Jste zde

Crinkles: Vypadají nepovedeně, ale chutnají luxusně. Nejen o Vánocích

crinkles Zdroj: Bigstockphoto
Přemýšlíte, čím oblažit svoje chuťové buňky během nedělního odpoledne nebo co naservírovat návštěvě, ale už jste stihli zavrhnout bábovku, perník i nepečený dort? A co takhle připravit crinkles?

23. 4. 2022

Tahle drobná pochoutka si nachází oblibu takřka u všech milovníků sladkého napříč generacemi, náboženským přesvědčením i časovými pásmy. Jestli neradi pečete, protože váš výtvor nakonec obvykle vypadá značně „unaveně“ nebo jednoduše nepovedeně, u crinkles se toho bát nemusíte. U těch se to ztratí.

Pokud jste crinkles už aspoň z dálky viděli, možná je máte spojené s Vánocemi. Rozhodně to ale nemusí být jen alternativa k vánočnímu cukroví. Servírovat se dají klidně jako chuťovka na srpnové grilovačce a vždycky se po nich zapráší.

bigstock-delicious-sweet-brownie-chocol-411023050.jpg

kakaové crinkles
Zdroj: 
Bigstockphoto
Crinkles jsou typické popraskaným vzhledem. A pak také lahodnou chutí.

Crinkles? Co to je?

Malé popraskané sušenky si vás získají hlavně tím, že jsou pevné a křupavé na povrchu, ale hutné a vláčné uvnitř. Nejčastěji je uvidíte v tmavém vzhledu – obvykle je totiž jejich významnou součástí kakao. Dají se ale připravit i bez něj a pak můžou vonět a chutnat po citrónech, pomerančích nebo třeba kokosu. A kromě toho není problém udělat low carb nebo veganskou verzi!

bigstock-lemon-crinkle-cookies-299517181.jpg

citronové crinkles
Zdroj: 
Bigstockphoto
Nejznámější jsou tmavé, kakaové crinkles, nicméně upéct můžete i svěží citronovou variantu.

Osvědčený recept na klasické crinkles: Kvalitní kakao je základ

Pojďme ale konečně k tomu, jak tuhle dobrotu známou od počátku 20. století (kdy spatřilo světlo světa ve Spojených státech) připravit.

Co potřebujete: 60 g holandského kakaa (polovinu můžete nahradit strouhanou vysokoprocentní čokoládou), 200 g cukru, 2 vejce, 60 ml oleje, 2 lžičky vanilkového extraktu, lžičku prášku do pečiva, 130 g hladké mouky, půl lžičky soli a 50 g moučkového cukru na obalení (nemusí být)

Jak na to?

  • V misce vyšlehejte cukr s vajíčky, olejem a kakaem.
  • Pak přidejte sypké ingredience. Těsto, které vznikne, by mělo být lepkavé.
  • Nechte těsto přes noc uležet v lednici, zabalené do potravinové fólie.
  • Druhý den si posypte vál moukou a těsto nakrájejte na stejně tlusté pásky. Ty pak rozdělte ještě na stejně velké kousky.
  • Vyložte plech pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180 °C.
  • Pokud chcete crinkles obalovat v moučkovém cukru, připravte si ho do misky.
  • Kousky těsta tvarujte do kuliček, obalte v cukru a dejte na plech.
  • Pečte crinkles asi 10 až 15 minut. Při vytažení z trouby budou ještě měkké, ale nebojte se, za chvilku se zpevní.

Pak už zbývá jen vydržet, než dorazí návštěva. Nebo než trošku vychladnou, abyste si grandiózně nespálili celá ústa. Dobrou chuť!

Použité zdroje:

  • https://ochutnejtesvet.cz/cokoladove-crinkles/
  • https://mamapecedoma.com/2020/11/21/crinkles/