Jste zde

Olivy: V čem se liší černé a zelené? A proč kupovat raději ty s peckou?

misky s olivami Zdroj: Shutterstock
Zkuste dát šanci olivám! Máme pro vás několik pádných důvodů, proč je zařadit do běžného jídelníčku, a poradíme vám, jak v obchodě vybrat ty nejlepší.

18. 9. 2022

Olivy jsou plodem olivovníku evropského. Stálezeleného a velmi odolného stromu, který roste po celém Středomoří. Překvapivě patří mezi ovoce a jsou plné vitamínů i dalších cenných látek, které mají značný vliv na zdraví.

shutterstock_1832432053.jpg

trhání oliv
Zdroj: 
Shutterstock
Olivy patří mezi nejvíce pěstovaný druh ovoce. 

Olivy vynikají svými detoxikačními účinky

Olivy jsou plné antioxidantů, vitamínů, minerálních látek i vlákniny a jsou obrovským zdrojem nenasycených mastných kyselin. Posilují imunitu i kardiovaskulární systém, zlepšují trávení, snižují hladinu cholesterolu v krvi a zpomalují proces stárnutí.

shutterstock_359772104.jpg

vypeckované olivy
Zdroj: 
Shutterstock
Olivy bez pecek mají horší kvalitu než olivy s peckou. Mají kašovitou strukturu a pohltí více soli z nálevu, čímž ztratí svou chuť.

Zlepšují také kvalitu spánku a i přesto, že jsou plné tuků, pomáhají zhubnout. Ovšem pouze za předpokladu, že si dopřejete opravdu kvalitní olivy v omezeném množství! 

Věděli jste, že … 
Olivy se nedají jíst rovnou ze stromu. Jsou tvrdé a nejsou chuťově dobré. Předtím, než se dostanou na váš stůl, tak musí projít procesem, během kterého jsou zbaveny hořkosti. 

Olivy se předtím, než se dostanou na váš stůl, musí zpracovat. Čerstvé olivy se nejprve nakládají na několik hodin do roztoku s hydroxidem sodným, poté se louhují ve vodě a máčí v soli, octu nebo oleji s různými bylinkami.

Po uplynutí požadované doby, která se odvíjí od jejich zralosti a velikosti, se pak olivy balí, popř. konzervují, a plní sýrem, slaninou, ančovičkou, mandlí, tuňákem, lososem, česnekovou pastou nebo třeba paprikou.

V obchodě sáhněte raději po olivách v plechovce

Nejkvalitnější olivy u nás obvykle seženete v plechovce, neboť nejsou vystaveny působení světla a nedochází k jejich deformování. Naopak nejméně kvalitní olivy jsou v sáčku. Zpravidla jsou totiž zdeformované a obvykle také bývají naložené ve slanějším nálevu, který přebije jejich typickou chuť. Olivy ve skleničce představují zlatou střední cestu. Sice nejsou zdeformované, ale nejsou chráněny před světlem. 

shutterstock_452895481.jpg

panenský olivový olej
Zdroj: 
Shutterstock
Nejen olivy, ale i kvalitní olivový olej, jsou skvělým lékem na nejrůznější kožní problémy. 

Dále je také vhodnější kupovat olivy, které mají pecku. Na rozdíl od oliv bez pecek jsou totiž pevnější a chuťově lepší, neboť díky pecce nenatáhnou tolik nálevu a zachovají si svou skutečnou chuť. 

Zelené, nebo černé

Pochutnat si můžete nejen na zelených, ale i na tmavých olivách. Nejedná se však o odlišné odrůdy. Rozdílná barva, které se může pohybovat od zelené po hnědou, červenou, tmavě fialovou až po úplně černou, je ukazatelem jejich zralosti

Zelené olivy se sklízejí na podzim a v podstatě se jedná o nezralou formu černých oliv. Jsou pevnější, více nahořklé a obsahují mnohem méně oleje.

Černé olivy se sklízejí v prosinci, když jsou zcela zralé. Mají jemnější chuť, jsou měkké a obsahují více oleje. Mnohem více se tak hodí k výrobě olivového oleje, který patří mezi jeden z nejzdravějších rostlinných olejů. 

Zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Oliva
  • https://abecedazdravi.cz/zdrava-vyziva/cerna-neznamena-vzdy-cerna-aneb-olivy-pod-lupou
  • https://www.pampasmarket.cz/recepty-tapas/kdyz-neni-oliva-jako-oliva--jak-vybrat-tu-spravnou-na-nas-stul/
  • https://www.cz-test.cz/clanek/co-byste-meli-vedet-o-olivach
  • http://www.olivy.cz/o-olivach/proc-jist-olivy
  • https://www.vitalia.cz/clanky/olivy-zdravi-a-kalorie-zdani-klame/