3. 10. 2021
Na Island se skyr prapůvodně dostal z Norska před více než 1100 lety. Skutečná historie téhle proteinové bomby je ale často zahalena tajemstvím. Třeba kulinářská historička Hallgerður Gísladóttir uvádí, že zatímco ze skandinávské kuchyně poté prakticky vymizel, na Islandu se skyr stal běžnou součástí jídelníčku.
Málokdo také tuší, že zmínky o skyru najdeme i v celé řadě historických islandských eposů. Jako příklad můžeme uvést třeba Ságu o Egilovi nebo Ságu o Grettim. Dodnes ale není zcela jasné, jestli se původní skyr podobal tomu, který známe z dnešních dob. Takto podrobné popisy totiž nejsou k dispozici.
Jak se skyr vyrábí?
U tradičních receptů se skyr vyrábí z čerstvého a syrového mléka. Skyr, který si ale můžeme koupit v obchodech, je vyráběn z kravského pasterovaného a odstředěného mléka. Ačkoli vám může skyr svou konzistencí připomínat jogurt, o tento mléčný výrobek se rozhodně nejedná.
Při výrobě skyru je totiž použita jiná bakteriální kultura, která je odlišná od té klasické jogurtové, složené ze dvou známých mikroorganismů Streptococcus thermophillus a Lactobacillus bulgaricus. Kromě termofilní kultury se u výroby skyru používá též kultura probiotická, a navíc jeden protektivní mikroorganismus, který ze skyru vytváří funkční potravinu.
Co skyr obsahuje a jak chutná?
Jak už jsme zmínili výše, tenhle fermentovaný mléčný výrobek je bohatý na bílkoviny a zároveň obsahuje nízké množství tuku. Je proto ideální do nejrůznějších dietních jídelníčků, pro sportovce nebo osoby, u nichž hrozí zvýšené riziko vzniku osteoporózy.
Skyr je ale skvělý též pro děti a mládež nebo kojící matky – tedy pro osoby, které rostou a které potřebují budovat svalovou hmotu, ale také se jim vytváří kostní skelet.
Syrovátka: Mléčné sérum, které pomůže s trávením i růstem svalů
Neochucený skyr obsahuje v průměru 12 % proteinů, 3 % sacharidů a pouze 0,1 – 1 % tuku. Zapomenout nesmíme ani na vysoké množství vápníku a vitamínů.
A jak vlastně poctivý skyr chutná? Jeho chuť je méně mléčně nakyslá, trochu drsná, ale přitom jemná, stejně tak jako jeho konzistence. K dispozici jsou jak neochucené varianty skyru, tak ty, které jsou doplněny o ovocnou nebo třeba vanilkovou složku.
Domácí výroba je značně nejistá
Na internetu je k dohledání celá řada více či méně podrobných návodů na domácí výrobu skyru. Jeho výsledná kvalita a konzistence ale nemusí být i přes striktně dodržené instrukce uspokojivá.
V domácích podmínkách totiž nikdy nezabezpečíte odpovídající požadavky pro fermentaci a výsledek je tak značně nejistý. Je proto lépe spolehnout se na profesionalitu mlékařů v České republice, které se výrobou skyru od roku 2016 zabývají.
A co ze skyru připravit? Pokud ho nechcete jíst jen tak samotný, či s vločkami a medem, můžete ho proměnit v dokonalé tartaletky, nepečený dort, luxusní smoothie, tvarohovou pomazánku nebo třeba dip k masu či zelenině.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Skyr
- https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/skyr-proteinova-dietni-bomba-z-islandu-3277.html
- https://magazin.recepty.cz/clanky/recepty-ze-skyru-12x-jinak-dietni-sladke-i-slane-111.html
- https://www.skyrcz.cz/cs/
- https://www.vitalia.cz/clanky/skyr-je-to-jogurt-neni-to-jogurt/