24. 10. 2024
Z jírovce maďalu se zpracovává květ, kůra nebo samotné plody. Léčivou látkou, pro kterou jsou výše uvedené artefakty podzimu ceněné, je v tomhle případě aescin. Ten působí především na dobrý stav oběhového systému, napomáhá pružnosti cévních stěn a zvyšuje průtok krve.
V lidovém léčitelství se již od nepaměti používá na křečové žíly a metličky, otoky, hemeroidy, ale také trombózu či špatné prokrvení končetin. Působí také příznivě na lymfatický systém, pomáhá odvádět přebytečné tekutiny z těla a zmenšovat mízní otoky.
Přečtěte si také: Co s nasbíranými kaštany? Vyrobte z nich ekologický sprchový gel nebo prací prostředek
Všeho s mírou!
I tady ale platí, že je potřeba být při užívání obezřetný. Produktům z jírovce by se měly vyvarovat zejména osoby s chorobami ledvin, děti a těhotné ženy. Ve zvýšených dávkách může být jírovec toxický. Prvotními příznaky intoxikace jsou zažívací obtíže.
Na pozoru by se měli mít i pacienti užívající léky proti srážlivosti a léky s účinnou látkou ibuprofen a diclofenac sodný. V takovém případě by se kaštanovým produktům měli vyhnout úplně. Jejich kombinace s výše uvedenými léky totiž může způsobit krvácení!
Kaštany se také nesmí užívat vnitřně zasyrova. Jsou totiž prudce jedovaté a například pro děti nebo starší osoby s oslabenými orgány může být jejich požití smrtelné. Pokud užíváte jakékoliv léky, poraďte se o vhodnosti konzumace kaštanových produktů se svým ošetřujícím lékařem.
Mohlo by vás zajímat: Jedlé kaštany: Jak v obchodě poznat kvalitní kousky? A co se z nich dá vyrobit?
Jak si připravit kaštanový čaj?
Ale zpátky k čaji, který si můžete z kaštanů připravit. Čaje se vaří nejen z větviček, ale i listů nebo květů. A samozřejmě plodů, které je ale potřeba před užitím oloupat a opláchnout v horké vodě se lžičkou sody.
Náš tip: Protože není chuť kaštanového čaje zrovna dvakrát příjemná, můžete ji vylepšit medem, citronem nebo čerstvými bylinkami.
Poté můžete kaštany rozdrtit v mixéru, vzniklou drť nasypat na plech vyložený pečicím papírem a nechat v troubě vysušit při maximálně 50 stupních Celsia. Takto připravenou drť uložte do čistých a uzavíratelných sklenic, kde vám vydrží klidně i do další sezóny.
Pro samotnou přípravu kaštanového čaje budete potřebovat tři lžičky kaštanové drti a 3 dcl vroucí vody. Kaštanovou drť přelijte vroucí vodou a vše nechte 10 minut louhovat. Poté přeceďte a můžete popíjet 2x denně po dobu 4 týdnů.
Použité zdroje:
- https://www.farma-lico.cz/inpage/kastany-a-jejich-leciva-sila/
- https://www.ireceptar.cz/zdravi/kastany-ucinky-20211012.html
- https://medium.seznam.cz/clanek/j-d-pozor-na-jedovaty-kastan-do-jake-miry-je-nebezpecny-19402