4. 12. 2021
Chcete si na Štědrý den pochutnat na měkkých perníčcích, dokonale křehkých sněhových pusinkách a na křupavých sušenkách? Pak dopřejte vánočnímu cukroví vhodné podmínky skladování.
Každý druh cukroví vyžaduje jiné specifické podmínky při skladování. Obecně se však doporučuje umístit cukroví na tmavé místo a do chladnější místnosti. Ideální je chladná spíž, sklep nebo komora. Méně vhodný, avšak nejvíce využívaný, je pak balkon. Neméně důležité jsou však i krabičky, které ke skladování cukroví využijete.
Perníčkům dejte šanci změknout
Skladování perníčků je obzvlášť důležité. Na to, aby změkly a zůstaly vláčné, potřebují nejen čas, ale i vhodné podmínky. Ideální je proto vlhčí prostředí a papírová krabice, která propustí trochu vlhkosti, nebo keramická dóza, do které umístíte rozkrojené jablko, krajíc chleba nebo pomerančovou kůru, z nichž si perníčky vytáhnou potřebnou vlhkost. Pozor však na to, aby přidané suroviny nezačaly uvnitř dózy plesnivět!
U cukroví z bílků pozor na vlhkost
Kokosky, sněhové pusinky a jiné cukroví z vaječných bílků, které má být křehké a krásně křupavé, skladujte v papírovém sáčku nebo papírové krabici na suchém místě. Musí totiž dokonale vyschnout.
Sušenky dobře uzavřete
Nejrůznější sušenky a cukroví, které si má zachovat svou křupavost i několik týdnů po upečení, uložte do plechových nebo plastových krabiček spolu s papírovým ubrouskem, který případnou vlhkost zachytí. Alternativně můžete použít i papírové krabice. Ty je ale třeba umístit na suché místo, aby vám cukroví uvnitř nenavlhlo.
Tu pravou chuť získají uležením
Vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky, pracny, linecké a jiné slepované cukroví, které potřebuje změknout a zvláčnět, uložte do papírové krabice na balkon nebo do chladné spíže. Ne však do lednice, kde je příliš vysoká vlhkost vzduchu. Pečivo skrz papírovou krabici přijme trochu vlhkosti ze vzduchu, získá si tu pravou chuť a při plnění krémem nebo mazání marmeládou se nebude lámat.
Cukroví s krátkou trvanlivostí dejte do lednice
Nepečené cukroví, pečivo zdobené čokoládovou polevou a cukroví plněné krémem nebo namazané marmeládou, které se rychle kazí, skladuje buď na balkoně v papírové krabici, jejíž dno vystelete papírovým ubrouskem, nebo v lednici v plastové krabičce.
Nedávejte ho však do blízkosti silně aromatických potravin, aby nenatáhlo nepříjemné aroma od uzenin nebo sýrů, a minimálně hodinu před konzumací ho vyjměte z lednice, aby nebylo tuhé.
Zdroj:
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/7-rad-jak-skladovat-cukrovi
- https://www.jimejinak.cz/jak-spravne-skladovat-vanocni-cukrovi-aby-vydrzelo-az-do-vanoc/
- https://www.vitalia.cz/clanky/mate-napeceno-jak-skladovat-vanocni-cukrovi/
- https://magazin.recepty.cz/clanky/jak-ulozit-cukrovi-linecke-do-krabice-kokosky-do-papiroveho-sacku-222.html
- https://www.obalove-materialy.cz/o-nas/clanky/jak-skladovat-cukrovi
- https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-recepty/289909/jak-skladovat-cukrovi-aby-bylo-na-stedry-den-dokonale-poradime-vam.html
- https://www.lifee.cz/vareni-a-recepty/7-rad-jak-spravne-skladovat-cukrovi-linecke-patri-do-krabice-pusinky-do-sucha_169118.html
- https://www.cukrarskepotreby.cz/blog/jak-spravne-skladovat-vanocni-cukrovi