24. 11. 2025
Pracny, jinak také pracky nebo medvědí tlapky, patří k nejtradičnějším druhům vánočního cukroví. Jsou snadné na přípravu, křehké a mají jemně kořeněnou chuť s vůní skořice, kakaa a ořechů. Obvykle se začínají péct na první advent a vyznačují se typickým reliéfem, který získávají z formiček, ve kterých se připravují.
Cukroví, které spojuje generace
Tradiční pracny pekly už naše prababičky a recept se dodnes předává z generace na generaci. Jeho základní podoba se téměř nezměnila a stále si uchovává svou typickou vůni i křehkost.
Současně se však v mnoha receptech objevují i drobné obměny. Více se používá máslo místo sádla a na místo vlašských ořechů se přidávají i jiné druhy, například lískové či mandle. K mleté skořici, hřebíčku a vanilce se přidává kardamom, anýz nebo mletý badyán a pro svěžejší chuť se v mnoha receptech objevuje i kůra z citronu nebo pomeranče.
Cukroví, které zvládne každý
Na přípravě a pečení pracen nemůžete téměř nic zkazit. Samotná příprava však vyžaduje několik kroků, díky nimž se poměrně jednoduché cukroví stává opravdu pracné a časově náročné.
První krok spočívá v přípravě těsta. Ve velké míse smíchejte 350 g prosáté hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 140 g mletých vlašských ořechů, mletý hřebíček a skořici. Poté přidejte 1 žloutek s 250 g tuku a všechny přísady smíchejte rukama. Vypracované těsto zabalte do mikrotenového sáčku a nechte ho několik hodin odpočívat v chladničce, aby se plně rozvinuly vůně i chutě.
Po odpočinutí těsto natlačte do formiček, ve kterých se bude péct. Formičky ale neplňte až po okraj! Těsto při pečení ještě vyskočí.
Pracny pečte v předem vyhřáté troubě na 150 stupňů Celsia zhruba 7 až 10 minut dozlatova.
Tip: Správně upečené pracny jsou ještě trochu měkké a jdou lehce vyklopit z formiček. Po vychladnutí ztvrdnou a získají svou typickou křehkou strukturu.
Po upečení vyjměte pracny z trouby a ještě teplé je vyklepněte z formiček a obalte je v moučkovém cukru nebo je ozdobte rozpuštěnou čokoládou. Nechte je odpočívat na chladném místě a zkonzumujte je ideálně do měsíce.
Formičky nikdy nemyjte saponátem
Formičky na pracny není potřeba vymazávat. Těsto je hodně mastné a s vyklepnutím upečených pracen obvykle není potíž. Pokud však používáte nové formičky nebo silně rýhované, je dobré formičky vymazat nebo vypálit v troubě při 200 °C. Formičky nikdy nemyjte v saponátu ani v myčce na nádobí, abyste neodstranily tukový film, a vždy je dobře usušte, aby nezrezly.
Zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/desatero-pracny-odpovedi-na-otazky/
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/pracny/
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Medv%C4%9Bd%C3%AD_tlapky
- https://www.recepty.cz/recept/pracny-recept-po-babicce-15006
- https://www.toprecepty.cz/recept/3136-pracny/









