31. 10. 2025
Tlakový hrnec (taky Papinův hrnec nebo lidově papiňák) je skvělým pomocníkem hned z několika důvodů, takže chybí jen v málokteré domácnosti. Moderní hrnce jsou navíc vybaveny pojistkami, takže se nemusíte bát výbuchů a nepříjemných následků.
Kde se tlakový hrnec vzal?
Papiňák je hrnec se silnou stěnou, v němž se dá vařit za vyššího tlaku, než je běžné, tedy až za tlaku 300 kPa. Úplně první tlakový hrnec spatřil světlo světa v roce 1679 díky francouzskému matematikovi a fyzikovi Denisi Papinovi (ano, po něm nese svůj název).
Nápad na tlakový hrnec je ale údajně mnohem starší a datuje se do 2. století, kdy měla něco na tenhle způsob vynalézt alchymistka Marie Židovka. Vynálezu se říkalo kerotakis a šlo o dokonale uzavřenou nádobu, ve které se ohřívaly látky a jejíž speciální součástka jímala páru. K modernímu tlakovému hrnci (a klidně i k tomu hliníkovému z NDR) to ale samozřejmě mělo hodně, opravdu hodně daleko.
Jak tlakový hrnec funguje?
Před každým vařením musíte do hrnce vždycky vlít vodu. Z té se pak zahříváním stává pára, a když jí nedovolíte z hrnce odcházet, vytváří tlak. Úniku páry zamezí těsná poklice s pojistným ventilem, který se postará o to, aby se v hrnci nevytvořil až tak vysoký tlak, že by mohlo dojít k výbuchu.
Na tlakových hrncích zároveň bývá taky tepelná pojistka a některé hrnce jsou opatřeny i přetlakovou pojistkou, která v případě příliš vysokého tlaku dokáže mechanicky vytlačit část těsnění.
Výhody a nevýhody tlakového hrnce
Co je tlakový hrnec, už víte (a nejspíš jste to věděli i před přečtením následujících odstavců). Teď je na čase podívat se zblízka na jeho výhody a nevýhody. Pokud totiž uvažujete nad jeho koupí, nejspíš potřebujete zjistit, jestli vám bude vyhovovat a jestli do něj vůbec chcete zainvestovat.
Výhody tlakového hrnce: Rychlejší vaření i uchování chutí a vůní
Jak už padlo, v tlakovém hrnci je vyšší tlak, a tím pádem i vyšší teploty (až 130 °C). Díky tomu se suroviny vaří rychleji. První výhodou je tak úspora času. A s tím logicky souvisí ta druhá – díky rychlejšímu vaření ušetříte i elektřinu nebo plyn. Samozřejmě závisí na konkrétních surovinách, ale tlakový hrnec dokáže čas tepelné úpravy stáhnout klidně na třetinu.
Čím kratší doba surovinám stačí k uvaření, tím víc živin a prospěšných látek si dokážou uchovat.
A co zcela jistě potěší ze všeho nejvíc, to je výsledná chuť pokrmů. Suroviny vařené kratší dobu si totiž uchovají větší míru původní chuti, takže například maso upravené v tlakovém hrnci může vaše chuťové buňky oblažit mnohem víc než to, které projde běžnou úpravou. A rozhodně nejde jen o maso. Rozdíl je výrazný taky u brambor a luštěnin.
Nevýhody tlakového hrnce
Tlakový hrnec je specifický, proto se s ním pojí i některé specifické kroky. Než po něm začnete chtít výkony, musíte mu dát čas na natlakování. Po vaření je zase nutné uvolnit ventil a nechat bezpečně odejít páru – tenhle krok stoprocentně nesmíte uspěchat. Na druhou stranu je tu stále ta úspora času při samotné tepelné úpravě, takže…
Nevýhodou může být taky to, že jakmile se v hrnci vytvoří potřebný tlak, suroviny, které v něm chcete vařit, už nezkontrolujete. Museli byste totiž uvolnit ventil, počkat, až odejde pára, potom ochutnat a zase počkat, až se po uzavření hrnce vytvoří dostatečně vysoký tlak.
K tomu, abyste suroviny uvařili přesně tak, jak chcete, ale dobře poslouží tabulky s doporučenými časy tepelné úpravy.
Taky nesmíte podcenit dostatečné naplnění hrnce vodou. Ta se totiž bude odpařovat, bude jí ubývat, a když jí nebude dost, buď nevznikne potřebně vysoký tlak, nebo bude hrozit připálení.
