19. 12. 2022
Možností, jak potěšit své blízké, je opravdu spousta. Mnohdy však největší radost udělá takový dárek, který je ručně vyrobený a darovaný od srdce. A pokud se dárek dá navíc vypít, je úspěch zaručený. Důležitým základem jsou však kvalitní suroviny a správné načasování!
Likér potřebuje čas, aby se propojily chutě
S přípravou domácího likéru začněte s předstihem. Likér je potřeba nechat odležet, aby se stihly propojit veškeré chutě. Nicméně, když ho umícháte teď, pár dní před Vánoci, bude právě na svátky v ideální kondici.
Karamelový likér
Karamelový likér potěší všechny milovníky sladkého. V chladných dnech zahřeje a navíc ho zvládne připravit opravdu každý.
Tip: Hotový likér můžete využít k výrobě pralinek i jako náplň do vosích hnízd.
Co budete potřebovat: 400 ml smetany ke šlehání, 300 ml brandy nebo rumu, 300 g karamelového kondenzovaného mléka, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku skořice, 1 lžíci extra silné rozpustné kávy
A jak na to: Výroba karamelového likéru je velmi snadná. V podstatě stačí všechny ingredience společně prošlehat a vzniklý nápoj přelít do lahví. Sladký likér nezapomeňte uchovávat v chladničce!
Zázvorový likér
Likér ze zázvoru je vynikající nápoj, který vás postaví na nohy, když jste nemocní, a zároveň působí jako prevence chřipky a nachlazení. Už půl štamprle denně v zimních měsících dokáže zázraky. Tak na zdraví!
Co budete potřebovat: 700 ml vodky, 125 g zázvoru, 125 g medu, 1 citron
A jak na to: Oloupaný a na kostičky nakrájený citron vložte do větší sklenice, zalijte ho vodkou a přidejte med i čerstvě nastrouhaný zázvor. Vše nechte louhovat. Po třech dnech nápoj přeceďte přes velmi jemné sítko do čistých lahví.
Čokoládový likér
Likérem, jehož hlavní přísadou je čokoláda, zaručeně nic nezkazíte. Zpříjemní dlouhé zimní večery, pohladí na jazyku, a dokonce zlepší náladu. Jen nezapomeňte likér připravit z opravdu kvalitní čokolády!
Co budete potřebovat: 400 ml smetany ke šlehání, 50 ml mléka, 100 g kvalitní tmavé čokolády, 100 g moučkového cukru, 2 zarovnané čajové lžičky skořice, 200 ml alkoholu
A jak na to: Smetanu spolu s mlékem nalijte do hrnce a na mírném ohni ji přiveďte k varu. Následně přidejte čokoládu rozlámanou na kousky a jakmile se rozpustí přidejte i zbylé ingredience. Vše důkladně promíchejte a přes sítko nalijte do lahví.
Tip: U přípravy čokoládového likéru můžete i lehce experimentovat. Namísto tmavé čokolády můžete použít čokoládu bílou a místo skořice můžete zkusit perníkové koření nebo dřeň z vanilkového lusku.
Brusinkovo-pomerančový likér
Voňavý likér z pomerančů a brusinek má svěží chuť i spoustu léčivých účinkům. Rozhodně ho však nezapomeňte připravit alespoň týden před konzumací, aby byl po otevření dobře uleželý.
Co budete potřebovat: 700 ml vodky, 2 bio pomeranče, 500 g zlatých rozinek, 300 g sušených brusinek, 400 g třtinového cukru, 2 lžičky směsi koření z mleté skořice, sušeného zázvoru, koriandru, strouhaného muškátového květu a hřebíčku.
A jak na to: Ve velké sklenici smíchejte šťávu z pomerančů s alkoholem. Následně přidejte rozinky, nasekané sušené brusinky, cukr, směs koření i slupky od pomeranče a vše důkladně promíchejte. Sklenici uzavřete a nápoj nechte louhovat. Zhruba po dvou týdnech hotový likér přeceďte přes jemné sítko do čistých lahví a máte hotovo.
Zdroje:
- https://www.receptyonline.cz/recept/napoj/zazvorovy-liker-ii/
- https://www.apetitonline.cz/recept/cokoladovy-liker-se-skorici
- https://www.apetitonline.cz/menu/opojne-vanocni-likery
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/4187-vanoce-likery-recepty