Jste zde

Tipy na dokonalá vajíčka: Pomozte si sodovkou a dbejte na přesný čas

vajíčka s kaviárem Zdroj: www.bigstockphoto.com
Slepičí vejce lze snadno a rychle upravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si vybere opravdu každý. Musí se však umět správně připravit. A my vám ukážeme, jak na to!

10. 1. 2021

Slepičí vejce jsou skvělou a zdravou snídaní, která nikdy neomrzí. Jsou výživná, plná kvalitních bílkovin, vitamínů i minerálních látek a připravit si je můžete pokaždé jinak. Naučte se správně připravovat vejce, abyste si vždy pochutnali. 

bigstock-happy-different-individual-con-385244759.jpg

vaření vajíček
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Vejce si před přípravou vyndejte vždy z lednice, aby si získalo pokojovou teplotu. Pokud zapomenete, vařte ho vždy o jednu minutu déle.

Vejce naměkko

Vejce naměkko, které má mírně tekutý bílek a zcela tekutý žloutek, vyžaduje nejkratší dobu varu. Správné konzistence docílíte už pouhé 4 minuty po tom, co vložíte vajíčko do vroucí a osolené vody. Krátká doba varu však nezničí nebezpečné bakterie a choroboplodné zárodky, které mohou být příčinou mnoha zdravotních potíží. 

bigstock-soft-boiled-egg-in-an-eggcup-14353772.jpg

vajíčka naměkko
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Vajíčko uvařené naměkko servírujte ještě teplé ve stylovém stojánku spolu se lžičkou, solí a krajícem chleba. 

Vejce nahniličko

Vejce nahniličko je nejoblíbenější způsob přípravy. Připravit ho však není až tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Krásně měkkého bílku a polotekutého žloutku docílíte obvykle po 7 minutách vaření. Výslednou konzistenci však může ovlivnit velikost vajíčka, jeho čerstvost i teplota.

Vejce několik minut před přípravou proto vyndejte z lednice, aby získalo pokojovou teplotu, a opatrně ho vložte do slané vroucí vody. Po 7 minutách vajíčko opatrně vyjměte a hned ho vložte do misky s vodou a ledem, abyste zastavili proces vaření. 

Vejce natvrdo

Vejce natvrdo je nejběžnější způsob přípravy. Nakrájené na kolečka zdobí každý chlebíček, je neodmyslitelnou součástí bramborového salátu a skvěle chutná na chlebu s máslem. Vajíčko se však nesmí nechat převařit, aby žloutek nebyl příliš suchý a dusivý! 

Vajíčko natvrdo můžete jako jediné vložit do studené osolené vody. Je však důležité, aby se vařilo pouze 9 až 10 minut. Delší doba varu způsobí, že vajíčko bude mít našedlý žloutek, který při krájení vajíčka na kolečka vypadne z bílku. 

Ztracené vejce 

Správně připravené zastřené neboli ztracené vejce pozvedne každý pokrm na vyšší úroveň. Skvěle se hodí do kulajdy, koprovky, do salátu i na opečený toast. Uvařit ho však není zrovna jednoduchá záležitost! Dokonalého výsledku pravděpodobně nedocílíte napoprvé, ale nebojte se, jakmile získáte správný grif, půjde to snadno. A jak na to?

Vajíčko nejprve opatrně vyklepněte do misky s octem a poté ho přelijte do vroucí vody. Ve vodě však nezapomeňte utvořit vír, který pomůže tomu, aby se bílek omotal kolem žloutku. Vajíčko nechte pošírovat 3 minuty a poté ho opatrně vyjměte. 

Tip: Ztracené vejce, které bude mít tekutý žloutek a pevný bílek, připravíte i za pomoci potravinářské fólie, která zaručí 100% úspěšnost.

Kousek fólie položte na misku, potřete ji trochou oleje a opatrně do ní vyklepněte vajíčko, aby žloutek zůstal neporušený. Cípy fólie svažte provázkem, aby vám vznikl uzavřený balíček. Ten vhoďte do vroucí vody a nechte ho vařit 3 až 5 minut. 

Volské oko

Volské oko neboli sázené vejce je velmi snadné a rychlé na přípravu. Nesmíte však spálit okraje vaječného bílku!

Vejce opatrně vyklepněte do rozehřáté pánve s olejem a nechte ho volně roztéct, aby se bílek mohl rovnoměrně propéct. Vejce smažte na mírném ohni, dokud okraje bílku nezačnou hnědnout. Pokud chcete mít i tuhý žloutek, volské oko opatrně otočte a opečte ho i z druhé strany. Na závěr nezapomeňte volské oko osolit i opepřit. 

Míchaná vejce

Míchaná vejce můžete připravit tradičně na cibulce se šunkou nebo můžete zkusit některou z mnoha možností. Vždy však dbejte na to, aby vajíčka nebyla suchá, ale krásně krémová a nadýchaná!

Na rozpálené pánvi si rozpusťte kousek másla a vlijte do ní vejce, která jste si předtím v misce rozmíchali vidličkou s mlékem nebo sodovkou. Obvykle platí, že na jedno vajíčko přijde jedna lžička.

Vejce připravujte na mírném ohni a stále je míchejte, abyste do nich dostali vzduch. Chvíli před koncem pánev odstavte, vajíčka osolte a přidejte kousek másla nebo trochu smetany. 

bigstock-sliced-egg-31032821.jpg

vejce natvrdo
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Správně uvařené vejce natvrdo je nejbezpečnější způsob přípravy. Teplota nad 70 stupňů Celsia, která pronikne i do středu vajíčka, zničí veškeré bakterie i choroboplodné zárodky.

Omeleta

Vaječná omeleta má mnoho obměn a hotová je za pár minut. Při její přípravě postupujte stejně, jako při přípravě míchaných vajec. Na rozpálené pánvi ji však nechte péct bez míchání a nikdy ji neotáčejte! Na závěr pouze omeletu osolte, opepřete, případně ji posypte bylinkami nebo sýrem a přeložte ji napůl.