Jste zde

Jak (ne)skladovat zeleninu: Mrkev hořkne vedle jablek a cibule ztrácí říz u rajčat

zeleninová bedýnka Zdroj: Shutterstock
Předejděte zbytečnému vyhazování zkažené zeleniny! Naučíme vás ji skladovat a prozradíme vám několik geniálních tipů a užitečných triků, které ji udrží v perfektním stavu.

25. 1. 2023

Jednotlivé druhy zeleniny vyžadují specifické podmínky skladování. Úplně nejlépe jí je však obvykle v chladném, čistém a vzdušném sklepě, kde se teplota pohybuje okolo 2 až 8 stupňů Celsia. Co ale dělat, když takový sklep nemáte? Na to se podíváme v dnešním článku. 

Vše začíná nákupem!

V obchodě vybírejte pouze vyzrálou a zdravou zeleninu, která není plesnivá, otlučená, nahnilá nebo jinak poškozená. Doma ji vybalte z původního obalu a umyjte ji až těsně před konzumací. Pokud zeleninu umyjete už před skladováním, zbavíte ji ochranné vrstvy, která chrání zeleninu před hnilobou a plísněmi. V průběhu skladování zeleninu pravidelně kontrolujte!

Zeleninu neskladujte společně s ovocem

Společné skladování ovoce a některých druhů zeleniny vede k rychlejšímu zrání, k ovlivnění chuti i ke snadnějšímu šíření spor plísní

shutterstock_1195698673.jpg

mytí zeleniny pod vodou
Zdroj: 
Shutterstock
Znečištěnou zeleninu otřete pouze suchým hadrem a umyjte ji až těsně před konzumací. 

Jablka, hrušky, banány a jiné ovoce, které uvolňuje při zrání ethylen, neskladujte společně s mrkví, s okurkami, s lilky nebo s brokolicí. Cibuli neskladujte u rajčat, aby neztratila svůj říz, a kořenovou zeleninu neskladujte s košťálovou. 

shutterstock_315484334.jpg

mrkev a rajčata
Zdroj: 
Shutterstock
Mrkev, kterou budete skladovat spolu s rajčaty nebo s jablky, zhořkne. 

Všem druhů zeleniny chladnička nesvědčí

Většina druhů zeleniny vyžaduje skladování v chladu. Ve sklepě či v chladničce ve spodní přihrádce nebo ve speciální zásuvce, kde jsou optimální vlhkost i teplota.

Některé druhy zeleniny vám však v lednici vydrží ještě o něco déle, pokud jejich kořínky umístíte do misky s vodou. Například mrkev, ředkvičky nebo hlávkový salát, pokud tedy ještě nějaké kořínky má. U kořenové zeleniny je navíc vhodné odříznout zelenou nať, která samotné zelenině bere vlhkost

shutterstock_249162988.jpg

hlávkový salát
Zdroj: 
Shutterstock
Hlávkový salát, který už nemá kořínky, ponořte hlavou do vody a řezem nahoru. 

Květák, brokolici, kapustu a jinou košťálovou zeleninu v lednici zabalte do potravinové fólie s dírami nebo ji překryjte vlhkou utěrkou, aby nezvadla. 

Tip: Aby celer vydržel dlouho čerstvý, zabalte ho před vložením do ledničky do alobalu

Chlad vyžadují také brambory, cibule, česnek, dýně, tuříny, cukety, batáty a červená řepa. Pobyt v lednici jim však nesvědčí! Přílišný chlad vede ke zhoršení chuti i k tvorbě plísně. Pokud tedy nemáte sklep, nejlepší je tuto zeleninu skladovat v chladné chodbě. Vždy však v temnu a na místě s dostatečným přísunem vzduchu! Uzavření do skříně tak rozhodně není dobrý nápad. 

shutterstock_526136512.jpg

brambory, česnek a cibule
Zdroj: 
Shutterstock
Brambory, česnek a cibuli skladujte v papírové tašce nebo v bavlněném pytlíku, aby byli v temnu a zároveň měli dostatečný přísun vzduchu. 

Rajčata, lilky, okurky, zelené fazole a papriky nikdy neukládejte do lednice, ale ponechte je při běžné pokojové teplotě. Při teplotách pod 10 stupňů Celsia obvykle ztrácejí svou chuť. Pokud však zeleninu rozkrojíte, uchovejte ji v lednici. 

Stejně tak do lednice nepatří ani meloun, dokud však není rozkrojený. 

Tip: Z rajčat nikdy neodstraňujte stopky a neskladujte je v chladničce. Déle vám vydrží a zachovají si svou skvělou chuť. 

Zdroje: 

  • https://www.bosch-home.com/cz/blog/zachran-jidlo/skladovani-zeleniny
  • https://www.nejodstavnovac.cz/7-tipu-jak-spravne-skladovat-ovoce-a-zeleninu-znate-je
  • https://happymag.cz/diy/18-genialnich-triku-diky-kterym-vam-vydrzi-ovoce-zelenina-dele-cerstve/
  • https://izahradkar.cz/kalendarium-zahradkare/zeleninova-zahrada/skladovat-ruzne-druhy-zeleniny-pri-kterych-teplotach/
  • https://fresh.iprima.cz/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/jak-a-kde-spravne-skladovat-zeleninu-a-zbytecne-nezkracovat-jeji-zivotnost