30. 4. 2022
Sníh z bílků je nezbytnou součástí mnoha sladkých i slaných pokrmů. Správně ušlehaný nakypří těsto a zvětší jeho objem. Příprava sněhu není úplně složitá, ale i přesto je potřeba dodržet několik důležitých zásad a pravidel.
Pojďte se proto s námi podívat, jak ušlehat perfektní sníh a na co si dát při jeho přípravě pozor. S našimi tipy a triky se nebudete obávat otočit misku s ušlehaným sněhem dnem vzhůru.
Vejce vyndejte z chladničky alespoň 30 minut před šleháním
Základem dokonalého sněhu jsou bílky z čerstvých vajec, které mají pokojovou teplotu. Vejce proto nezapomeňte vyndat z lednice s dostatečným předstihem, aby se stihla zahřát na pokojovou teplotu.
Vaječné bílky až osminásobně zvětší svůj objem
K přípravě sněhu si připravte dostatečně velkou, suchou a hlavně dokonale čistou nádobu. Ideálně z mědi nebo z nerezu. A takovou, která bude mít kulaté dno. Pokud zvolíte nádobu ze skla, počítejte s tím, že se více nadřete, jelikož bílky budou klouzat. U plastové nádoby zase dejte pozor na mastný film, který by šlehání bílků mohl zcela zhatit.
Tip: Pokud chcete mít jistotu, že je nádoba dokonale odmaštěná, vypláchněte ji octem nebo citronovou šťávou.
Při oddělování žloutku od bílku neporušte blánu, kterou je obalený žloutek
Při oddělování bílku od žloutku buďte opatrní a dbejte na to, aby se do bílku nedostal ani malý kousek žloutku. Žloutek totiž obsahuje tuk, který brání správnému vyšlehání.
Způsobů, jak oddělit žloutek od bílku, existuje několik a záleží jen na vás a vaší šikovnosti, který zvolíte. Pokud patříte mezi méně zkušené, můžete využít obyčejný trychtýř, kterým proteče pouze bílek, nebo můžete vyzkoušet trik s PET lahví. Jste-li šikovnější, pak můžete vejce opatrně rozklepnout a žloutek přendavat z jedné poloviny skořápky do druhé.
Špetka soli usnadní šlehání
Bílky začněte šlehat pomalu na nízké otáčky a rychlost přidávejte postupně. Metlami pohybujte po celé nádobě a šlehejte bez přestání.
Pokud budete sníh používat pouze k přípravě sladkého pokrmu, zašlehejte do něj velmi pozvolna i pískový cukr, který je jemnější než cukr krystal, ale hrubší než cukr moučka. Výsledný sníh bude tužší a pevnější. V případě, že sníh budete používat do slaného pokrmu, přidejte špetku soli.
Pozor na přešlehání!
Správně vyšlehaný sníh poznáte podle toho, že se leskne, je tuhý a po vytažení metly tvoří špičky, které se neohýbají. Pokud sníh přešleháte, bude se trhat a ztratí lesk. Zachránit ho však můžete tím, že k pokaženému sněhu přidáte další bílek.
Sníh šlehejte vždy na konci přípravy pokrmu a do těsta ho vmíchejte postupně a velmi opatrně lehkým obracením, aby bublinky uvnitř sněhu nepopraskaly.
Zdroje:
- https://www.eta.cz/tadyjedoma/rady-a-tipy/pet-zpusobu-pripravy-snehu-z-bilku-pro-ruzne-pokrmy/
- https://www.toprecepty.cz/clanky/1474-jak-vyslehat-poradny-snih-z-bilku-na-tyto-osvedcene-rady-se-muzete-spolehnout/
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/snih-z-bilku/
- https://mlsnavarecka.cz/jak-vyslehat-pevny-snih-z-bilku/