Jste zde

Konopná mouka: Je zelená a chutná po oříšcích. A víte, jak je to s obsahem CBD a THC?

konopná mouka Zdroj: Shutterstock
Křižujete se, když slyšíte nebo čtete o čemkoli konopném? V případě konopné mouky to dělat nemusíte. Je totiž nesmírně zdravá a rozhodně nehrozí, že byste po její konzumaci „neprošli“ testem na drogy.

26. 4. 2025

Ani při pravidelném používání (a požívání) konopné mouky se z vás nestanou závisláci. Tahle mouka se totiž vyrábí rozemletím konopných semínek, která jsou předtím lisovaná zastudena. A v těchhle semínkách je CBD, THC nebo jiných kanabinoidů opravdu jen stopové množství. Konopná mouka je tedy – co se drog týče – z obliga.

Že ale zaujme na první pohled, to je jasné. Drží si totiž odstín zelené. A roztančit chuťové buňky taky umí – její chuť je jemně oříšková.

Konopná mouka a zdraví: Nabuší vás (nejen) hořčíkem

Konopná mouka je zdraví opravdu prospěšná. Její benefity logicky vycházejí z přínosů samotných konopných semínek. Z mikronutrientů nabízí hlavně vitamín B a E, hořčík, železo, zinek a draslík

shutterstock_720815638.jpg

zelená konopná mouka
Zdroj: 
Shutterstock
Konopná mouka má nazelenalou barvu. A tu si drží i při zpracování.

Tahle plejáda prospěšných látek zajistí například podporu nervového systému, postará se o kvalitu pleti a pokožky, zásobí vás antioxidanty (které bojují s volnými radikály, zabraňují předčasnému stárnutí buněk a taky rozvoji rakovinného bujení), napomůže správné funkci svalů a nervů.

K tomu podpoří činnost srdce, ledvin a jater, nakopne imunitu a dokáže regulovat krevní tlak.

Kromě vitamínů a minerálů najdeme v konopné mouce taky nezanedbatelné množství omega-3 a 6 mastných kyselin. Těch prvních máme v jídelníčku obecně nedostatek, takže jejich pravidelné doplňování není od věci. Napomáhají totiž fungování srdce a mozku, působí protizánětlivě, normalizují krevní tlak a jejich úlohou je i udržování správné hladiny tuků v krvi.

Důležité jsou i aminokyseliny, které z konopné mouky získáte. Ty – jednoduše řečeno – napomáhají růstu svalů a jejich rychlejší regeneraci. Právě proto na konopná semínka nedá dopustit nejeden sportovec, i když je možné a obvyklé načerpat aminokyseliny i jinak. 

shutterstock_548303821.jpg

konopná mouka v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Konopnou moukou nahraďte maximálně 30 % množství klasické mouky.

Nutriční hodnoty konopné mouky: Těch bílkovin!

Co se nutričních hodnot týče, záleží na konkrétním výrobku. A nutno říct, že se můžou lišit dost zásadně.

Pro ilustraci ale můžeme uvést, že ve 100 g konopné mouky najdete energii asi 1 200–1 500 kJ. Asi 30 % tvoří bílkoviny, necelých 50 % sacharidy (ale těch může být naopak i zanedbatelné množství) a zbytek pak tuky. S těmi je to ovšem obzvlášť nejasné. Záleží totiž na zpracování semínek. Některá mouka tak může mít tuků extra málo, jiná na ně bude bohatší.

Zapomenout nesmíme na vlákninu. Té může být ve 100 g třeba 20 g, ale klidně i jednou tolik. Pro lepší představu – optimální množství pro její denní příjem je plus mínus 30 g. A ne, naše jídelníčky vlákninou skutečně „nepřetékají“.

Důležité jsou tu ale hlavně ty zmíněné bílkoviny! Konopná mouka je skvělým zdrojem proteinu, což zase ocení sportovci, ale taky vegetariáni a vegani, kteří mohou mít s dostatečným příjmem bílkovin občas potíže. 

Pro koho je konopná mouka výhrou?

Jak už padlo – konopnou mouku mají v oblibě vegetariáni a vegani, k tomu neobsahuje alergeny a lepek, takže ji ocení i lidi s celiakií.  

Jak konopnou mouku používat?

Nalákali jsme vás a chcete konopnou mouku vyzkoušet? Pak ještě potřebujete vědět, jak s ní zacházet a jak se s ní dá kouzlit.

Konopná mouka se zpravidla nepoužívá samotná, je nanejvýš vhodné ji smíchat s nějakou další, klidně klasickou pšeničnou. Nahradit jí můžete až 30 % celkového obsahu mouky v zamýšleném pokrmu. Když se rozhodnete péct něco, co nemusí nabýt na objemu, můžete to zkusit i výhradně s konopnou moukou. Jde třeba o základy koláčů nebo sušenky.

Pokud se ale pouštíte do něčeho, co nabývat musí, kombinaci se nevyhýbejte, protože konopná mouka je sama o sobě dost těžká, hutná a nesoudržná.

A co se dá s konopnou moukou v kuchyni dělat? Klidně ji dejte všude tam, kde hraje roli mouka – do koláčů, buchet, lívanečků a palačinek i do těsta na domácí chleba. Můžete s ní taky zkusit zahustit polévky a omáčky. 

Použité zdroje:

  • https://www.cbdpharma.cz/blogs/news/konopna-mouka
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/tereza-kvapilova/zdravi/vykyvy-nalad-buseni-srdce-nebo-ospalost-mozna-ti-chybi-draslik
  • https://www.healthline.com/nutrition/6-health-benefits-of-hemp-seeds
  • https://www.lekarna.cz/clanek/omega3
  • https://www.pilulka.cz/co-jsou-aminokyseliny
  • https://hempking.eu/en/why-use-hemp-flour-in-cooking