12. 12. 2025
Některé rodiny na Štědrý den servírují hrachovku, zelňačku, jiné kaldoun. A co taková houbová polévka, které na Štědrý den holdují především rodiny na Moravě a ve Slezsku?
Pokud jste otevřeni novým chutím a úzkostlivě nelpíte na tradicích, vyzkoušejte letos následující recept. Zamilujete si ho a možná vám v roce 2026 dokonce přinese nemalé bohatství.
Přečtěte si také: Houbařské mýty: Vadí houbám ohřívání a pomůže při otravě sklenice mléka?
Kde se vzala, tu se vzala…
Obyvatelé Moravy a Slezska jí neřeknou jinak než „hřibačka“, byť je tohle slovo nespisovné, jako o houbové polévce se v těchhle končinách vyjadřují jen sporadicky. Pokud bychom zapátrali v historických pramenech, pak zjistíme, že houbová jídla lidé v minulosti vařili jako náhradu za hůře dostupné (a drahé) masité pokrmy či ryby.
Polévka se často zahušťovala kroupami nebo jíškou, někde ji zjemňovala smetana a chybět nesměla ani kořenová zelenina. V jiných domácnostech se nechávala vyniknout vůně hub, a polévka tak byla jednodušší. S postupnou dostupností masa a rozšířením kapra během 19. a 20. století však začala ustupovat do pozadí.
Přesto se v mnoha rodinách hřibačka připravuje (nejen na Štědrý den) coby připomínka tradičních Vánoc a silných chutí, které v sobě ukrývají nejednu vzpomínku. Chcete si tuhle polévku letos připravit i vy? Máme pro vás jednoduchý, ale výtečný recept.
Mohlo by vás zajímat: Vpusťte si do bytu vánoční náladu, je nejvyšší čas!
Na vánoční houbovou polévku budete potřebovat:
- Sušené houby (směs)
- Cca 50 gramů másla
- 1 velkou cibuli
- 1 velkou mrkev
- Řapíkatý celer (2 zelené stonky)
- 1 větší kořenovou petržel
- Čtvrtinu celeru
- 2 stroužky česneku
- 5 menších brambor
- Hladkou mouku
- Sůl (můžete nahradit sójovou omáčkou Shoyu)
- Čerstvě mletý pepř
- Hnědou čočku (cca hrst)
- 1 litr vývaru (zeleninového nebo kuřecího
- Olej na smažení
Jak na to?
Jako první se vrhněte na přípravu hub. Ty nasypejte do misky a namočte je na cca 20 minut do studené vody. Poté sceďte a překrájejte na menší kousky. Několik větších plátků si můžete nechat na závěrečné dozdobení. Na pánvi si rozpalte máslo a scezené hříbky na něm orestujte. Lépe tak vynikne jejich chuť. Dejte orestované hřiby stranou a přilijte do hrnce trochu rostlinného oleje.
Na něm nechte zesklovatět na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou mrkev a zbývající zeleninu (řapíkatý a klasický celer, česnek na kostičky a petržel). Vše spolu důkladně orestujte, ale zeleninu nespalte. Zhořkla by. Základ zasypejte hladkou moukou a přilijte studený vývar. Případné hrudky důkladně rozmíchejte metličkou (kvedlačkou).
Tajný tip: Čočka ve štědrovečerní polévce má přinést do rodiny v dalším roce penízky. Tak s ní při přípravě nešetřete.
Vedle si do menšího rendlíku dejte vařit oloupané a na menší kostky nakrájené brambory. Kdybyste je vařili v hustém základu polévky, pravděpodobně by nezměkly. Jakmile budou brambory uvařené, přidejte je společně s houbami k polévce. Přihoďte hrst čočky a nechte provařit. Na závěr dochuťte solí (případně Shoyu omáčkou) a čerstvě namletým pepřem.
Společně s polévkou si naservírujte i klid
Až polévku naservírujete během Štědrého večera do talíře, dopřejte si kromě chuťového zážitku i chvilku klidu. Přesně tak, jak to mají o Vánocích dělat všichni. Tahle „hřibačka“ totiž není jen obyčejný pokrm, ale malý návrat v čase.
A je jedno, jestli si vzpomenete na to, jak to vonělo u babičky v kuchyni, anebo jak šustily hříbky schované ve starých plátěných sáčcích. Přejeme, ať vám tahle polévka otevře dveře k bohatému, laskavému a klidnému roku 2026. Tak bon appétit a krásné Vánoce!
Autorský text







