Jste zde

Fígle na dokonalé vanilkové rohlíčky: Chce to rychlost a žádné špičaté konce

vanilkové rohlíčky Zdroj: Shutterstock
Nastal nejvyšší čas upéct si vanilkové rohlíčky! Oblíbené vánoční cukroví, bez kterého si snad nikdo z nás nedokáže představit vánoční svátky.

7. 12. 2022

Vanilkové rohlíčky patří mezi klasické a velmi oblíbené vánoční cukroví, jehož receptura se v mnoha rodinách dědí z generace na generaci. Mnohdy však nestačí mít jen dobrý recept. Aby byly vaše vanilkové rohlíčky vynikající, je třeba si osvojit i několik jednoduchých triků!

shutterstock_1868238253.jpg

vanilkové rohlíčky jako od babičky
Zdroj: 
Shutterstock
S našimi tipy a triky budou vaše vanilkové rohlíčky jako od babičky!

Upéct vanilkové rohlíčky není žádná věda, ale doladit je k dokonalosti stojí a padá hlavně na správném postupu a na kvalitních surovinách

shutterstock_1507650377.jpg

pocukrované vanilkové rohlíčky
Zdroj: 
Shutterstock
Správné vanilkové rohlíčky jsou křehké, ale nelámou se.

Zapomeňte na vanilin!

Základem vanilkových rohlíčků je cukr, který obsahuje skutečnou vanilku. Nikoliv cukr, který obsahuje pouze synteticky vyrobené aroma vanilin. 

Tip: Část moučkového cukru v těstě na vanilkové rohlíčky nahraďte cukrem vanilkovým. Kromě lepší chuti budou i vaše rohlíčky intenzivěji vonět vanilkou. 

Vanilkový cukr si můžete koupit nebo si ho můžete velmi jednoduše připravit i doma. Vanilkový lusk stačí pouze podélně rozkrojit a vložit ho do uzavíratelné sklenice spolu s cukrem. Zhruba za týden je cukr dostatečně provoněný vanilkou. 

Poctivě dodržujte gramáž, použijte pouze žloutky a mouku prosejte, aby se lépe provzdušnila. Zapomeňte na levnější margarín a vždy použijte máslo.

shutterstock_783237931.jpg

vanilkový cukr
Zdroj: 
Shutterstock
K výrobě vanilkového cukru můžete využít i prázdný použitý lusk, jehož semínka jste využili při přípravě jiného dezertu. Na jeho výrobu si však ponechte dostatek času!

K přípravě vanilkových rohlíčků můžete použít tradičně loupané mandle, ale i lískové nebo vlašské ořechy, díky kterým budou vaše rohlíčky aromatičtější. Oříšky můžete navíc opražit i na suché pánvi nebo v troubě, aby si získaly výraznější chuť i vůni. A chcete-li letos opravdovou změnu, zkuste do těsta přimíchat i strouhaný kokos, mák nebo ovesné vločky.  

Tip: Část másla v receptu nahraďte sádlem. Díky němu budou vaše vanilkové rohlíčky křehčí. 

S těstem pracujte opravdu rychle!

Těsto na vanilkové rohlíčky nenechte odpočívat do druhého dne a pamatujte, že při přípravě se nesmí zahřát. Těsto proto nezpracovávejte rukama, ale raději v robotu. 

shutterstock_1206802564.jpg

vanilkové rohlíčky, co se nelámou
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud těsto při přípravě příliš zahřejete, rohlíčky se po upečení budou lámat. 

V robotu nejprve promíchejte máslo a všechny sypké suroviny a teprve potom přimíchejte žloutky. Správně vypracované těsto drží pohromadě a nedrolí se. V případě, že se těsto drolí i za syrova, přidejte trochu rumu nebo část žloutku. 

Rohlíčky začněte tvořit hned a snažte se, aby byly všechny stejně velké a bez špičatých konců, které se při pečení rychle spálí. 

Pozor, ať je nespálíte!

Vanilkové rohlíčky pečte v předem vyhřáté troubě na 150 stupňů Celsia asi 15 minut. Ke konci doby pečení je však nezapomeňte pravidelně kontrolovat, abyste je nespálili. Upečené rohlíčky jsou na povrchu lehce narůžovělé a zespodu zlatavé

Ve vanilkovém cukru obalte rohlíčky zhruba po dvou minutách, až malinko zchladnou, a skladujte je na chladném místě v papírové krabici.

Zdroje:

  • https://regiony.rozhlas.cz/5-figlu-na-nejlepsi-vanilkove-rohlicky-od-cukrare-josefa-marsalka-8618206
  • https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/vanilkove-rohlicky/
  • https://www.lifee.cz/vareni-a-recepty/nejlepsi-vanilkove-rohlicky-se-rozplyvaji-na-jazyku-jak-je-upect-aby-byly-krehke-a-vonave_169298.html
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/vanilkove-rohlicky/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dokonale-vanilkove-rohlicky-30001207.html
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vanilkove-rohlicky.html