Jste zde

Domácí sójové mléko: Připravíte ho ze 3 surovin a ochutíte vanilkou nebo skořicí

domácí sójové mléko Zdroj: Shutterstock
Sójové mléko je populární alternativou běžného kravského mléka. Pro vegany a lidi alergické na laktózu je potom jedinou možností, jak klasické mléko nahradit. Protože jde ale o poměrně nákladnou položku, dává smysl si ji připravovat doma.

21. 8. 2023

Sójové mléko vyrobíte z několika základních surovin, z nichž nejdůležitější jsou samozřejmě sójové boby, které bude potřeba alespoň den předtím namočit a následně uvařit. Když spočítáme náklady na pořízení jednotlivých surovin a samotnou přípravu, budeme se pohybovat někde okolo částky 5 až 10 korun za litr. Výsledná cena se samozřejmě bude odvíjet od toho, zda k výrobě použijete klasické sójové boby nebo ty v bio kvalitě. 

Přečtěte si také: Domácí rýžové mléko: Luxusní základ zdravé kuchyně vyrobíte za pár kaček

Další výhody domácího sójového mléka

Sójové mléko je ideální do kávy a dalších nápojů, smoothie, na vaření i pečení. Chuť domácího sójového mléka je jiná než u většiny kupovaných. V obchodě je mléko často doslazované. To pro to, aby mělo lepší chuť. Cukru tam ale bohužel není málo. Navíc se většinou používá cukr bílý namísto toho třtinového. Má proto smysl si sójové mléko připravovat doma. Tam si ho totiž vyrobíte jen tolik, kolik doopravdy spotřebujete. 

Mohlo by vám zachutnat: Domácí ovesné mléko: Rychlé, zdravé a za pár korun

shutterstock_1730264326.jpg

okara
Zdroj: 
Shutterstock
Husté hmotě, kterou scedíte, se říká okara.

Suroviny, které potřebujete na litr sójového mléka:

  • 1 litr vody
  • 100 g sójových bobů (v suchém stavu)
  • Voda na namočení

Jak na výrobu sójového mléka?

Sójové boby nejprve namočte přes noc do vody. Ráno slijte a poté je s přidáním horké vody rozmixujte na co nejjemnější krém. Rozmixovanou sóju vlijte do vařící vody a za občasného míchání přiveďte k varu.

Mírný var udržujte cca 30 minut. Hrnec následně odstavte a nechte usadit hustou část, které se říká okara. Přes hustý cedník nebo plátýnko přeceďte do čisté a uzavíratelné sklenice. Uložte do ledničky, kde vám vydrží klidně cca týden.

Náš tip: Pokud chcete domácí sójové mléko ochutit, během usazování k němu přimíchejte semínka z vanilkového lusku, rozemleté rozinky nebo mletou skořici.

Použité zdroje:

  • https://eshop.ekokoza.cz/cs/blog/jak-na-vyrobu-domaciho-rostlinneho-mleka-b268.html
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/domaci-sojove-mleko-navod-na-pripravu/
  • https://www.greenstore.cz/sojove-mleko-recept-jak-si-ho-udelat-doma-levne-a-jednoduse