Jste zde

Proč dát minci do mrazáku? Po návratu z dovolené tak zjistíte, zda vám nehrozí nebezpečí

mince v mrazáku Zdroj: Shutterstock
Chystáte se na dovolenou a máte plný mrazák masa nakoupeného v akci? Abyste si po návratu neuhnali trávicí obtíže, vsaďte na tenhle jednoduchý trik s mincí, který se stal hitem internetu!

6. 4. 2023

Možná jste si po návratu z delší dovolené všimli, že hodiny na mikrovlnce nebo troubě neukazují správný čas. Důvod je prostý – během vaší nepřítomnosti došlo k výpadku proudu. To by samozřejmě nebyl takový problém, pokud byste neměli plný mrazák masa a dalších potravin náchylných na změny teploty.

Ještě než na vysněnou dovolenou odjedete, vložte proto do mrazáku menší hrneček s vodou, kterou necháte do druhého dne zmrznout. Před odjezdem dejte na led minci a o nic dalšího se nestarejte. 

Jakmile se vrátíte, překontrolujte, zda je mince na svém místě. Pokud by klesla ke dnu, výpadek elektrické energie byl dlouhodobější, a potraviny v mrazáku raději vykliďte. Mohou být totiž zkažené a kontaminované salmonelou či dalšími bakteriemi. 

shutterstock_1791349760.jpg

mince v kostce ledu
Zdroj: 
Shutterstock
Když najdete po návratu z dovolené minci takto zanořenou, maso raději nekonzumujte.

Proč není dobré konzumovat rozmražené maso?

Největší riziko hrozí samozřejmě u masa. To, které bude delší dobu vystavené pokojové teplotě, se totiž začne poměrně rychle kazit. Pokud tedy necháte maso rozmražené moc dlouho či v příliš teplém prostředí, jeho kvalita jednoduše degraduje. 

Chlad jej již nechrání před zdraví škodlivými mikroorganismy, a proto se nedoporučuje takové maso konzumovat, a to ani po důkladné tepelné úpravě. Pokud byste to přece jen „risknuli“, můžete si zadělat na nepříjemné zažívací potíže.

Za jakých okolností je znovuzmrazení bezpečné?

Pamatujte, že jakoukoliv čerstvou či už tepelně upravenou potravinu lze opakovaně uskladnit do mrazáku pouze v případě, že byla postupně rozmrazována v ledničce a není zkažená.

Rozmrazování masa ani dalších potravin při pokojové teplotě se příliš nedoporučuje. Rozmrazování tímto způsobem totiž radikálně zvýší aktivitu bakterií, které se při pokojové teplotě začínají rychle množit, a potraviny se tak stávají zdraví nebezpečné.

Pokud potřebujete rozmrazit potraviny rychle, můžete využít chladnější vodu nebo mikrovlnnou troubu. V tomto případě ale pamatujte, že jednou takto rozmrazená potravina již není vhodná k opětovnému zamrazení a uskladnění!

Použité zdroje:

  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/podruhe-rozmrazene-maso-30000121.html
  • https://bydlenisnu.cz/obycejna-mince-v-mrazaku-odhali-problemy-se-skladovanim-potravin-a-do-budoucna-zamezi-kolisani-teplot/
  • https://www.jenzeny.cz/domacnost/proc-davat-mince-do-mrazaku-tento-jednoduchy-trik-vas-ochrani-pred-konzumaci-zkazenych-potravin