Jste zde

Cukroví last minute a jednoduše: Fíkový salám zvládnete den před Štědrým dnem

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Linecké, perníčky, vosí hnízda, pracny. Všichni se na ně těšíme celý rok, ale když si trochu nabereme u rodičů, u babiček a známých, za chvíli už jich máme dost. Udělejte to letos jinak a překvapte ostatní netradičními dobrotami!

17. 12. 2017

Takové cukroví vám totiž nebude doma strašit v krabici až do Velikonoc. Jakmile se jeden rodinný přítel dozví, že máte něco extra, hned se to rozkřikne a vy budete za hvězdy. A třeba nastolíte ve svém okolí nový trend. Co tedy připravit i pro ty nejmlsnější jazýčky, které už sebelepší vanilkový rohlíček nenadchne, a zároveň si ušetřit hodiny pečení?

Fíkový salám s oříšky

Jestli si trochu potrpíte na zdravý životní styl, tento druh cukroví vás nadchne, protože do něj není třeba přidávat spousty cukru – záleží jen na vás.

Jednoduchý, ale skvělý na chuť. To je fíková salám, který můžete vyrobit i den před Vánoci.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Co potřebujete: 200 g fíků, 200 g mletých vlašských ořechů, 50 g nasekaných mandlí, 2 žloutky, moučkový cukr podle potřeby (pro fitness fajnšmekry – můžete ho nahradit třeba stévií).

Jak na to:

  • Fíky a vlašské ořechy pomelte v mlýnku na maso.
  • Ke vzniklé směsi přidejte nasekané mandle, žloutky a cukr (či stévii).
  • Všechny ingredience smíchejte, vypracujte hmotu a z ní vytvořte několik válečků.
  • Zabalte je do potravinové fólie, dejte do ledničky a nechte ztuhnout. Vynikající budou následující den. „Salám“ servírujte nakrájený na kolečka.

Raffaello kuličky

Pokud milujete světoznámé kuličky s vanilkovou náplní, oplatkou, mandlí a kokosem, vyrobte si podobnou dobrotu doma na Vánoce. Jednoduše.

Máte rádi kokosové kuličky Raffaelo? Na Vánoce si můžete vyrobit jejich domácí alternativu.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Co potřebujete: 1 Salko, strouhaný kokos, loupané mandle

Jak na to:

  • Salko smíchejte s 200 g kokosu, aby vznikla hustá hmota.
  • Ze vzniklé hmoty si uválejte kuličku a potom ji ještě obalte v kokosu.
  • Do kuličky vmáčkněte mandli a zahlaďte stopy po jejím vniku.
  • Znovu obalte kuličku v kokosu a dejte na talířek stranou.
  • Aby při servírování kuličky lépe vypadaly, dejte je do malých papírových košíčků.
  • Hotové kuličky skladujte v chladu, při pokojové teplotě by byly příliš měkké a ne tak dobré.

Nepečená kávová zrna

Milujete vůni a chuť kávy? Potom ji povyšte na cukroví! Toto nepečené cukroví si každý „kávomil“ okamžitě oblíbí a bude se dožadovat receptu.

Co potřebujete: 240 g rozemletých piškotů, 50 g mletých ořechů (podle vašeho výběru), 2 lžíce instantní kávy, 2 lžíce kakaa, 140 g rozpuštěného másla, lžíce likéru, cukr.

Jak na to:

  • Ořechy smíchejte s cukrem, piškoty, kakaem, kávou, přilijte rozpuštěné máslo a likér. Vytvořte pevné těsto a nechte ho 15 minut odležet.
  • Z hmoty vždy kousek odkrojte a uválejte z ní menší kousek ve tvaru kávového zrna. Navrchu vytvořte rýhu, jaká na zrnku bývá.
  • Hotová zrnka můžete také polít čokoládou, ale vynikající jsou i bez ní.

Arašídové máslo není úplně běžná vánoční surovina. Ale za vyzkoušení určitě stojí.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Ořechové kuličky

Princip podobný jako u kuliček Raffaello, jen s jinými přísadami. Výsledek vynikající a nezapomenutelný. A přitom tak málo práce.

Co potřebujete: lžičku rumu, lžičku citrónové šťávy, 100 g mletých ořechů, 100 g cukru, 80 g másla, kakao.

Jak na to:

  • V míse utřete cukr s máslem.
  • Přidejte ořechy, rum a citrónovou šťávu.
  • Z těsta si uválejte malé kuličky a obalte je v kakau.
  • Stejně jako kokosové kuličky, i tyto uchovávejte v chladu a maximálně několik dní. Vůbec se ale nebojíme, že by snad zbyly dlouho.

Čokoládové košíčky s arašídovým máslem

Naprosto luxusní chuť hořké čokolády v kombinaci s arašídovým máslem si vás podmaní, jakmile jednou ochutnáte.

Co potřebujete: 100 g hořké čokolády, arašídové máslo, loupané mandle, kokosový olej.

Jak na to:

  • Čokoládu rozpusťte v kastrůlku společně se dvěma lžícemi kokosového oleje.
  • Jakmile bude rozpuštěná, nalijte vždy trochu do košíku na muffiny nebo do jiných drobnějších formiček.
  • Tuto vrstvu čokolády nechte ztvrdnout (ideálně dejte základ do lednice nebo na ven) a potom na ni naneste trošku arašídového másla.
  • Na arašídové máslo přidejte další vrstvu rozpuštěné čokolády, čímž ho zakryjete.
  • Ihned přidejte do každého košíčku mandli a vše dejte do chladu. Košíčky by tu měly být až do servírování, rychle měknou.

Nepečené cukroví můžete připravit třeba den nebo dva před Vánocemi. Je to rychlovka, kterou můžete pohostit i mezi svátky, když zjistíte, že se vaše tradiční cukroví „někam vypařilo“. Výsledek je skvělý a místo cukru vždy můžete přidat stévii či jiné sladidlo. Tak dobrou chuť a krásné svátky!