22. 9. 2025
Lunchmeat, česky lančmít, je zavařené mleté kořeněné maso, které svou konzistencí připomíná tužší paštiku. Má světle růžovou až šedo růžovou barvu a charakteristickou vůni, kterou někteří vnímají jako příjemnou, jiní naopak odpudivou, až chemickou.
Vyrábí se z vepřového, hovězího nebo z drůbežího masa a jeho chuť bývá mírně slaná a mdlá, což je dáno zejména tím, že žádná pravidla nedefinují, kolik a čeho musí lunchmeat opravdu obsahovat!
Rozhodně není tím, čím býval
V dobách socialismu byl lunchmeat velmi oblíbený. Nechyběl snad v žádné domácnosti a obvykle skvěle posloužil jako rychlý oběd nebo večeře. Měl velice dobrou chuť a byl považován za poměrně poctivý masový výrobek.
Na konci 20. století, kdy došlo ke zrušení potravinářských norem, začala však jeho popularita prudce klesat. Lunchmeat postupně získával jinou chuť a jeho kvalita se výrazně změnila.
Skutečné maso v lunchmeatu bylo nahrazeno kůžemi a separátem. Byl zvýšen podíl vody, škrobů, želatiny i jiných náhražek a začaly se přidávat nejrůznější éčka, která měla zajistit lepší chuť, aroma, konzistenci, barvu nebo třeba i delší trvanlivost.
Poctivý lunchmeat z dob socialismu
Sehnat dnes chutnou konzervu lunchmeatu s poctivým složením je celkem oříšek, neboť jeho složení není nikde přesně definováno. Velmi jednoduše si ho však můžete připravit i doma! A jak na to?
K přípravě domácího poctivého lunchmeatu si připravte 500 gramů vepřového bůčku, 500 gramů vepřové plece, 20 gramů soli, 10 gramů cukru, 10 gramů pepře a 10 gramů sušeného česneku. Pro zajímavější chuť můžete přidat ještě 10 gramů sladké či pálivé papriky nebo trochu muškátového oříšku.
Maso namelte, důkladně ho promíchejte s kořením a vzniklou směs napěchujte do čistých zavařovacích sklenic, aby se nevytvořily vzduchové bubliny. Sklenice pečlivě uzavřete a vložte je do trouby vyhřáté na 85 stupňů Celsia. Po 2,5 hodinách sklenice vyjměte a nechte je 12 hodin odpočívat při pokojové teplotě.
Druhý den postup zopakujte. Sklenice opět vložte do trouby vyhřáté na 85 stupňů Celsia, ale tentokrát jen na 1,5 hodiny.
Sklenice nechte vychladnout a skladujte je v lednici.
Klasika, která neomrzí
Kvalitní domácí lunchmeat je chutný sám o sobě. Spolu s chlebem a hořčicí může posloužit jako vydatná večeře, lze přetvořit v úžasný sendvič nebo v chutnou pomazánku. Velmi rychle z něj také můžete připravit rizoto nebo ho můžete obalit v trojobalu a usmažit jako klasický řízek. Vaší chuti se meze zkrátka nekladou!
Zdroje:
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/domaci-lancmit.html
- https://www.novinky.cz/clanek/domaci-velky-test-lunchmeatu-tohle-cteni-chce-silny-zaludek-40004797
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Luncheon_meat
- https://www.toprecepty.cz/recept/6168-pomazanka-na-dabelske-toasty/
- https://www.vareni.cz/recepty/lunchmeat-na-divoko/
- https://www.stream.cz/zmlsane-dejiny/lancmit-byval-imperialistickou-pochoutkou-cesi-z-nej-udelali-paradni-proletarsky-rizek-64353406