21. 4. 2021
Trápí vás střevní obtíže? Průjem, nadýmání, zácpa? Nebo třeba trpíte nedostatkem energie, jste neustále unavení a nemocní? Problém bude pravděpodobně ve vašich střevech. Přesně tam je totiž uloženo na 70 % imunitního systému.
- Přečtěte si taky: Domácí nemléka: Jak si vyrobit kokosové mléko bez chemie
Proto bychom měli o naše střeva pečovat. A přesně k tomu slouží zakysané mléčné nápoje. Pokud navíc vsadíte na acidofilní mléko, rozhodně neuděláte chybu. Tenhle nápoj je totiž pro naše střeva doslova jako stvořený.
Acidofilní mléko aneb Co to vlastně je?
Acidofilní mléko je obyčejné kravské mléko obohacené o ušlechtilé druhy mléčných bakterií. Je snadněji stravitelné a doporučuje se lidem, kterým běžné mléko způsobuje zažívací potíže. Spousta lidí ale acidofilní mléko mylně zaměňuje s kefírem, o kterém jsme si něco řekli v jednom z dřívějších článků: Kefír: 5000 let starý nápoj nakopne imunitu a podpoří práci střev
Měli byste vědět: Pokud máte silnou intoleranci laktózy, acidofilní mléko po vás není vhodné. Pokud je ovšem intolerance slabá, určitě acidofilní mléko vyzkoušejte.
Co všechno acidofilní mléko obsahuje?
Acidofilní mléko se vyrábí s využitím acidofilní kultury Lactobacillus acidophilus a podle regulí musí obsahovat alespoň jeden milion těchto laktobacilů na gram. Protože samo o sobě by acidofilní mléko bylo ostře kyselé, míchá se většinou se smetanovým zákysem, který ho zjemňuje.
- Mohlo by vás zajímat: Obě složky acidofilního mléka musí kysat zvlášť, protože acidofilní kultura má ráda teploty kolem 37 °C, kdežto ta smetanová spíše 20 až 30 °C.
Do svého jídelníčku by ho měli zařadit především osoby, které trpí zažívacími obtížemi. Obsahuje totiž mnoho živin, které organismus člověka potřebuje pro svou správnou funkci. Je bohaté na vápník, vitamíny A, B2, D a taky bílkoviny.
5 situací, kdy je vhodné zařadit acidofilní mléko do jídelníčku
- Po antibiotické léčbě
- Při chronických kožních potížích a sklonech ke kvasinkovým zánětům
- Při střevních onemocněních
- Na podporu snížené imunity
- Pokud vám klasické mléko „nedělá dobře“.
Acidofilní mléko je vhodnou součástí snídaně, ale skvěle poslouží taky jako lehká svačina či nápoj k jídlům z těstovin, brambor nebo haluškám.
Skvěle se hodí taky pro přípravu nejrůznějších smoothie, koktejlů a mléčných nápojů. Použít ho můžete i jako základ do domácí zmrzliny, zálivky nebo dresingu. A vedle nešlápnete ani tehdy, pokud ho přimícháte do těsta moučníků.