Jste zde

Péče o litinové nádobí je tak trochu věda: Víte, jak se o něj starat?

Zdroj: cybrgrl, flickr.com

Možná máte doma litinovou pánev po babičce a možná úplně přesně nevíte, jak se o ni starat. Litina je vděčný materiál, který hodně a dlouho vydrží, zároveň ale materiál, o který se musíte starat. Odmění se vám ale dlouhými roky skvělé služby.

18. 6. 2014

Stojí vám ve skříni přetěžký litinový hrnec, nebo pánev, na které obrovské řízky smažila už vaše prababička? Pak máte doma opravdový poklad. Vlastnosti litiny se totiž – na rozdíl od jiných materiálů – s časem výrazně zlepšují. Má to ale jednu podmínku, musíte se o ni správně starat.

Litina je výborný materiál, ale potřebuje péči

Litina výborně vodí a dobře drží teplo. Vařit na ní můžete na všech typech ploten – ať už je to plynová, elektrická nebo indukční. Stejně tak dobře snáší pečení v troubě, případně i přípravu jídla na přímém ohni. Jediným omezením tak je celkem nízká odolnost litiny vůči velkým změnám teplot. Pokud je teplotní šok moc velký, může nádobí v extrémním případě i prasknout.

Z kategorie kuchyňských rad je i článek Vykouzlete perfektně prostřenou tabuli

A teď pojďme k tomu nejdůležitějšímu – k tomu, jak byste litinové nádobí – v případě, že pořizujete nové – měli připravit na první vaření. A jak se o něj starat dál.

Čistěte bez chemie!

Předně – zapomeňte na chemické čisticí prostředky, včetně klasických saponátů na nádobí. Zapomeňte také na drátěnky a houby s drsným povrchem. Na litinové nádobí platí při jeho mytí jemnost – proto si vystačíte s horkou vodou a jemnou houbičkou. Zapovězená je i myčka na nádobí.

Omýt litinové nádobí musíte i před prvním použitím. Následně ho – stejně jako pokaždé v budoucnu – důkladně osušte. Pak je na programu takzvané vypálení.

Pořádně namastit

Nádobu prostě a jednoduše vytřete vrstvou sádla nebo oleje – pozor, tuk musí být opravdu čistý bez příměsí – a pak nádobu zahřívejte na plotně. Následně olej vylijte, nádobu vysušte utěrkou a celý proces opakujte – ideálně ještě dvakrát až třikrát.

Povrch nádobí by pak měl i po vytření zůstat mírně mastný – a tak je to správně. Litina pak bude dokonale nepřilnavá, při vaření v ní budete potřebovat jen minimum tuku a nádobí vám skutečně vydrží i několik desítek let – s tím, že jeho užitné vlastnosti se budou dál a dál zlepšovat. Snad jen na závěr ještě jedna připomínka – v litinovém nádobí se výborně vaří, už méně vhodné je ale pro uchovávání potravin.

Proto – ať už v něm uvaříte jakékoli jídlo – přendejte ho do příslušných boxů a dóziček a nenechávejte ho přímo v litinové nádobě.

Přidejte se k nám na Facebooku a neuteče vám žádná z našich novinek!