbky schované ve starých plátěných sáčcích. Přejeme, ať vám tahle polévka otevře dveře k bohatému, laskavému a klidnému roku 2026. Tak bon appétit a krásné Vánoce!

Autorský text

Související články