Jste zde

pracny na talíři Zdroj: Shutterstock

Čím odstartovat vánoční pečení? Pracny se mají péct na první adventní neděli

Odstartujte vánoční pečení tradičními pracnami! Voňavým cukrovím, při jehož pečení se neobejdete bez formiček. Máme pro vás osvědčený recept i několik tipů, jak je snadno vyklepnout.

24. 11. 2025

Pracny, jinak také pracky nebo medvědí tlapky, patří k nejtradičnějším druhům vánočního cukroví. Jsou snadné na přípravu, křehké a mají jemně kořeněnou chuť s vůní skořice, kakaa a ořechů. Obvykle se začínají péct na první advent a vyznačují se typickým reliéfem, který získávají z formiček, ve kterých se připravují. 

shutterstock_544792789.jpg

pracny ve formičkách
Zdroj: 
Shutterstock
Pracny patří mezi tradiční vánoční cukroví, které pekly už naše prababičky. 

Cukroví, které spojuje generace

Tradiční pracny pekly už naše prababičky a recept se dodnes předává z generace na generaci. Jeho základní podoba se téměř nezměnila a stále si uchovává svou typickou vůni i křehkost.

Současně se však v mnoha receptech objevují i drobné obměny. Více se používá máslo místo sádla a na místo vlašských ořechů se přidávají i jiné druhy, například lískové či mandle. K mleté skořici, hřebíčku a vanilce se přidává kardamom, anýz nebo mletý badyán a pro svěžejší chuť se v mnoha receptech objevuje i kůra z citronu nebo pomeranče. 

shutterstock_2085581806.jpg

tradiční pracny
Zdroj: 
Shutterstock
Typické pracny se pečou ve formičkách, které mají tvar zvířecích tlapek. 

Cukroví, které zvládne každý

Na přípravě a pečení pracen nemůžete téměř nic zkazit. Samotná příprava však vyžaduje několik kroků, díky nimž se poměrně jednoduché cukroví stává opravdu pracné a časově náročné. 

První krok spočívá v přípravě těsta. Ve velké míse smíchejte 350 g prosáté hladké mouky, 210 g moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 140 g mletých vlašských ořechů, mletý hřebíček a skořici. Poté přidejte 1 žloutek s 250 g tuku a všechny přísady smíchejte rukama. Vypracované těsto zabalte do mikrotenového sáčku a nechte ho několik hodin odpočívat v chladničce, aby se plně rozvinuly vůně i chutě.  

Po odpočinutí těsto natlačte do formiček, ve kterých se bude péct. Formičky ale neplňte až po okraj! Těsto při pečení ještě vyskočí. 

Pracny pečte v předem vyhřáté troubě na 150 stupňů Celsia zhruba 7 až 10 minut dozlatova

Tip: Správně upečené pracny jsou ještě trochu měkké a jdou lehce vyklopit z formiček. Po vychladnutí ztvrdnou a získají svou typickou křehkou strukturu. 

Po upečení vyjměte pracny z trouby a ještě teplé je vyklepněte z formiček a obalte je v moučkovém cukru nebo je ozdobte rozpuštěnou čokoládou. Nechte je odpočívat na chladném místě a zkonzumujte je ideálně do měsíce

shutterstock_544764688.jpg

pracny ve formičkách
Zdroj: 
Shutterstock
Hotové pracny skladujte v chladu. Chcete-li prodloužit jejich trvanlivost, zamrazte je! 

Formičky nikdy nemyjte saponátem

Formičky na pracny není potřeba vymazávat. Těsto je hodně mastné a s vyklepnutím upečených pracen obvykle není potíž. Pokud však používáte nové formičky nebo silně rýhované, je dobré formičky vymazat nebo vypálit v troubě při 200 °C. Formičky nikdy nemyjte v saponátu ani v myčce na nádobí, abyste neodstranily tukový film, a vždy je dobře usušte, aby nezrezly. 

Zdroje:

  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/desatero-pracny-odpovedi-na-otazky/
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/pracny/
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Medv%C4%9Bd%C3%AD_tlapky
  • https://www.recepty.cz/recept/pracny-recept-po-babicce-15006
  • https://www.toprecepty.cz/recept/3136-pracny/