Jste zde

Bojový plán na pečení cukroví: S čím začít už v listopadu?

linecké cukroví v hrnci Zdroj: www.bigstockphoto.com
Prožijte letošní Vánoce bez stresu a naplánujte si s námi pečení vánočního cukroví! Řekneme vám, které druhy cukroví je lepší dělat s předstihem, aby se stihly uležet, a které naopak na poslední chvíli, aby se nezkazily.

11. 11. 2020

Pečení vánočního cukroví je jedna z nejrozšířenější a nejoblíbenější tradic. Vůně cukroví se line z téměř 60 % českých domácností! Pojďte si i vy letošní Vánoce zpříjemnit pečením vánočního cukroví - bez stresu a v klidu!

S naším plánem vánočního pečení se vám už nikdy nestane, že by vaše perníčky nestihly změknout nebo že by se vám krém v cukroví zkazil ještě před Štědrým dnem. 

bigstock-christmas-baking-teenager-s-h-391720502.jpg

pečení perníčků
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Zpříjemněte si dlouhé zimní večery pečením vánočního cukroví! Vše můžete odstartovat oblíbenými perníčky, které je ideální začít péct v druhé polovině listopadu. 

Perníčky pečte s předstihem!

Pečení vánočního cukroví odstartujte koncem listopadu perníčky, které potřebují minimálně 3 až 4 týdny na to, aby změkly a nebyly tvrdé jako kámen. 

Těsto na perníčky si připravte minimálně dva dny dopředu, aby vám šlo lépe vyválet, a upečené perníčky skladujte v chladu. Zdobit je začněte zhruba 14 dní před Vánoci, aby vám cukrová poleva nepopraskala a neopadala. 

Tip: Nezvládli jste upéct perníčky s dostatečným předstihem? Nezoufejte! Tvrdé perníčky zachrání rozkrojené jablko, které vložíte spolu s perníčky do krabice.

Nejen vanilkovým rohlíčkům dopřejte čas

Začátkem prosince se pusťte do pečení lineckého cukroví, do vanilkových rohlíčků, zázvorek, anýzek, pracen a jiných suchých druhů cukroví, kterým také prospěje, když se nechají několik dní uležet.

Cukroví do sebe natáhne vlhkost a krásně zvláční. Měkké linecké cukroví se nebude při mazání marmeládou tolik lámat. 

bigstock-slice-of-traditional-german-ch-386871784.jpg

vánoční štola
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Zhruba 3 až 4 týdny před Štědrým dnem je ideální doba na pečení vánoční štoly, která se musí nechat odležet.
 

Začněte slepovat linecké cukroví 

Tři týdny před Štědrým dnem se nejvíce zapotíte! Období kolem Mikuláše věnujte pečenému cukroví, které obsahuje vlašské nebo lískové ořechy, rozinky, kokos a kakao.

Upéct můžete medvědí tlapky, ořechy, košíčky, išelské cukroví a cukroví tlačené ze strojku. Linecké cukroví můžete namazat marmeládou a perníčky, které budou zdobit váš vánoční stromeček, můžete začít zdobit. 

Naplněné cukroví skladujte v chladu!

Zhruba 10 dní před Štědrým dnem udělejte krémy a začněte plnit. Krémy z másla, kakaa, ořechů a cukru vám bez problémů vydrží až do začátku ledna. S krémy, jejichž součástí je puding nebo tvaroh, však vyčkejte! Vydrží totiž maximálně 10 dní! 

bigstock-christmas-or-new-year-homemade-386660476.jpg

linecké cukroví
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
I jednoduché linecké cukroví potřebuje svůj čas, aby se propojily chutě a cukroví příjemně změklo. 

Cukroví začněte zdobit čokoládovou polevou, obalovat ve strouhaném kokosu, v drcených ořechách a v ostatních cukrářských posypkách. Linecké cukroví můžete dozdobit moučkovým cukrem. 

A v neposlední řadě zužitkujte zbylé vaječné bílky a upečte kokosky, laskonky a pusinky. 

Cukroví na poslední chvíli

Těsně před Štědrým dnem si připravte nepečené cukroví, jako jsou vosí hnízda, kuličky ala rafaelo, čokoládové hrudky, pralinky a jiné nepečené kuličky. Dodělejte cukroví, které se plní pudinkovým nebo tvarohovým krémem a upečte vánočku.