Jste zde

Aby vás nová trouba nevypekla: Poradíme vám, jak ji vybrat a na jaké funkce se zaměřit

jak vybrat troubu Zdroj: Shutterstock
Potřebujete novou troubu? Jestli vás ta, kterou jste měli dosud, najednou vypekla, prozradíme vám, jak vybrat novou. A to tak, aby vám skvěle sloužila a splnila vám každé vaše gastropřání.

12. 6. 2025

Bez trouby se dá chvíli žít. Ale ne moc dlouho. Jestli jste se rozhodli pořídit si novou (nebo jste k tomu byli nečekaně donuceni okolnostmi), nejspíš moc nevíte, na co se při výběru zaměřit a co zas tak podstatné není. Máme pro vás návod, jak na to, aby vám vybraný model vyhovoval v čemkoli, do čeho se s ním pustíte.

Při volbě nové trouby sledujte veškeré parametry. Některé jsou podstatné, jiné doplňkové. Čím větší vychytávky spotřebič má, tím je často dražší. Je tedy na vás, jestli si připlatíte za dechberoucí vymoženosti, nebo se spokojíte se standardem jako obyčejný smrtelník.

shutterstock_2559195873.jpg

trouba ve vyšší výšce
Zdroj: 
Shutterstock
Vestavěnou troubu můžete umístit i výš - snáz z ní vytáhnete upečené dobroty.

Rozměry a vnitřní objem

Tím nejdůležitějším, na co byste měli hledět už od začátku, jsou samozřejmě rozměry. Pokud totiž nezařizujete úplně novou kuchyň, nejspíš máte vyhrazené místo, na které se trouba musí vejít. U volně stojících trub jsou běžné rozměry 60 x 60 cm nebo 60 x 50 cm. U vestavných pak 60 x 60 cm nebo 60 x 45 cm. Šířka se ale může dostat i na 90 cm.

S rozměry jde samozřejmě ruku v ruce vnitřní objem trouby. Čím je trouba větší, tím větší objem nabídne. Můžete vybírat i v závislosti na počtu členů domácnosti. Samotný člověk nebo pár si vystačí s objemem 45 litrů, menším rodinám stačí trouby do 70 litrů a ty skutečně početné ocení trouby s vnitřním objemem nad 70 litrů.

Dalším úhlem pohledu je doba vyhřátí trouby (u menších objemů je čas kratší) a možnost pečení objemnějších potravin (k tomu potřebujete větší objem).

shutterstock_2585109503.jpg

trouba v kuchyni
Zdroj: 
Shutterstock
Zásadní je, jestli se rozhodnete pro troubu plynovou, elektrickou nebo pro model, který nabízí například i parní ohřev.

Volně stojící, nebo vestavnou troubu?

Další zásadní otázka je, jestli chcete volně stojící, nebo vestavnou troubu. Ta volně stojící má výhodu, že ji v případě potřeby můžete docela jednoduše přestěhovat. Její instalace je taky snazší než u vestavných variant.

Vestavná trouba zase krásně zapadne do kuchyňské linky, čímž může ušetřit místo. Navíc si ji můžete nechat umístit výš než k zemi a celkově taky vylepší kuchyň po designové stránce. Jednoduše se stane vizuální součástí linky.

shutterstock_2587699863.jpg

špinavá trouba
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud sáhnete po troubě se samočisticím režimem, téhle "parády" budete z velké části ušetření.

Elektrickou, nebo plynovou troubu?

Co přijde na řadu hned po tom, to je rozhodnutí, jestli dáte přednost elektřině, nebo plynu. Obojí má své výhody a nevýhody. Nakonec je to jen na vašich preferencích.

Plynová trouba se rychleji vyhřeje, potěší nižšími provozními náklady, pečení v ní ale může být nerovnoměrné, z čehož pak občas může vzejít chuťově nedokonalý pokrm.

Elektrická trouba je uživatelsky komfortnější, má vyšší rozpětí teplot (35–250 °C, plynová má 150–290 °C), regulace teploty je přesnější, v multifunkční elektrické troubě se dá péct ve více vrstvách. Taky se snáz udržuje. Další vlastnosti závisí na tom, jestli si vyberete troubu s klasickým ohřevem, horkovzdušnou troubu nebo parní troubu.

Trouba s klasickým ohřevem nabízí základní funkce a programy. Hodí se prakticky komukoli, kdo vyloženě nepatří mezi nejnáročnější uživatele. Seženete ji ve spoustě modelů a osloví vás poměrem cena/výkon.

Horkovzdušná trouba je zpravidla vybavená kruhovým topným tělesem a zajišťuje rovnoměrný ohřev a propékání. Klidně v ní upečete víc pokrmů najednou a pravděpodobně vás potěší i moderními funkcemi.

Parní trouba vám nebývale usnadní život. Můžete v ní péct, vařit, grilovat, pošírovat, rozmrazovat… Obejdete se bez tuku, maso z ní bývá pěkně šťavnaté, buchty nadýchané, úžasně vyniká chuť jednotlivých surovin. Celkově jde o skvělou volbu pro náročné uživatele. Ruku v ruce s vlastnostmi a dalšími vychytávkami jde ale bohužel vyšší cena.

Spotřeba energie

Jakmile si vyberete troubu, která bude k provozu potřebovat elektřinu, neměli byste podcenit výběr třídy energetické účinnosti, tedy její spotřebu. Ohled byste na to měli brát zvlášť v případě, že hodláte troubu používat často.

Moderní elektrické trouby se svou spotřebou často řadí do kategorie A. Čím nižší je třída (B, C, …), tím vyšší je spotřeba

Programy a doplňkové funkce

Každá trouba peče a jídlo vám „nějak“ připraví. Hodně toho dokážou vykouzlit programy a funkce, jimiž některé modely disponují. Může jít například o dotykový displej místo tlačítek a koleček, časovač, dětskou pojistku, ochlazovací systém dvířek, teleskopické pojezdy pro lepší manipulaci s plechy, tlumení zavírání nebo samočištění. 

Pochopitelně čím propracovanější konkrétní trouba je, tím vyšší je její cena. Proto vybírejte tak, aby vám trouba vyhovovala a splňovala vaše očekávání, ale zároveň neutrácejte zbytečně za vlastnosti, které nejspíš nevyužijete.

Použité zdroje:

  • https://allegro.cz/clanek/jak-vybrat-troubu-Agzro3WADuz 
  • https://www.alza.cz/jak-vybrat-vestavnou-troubu 
  • https://www.dtest.cz/clanek-5374/jak-vybrat-vestavnou-troubu