24. 11. 2020
Kuchyňské prkénko obsahuje tisíce nejrůznějších bakterií, které mohou být příčinou závažných onemocnění. Na pomyslném žebříčku nejšpinavějších věcí v domácnosti se drží na předních příčkách a v množství mikroorganismů dokonce předčil i záchodové prkénko, které mnoho z nás považuje za největší semeniště bakterií a virů. O krájecí prkénko je proto potřeba pečovat!
Kuchyňské prkénko však nestačí jen tak opláchnout pod tekoucí vodou nebo setřít houbičkou. Základem je pravidelná péče a důkladná dezinfekce po každém použití!
Dřevěné prkénko má antibakteriální účinky
O hygieničnosti plastových a dřevěných prkének se neustále vedou spory. Novější výzkumy však zvýhodňují spíše dřevěné prkénka, která se s bakteriemi vyrovnají mnohem lépe než ta plastová.
Výhodou plastových prkének je jejich neporézní povrch, fakt, že do sebe nenasávají pachy, a možnost je umýt v myčce na nádobí, kde se o bakterie postarají vysoké teploty. Problém však nastává v okamžiku, kdy se v krájecím prkénku objeví zářezy po nožích, ve kterých se dokážou bakterie ukrýt a přežít i důkladné umytí. Oproti tomu dřevěné prkénko si s bakteriemi v zářezech poradí samo.
Dřevěné prkénko není vhodné dávat do myčky na nádobí, protože se časem zkroutí a popraská. Jeho obrovskou výhodou jsou však taniny. Látky, které se vyskytují ve dřevě a které dokážou bakterie přirozeně zlikvidovat.
Po použití prkénko důkladně omyjte
Kuchyňské prkénko po každém použití opláchněte teplou vodou a odstraňte z něj všechny zbytky potravin. Čím déle necháte prkénko ležet ladem, tím hůře se vám bude čistit! Použít můžete nejen jarovou vodu a houbičku na nádobí, ale i jedlou sodu nebo hrubou kuchyňskou sůl, která prkénko mimo jiné i rozzáří.
Dezinfikujte
Nejlepší prostředek, který vaše krájecí prkénko udrží čisté, je ocet. Je levný, netoxický a vaše krájecí prkénko odmastí, zbaví skvrn i zápachu a dokonale ho vydezinfikuje. Narozdíl od komerčních čisticích prostředků, které jsou velmi agresivní, ale potřebuje dostatek času na to, aby zapůsobil!
Velmi účinný je také peroxid vodíku, který naleznete v domácí lékárničce. Za pár minut prkénko zbaví skvrn i bakterií. Dbejte však na dokonalé opláchnutí krájecí plochy!
Zbavte se zápachu
Dřevěné prkénko velmi snadno nasává nejrůznější pachy z potravin, a tak není divu, že nepříjemný odér přetrvá i po důkladném čištění a dezinfekci. A to zejména pokud jste na prkénku krájeli česnek, cibuli, ryby nebo jiné potraviny, které velmi výrazně voní.
Nejsnáze zápach z prkénka odstraníte citronem, který rozkrojíte na půl a důkladně jím potřete celý povrch prkénka. Šťáva z citronu se dostane i do těch nejmenších zářezů a prkénko nejen že příjemně provoní, ale také vybělí a zbaví starších skvrn.
Minimálně jednou ročně kuchyňské prkénko naolejujte
Kuchyňské prkénko potřete olejem a nechte ho přes noc vstřebat. Druhý den prkénko omyjte a důkladně osušte. Prkénko ochráníte před vlhkostí, skvrnami, popraskáním i před bakteriemi, kterým znemožníte možnost se do prkénka dostat a množit se tam.
Použít můžete minerální olej nebo jedlý olej bez chuti, nikoliv však rostlinný, který by časem zežluknul.