Moderního tlakového hrnce se nemusíte bát
Jak už jsme psali v úvodu, jakmile se mluví o papiňáku, lidi hned mají před očima výbuch, během kterého se při troše štěstí nikomu nic nestane. Moderních tlakových hrnců už se to ale netýká, respektive riziko je opravdu minimální, a to díky používaným materiálům a technologiím.
Potíž dřív zpravidla spočívala v tom, že došlo k ucpání ventilu – třeba nějakou tou bylinkou, kořením nebo kouskem zpracovávané suroviny. Z hrnce se pak opravdu stala bomba. Jakmile je ale těsnění v perfektním stavu a ventil zůstane čistý, nemůže se nic stát. Už třeba proto, že na dnešních tlakových hrncích bývají ony zmíněné pojistky a ventil není jen jeden.
Jak vybrat tlakový hrnec?
Pokud si říkáte, že byste tlakový hrnec dost možná ocenili i ve vlastní kuchyni, pojďte se s námi podívat na to, jak ho správně vybrat, aby vám opravdu vyhovoval.
Velikost
Velikost nebo objem tlakového hrnce hraje tu nejzásadnější roli. Záleží na počtu strávníků, pro které budete nejčastěji vařit, i na tom, jaké pokrmy se v hrnci chystáte připravovat.
V domácnostech s jedním nebo dvěma strávníky si pravděpodobně vystačíte s hrncem o objemu do 5 litrů, domácnost se třemi nebo čtyřmi členy ocení spíš hrnec o objemu mezi 5 a 7 litry, v početnějších domácnostech bude vyhovovat hrnec o objemu 8–10 litrů.
Menší tlakové hrnce se hodí pro přípravu menších kusů masa, omáček nebo zeleniny. Na přípravu luštěnin, rýže nebo polévek už se hodí větší modely. Na velké porce jídel a velké kusy ke zpracování jsou lepší hrnce o objemu 6–8 litrů.
A pozor, tlakový hrnec se dá naplnit asi do dvou třetin uváděného objemu!
Pojistky a ventily
Když už máte vybranou velikost, v dalším kroku by vás měla zajímat bezpečnost provozu. Při výběru se dívejte na to, jaké pojistky a ventily hrnec má.
Moderní papiňák musí mít aspoň dva ventily pro upouštění páry – jeden určený k regulaci tlaku a druhý bezpečnostní, pro případ, že by se ten první ucpal.
Dalším perfektním prvkem je pojistka, která uživateli nedovolí otevřít hrnec, dokud je v něm příliš vysoký tlak. Výjimkou nejsou papiňáky třeba i s pěti pojistkami a taky už bývají osazené kontrolkou, abyste si byli jistí, že jsou dobře uzavřené.
Materiály
Drtivá většina tlakových hrnců se dneska vyrábí z nerezové oceli (hledejte označení 18/10, aby šlo o hrnec odolný vůči kyselinám) a zpravidla jsou vhodné na plyn, elektřinu, sklokeramiku i indukci.
Při výběru si dejte pozor taky na ucha hrnce – pokud chcete vařit na plynu, volte radši ucha z oceli než z plastu. Poklička taky bývá vyrobená z nerezové oceli, nicméně rukojeti bývají plastové.
Příslušenství a funkce
A nakonec je tu ještě pár vychytávek, které vám vaření v tlakovém hrnci usnadní a zpříjemní.
Setkat se můžete se stupnicí naplnění, abyste měli přehled o tom, kolik je v hrnci vody. Vhod přijde časovač a termostat, parní koš (do kterého umístíte vařené suroviny) nebo rozdělovač, díky kterému můžete vařit dva pokrmy najednou.
Výborná je taky funkce dvojího vaření. Takový hrnec nabízí dvě úrovně tlaku – vyšší například pro úpravu masa, nižší pro úpravu zeleniny.
Vaříte v tlakovém hrnci, nebo se teprve rozhodujete, jestli si ho pořídíte?
Použité zdroje:
- https://www.alza.cz/jak-varit-v-tlakovem-hrnci
- https://www.homeware.cz/clanky/proc-varit-v-tlakovych-hrncich
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Tlakový_hrnec
- https://www.seriouseats.com/how-pressure-cookers-work


 
             
   
   
		
 
		 
		
 
		 
		 
		 
		 
		







