19. 8. 2025
Ještě nedávno byl Míša nanuk symbolem levného osvěžení. Dneska za něj běžně zaplatíte kolem dvaceti šesti korun, a to mluvíme o porci, která zmizí za tři minuty. Kdo má štěstí na akci, může ho mít i za třináct, což je pořádná úleva pro peněženku.
Podobně je na tom jahodový Mrož. Mimo akci se jeho cena vyšplhá k dvaceti čtyřem korunám, v akci klesne o pár korun níž. Bez slevy už se ale z téhle „maličkosti“ stává drahá letní záležitost.
Zmrzlina za dvě stovky? Bez akce běžná realita!
Pokud se necháte zlákat prémiovými značkami, připravte si papírové bankovky. Magnum v kelímku se běžně prodává za necelé dvě stovky, i když v akci ho ulovíte za polovinu. Ben & Jerry’s je ještě odvážnější. V běžné ceně zaplatíte přes dvě stě čtyřicet korun za necelého půl litru. Když se povede sleva, dostanete se na sto padesát devět, ale pořád to není úplně „lidovka“.
A co teprve zmrzky Häagen-Dazs, který běžně stojí okolo dvou set? I když je někdy koupíte za devadesát devět, rozdíl v cenách oproti běžným vaničkám je propastný. Ty „obyčejné“, například Carte d’Or, se drží kolem sto devadesáti pěti korun, v akci klesají pod stovku. Zajímavým poměrem objemu a ceny je Manhattan, kde za velkou vaničku 1,4 litru zaplatíte v akci kolem osmdesáti korun.
Mohlo by vás zajímat: Domácí zmrzka: Máme pro vás tipy na nejlepší zmrzliny a sorbety
Točená a kopečková? Připravte se na šok
Pokud si myslíte, že s točenou nebo kopečkovou zmrzlinou ušetříte, musíme vás vyvést z omylu. Například v Ostravě dneska nedostanete malou točenou pod dvacet korun, a to mluvíme o opravdu dětské porci.
Realita je spíš čtyřicet korun za malou a padesát za velkou. A to je nárůst zhruba o pět korun oproti loňsku. V Praze a Brně jsou ceny ještě o pár kaček vyšší. Za kopeček zaplatíte v průměru 30 až 40 korun. V přepočtu na gram tak už vážně nejde o levnou pochoutku.
Kdo nechce platit, musí hlídat akce
Celý trh dnes funguje na jednoduchém principu. Buď si za mraženou dobrotu připlatíte, nebo budete čekat na slevu. Rozdíly jsou často více než padesát procent! Platit plnou cenu se proto v době, kdy se akce střídají téměř každý týden, opravdu nevyplatí. Stejně tak stojí za úvahu, jestli si občas zmrzlinu nepřipravit doma. Chuťově může být srovnatelná a finančně vychází výrazně lépe.
Domácí zmrzlina, která vás dostane chutí i cenou
Pokud chcete ušetřit a zároveň si pochutnat, zkuste jednoduchou vanilkovojahodovou variantu, která vás vyjde na zlomek ceny těch luxusních. Potřebovat budete:
- 400 ml smetany ke šlehání,
- 200 ml plnotučného mléka,
- 100 g cukru,
- vanilkový lusk, nebo lžičku vanilkového extraktu,
- 200 g čerstvých jahod,
- špetku soli.
Jak na to?
Mléko se smetanou, cukrem a vanilkou zahřejte, dokud se cukr nerozpustí, a nechte vychladnout. Vmíchejte jahody, směs nalijte do nádoby a dejte do mrazáku. Každých třicet minut promíchejte vidličkou, aby se rozbily krystalky ledu a zmrzlina získala krémovou konzistenci. Po několika hodinách máte hotovo.
Výsledek? Plná chuť, bez éček a přemrštěné cenovky. Až příště budete stát před mrazákem v obchodě, možná si vzpomenete, že ta nejlepší zmrzlina je ta, kterou si uděláte sami. A za zlomek ceny toho, co si říkají v supermarketech nebo u stánků.
Použité zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/36750-ceny-zmrzlin
- https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/ostrava-zmrzliny-vyber-top6-ceny-zoo-poruba-dakota-karolina-namesti-20250612.html
- https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/zmrzliny-prodej-ceny-poptavka-inflace-konkurence-cukrarstvi.A240826_183705_domaci_laci
- https://www.ferpotravina.cz/clanky/ceny-zmrzlin-opet-rostou