Jste zde

Avokádo: Dopřejte si super potravinu, která pomáhá při únavě, ale je nebezpečná domácím mazlíčkům

rozkrojené avokádo Zdroj: www.bigstockphoto.com
Brzdí růst rakovinotvorných buněk, chrání vaše srdce a pomáhá zhubnout. Ochutnejte s námi exotické avokádo! Ovoce, které se právem řadí mezi velmi výživné a zdravé super potraviny.

2. 2. 2020

Pravidelná a dlouhodobá konzumace avokáda má pozitivní účinky na lidské zdraví, je velmi chutné a v kuchyni ho můžete připravit téměř na jakýkoliv způsob. Pojďte si s námi koupit správně zralé avokádo nebo si ho zkuste vypěstovat z jeho pecky.

Výživná a zdravá super potravina

Avokádo je plné vitamínů, minerálních látek a zdravých tuků. Velmi rychle zasytí a pomůže vám zhubnut. Snižuje cholesterol a vyšší obsah vlákniny podpoří správnou činnost střev. Odstraní únavu a hodí vás do psychické pohody.

Avokádo zahrnuje několik druhů. U nás však sežene pouze dvě odrůdy – fialovočerné avokádo Hass kalifornské a zelené Fuerte floridské.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Posiluje srdce, snižuje vysoký krevní tlak a jeho konzumace se doporučuje zejména v případě, že trpíte častými záněty močových cest a máte problémy s játry nebo ledvinami.

Pro těhotné ženy je výborným zdrojem kyseliny listové a minerálů, jejichž nedostatek může být příčinou bolestivých křečí v nohách.

Avokádo aplikované přímo na pokožku těla ve formě pleťové masky navrátí hydrataci suché pokožce. Avokádo stačí pouze rozmixovat spolu s jednou lžící bílého jogurtu nebo medu.

Pozor na jedovatý persin!

Avokádo byste nikdy neměli podávat vašim domácím mazlíčkům! Látka zvaná persin je pro ně totiž velmi nebezpečná. U papoušků vede k problémům s dýcháním, k nervozitě a velmi rychlému úhynu. U psů a koček může poškodit srdce a plíce.

Guacamole je tradiční mexická omáčka z avokáda, rajčat, najemno nakrájené cibule, česneku a dochucená pár kapkami limetkové nebo citronové šťávy, solí, chilli papričkou a čerstvým koriandrem. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Nahradí máslo i majonézu

Avokádo je dobré syrové i tepelně upravené. Vzhledem k jeho nevýrazné chuti ho můžete připravit naslano i na sladko. Můžete ho zapéct, ogrilovat, přidat do zeleninového i ovocného salátu nebo si z něj můžete připravit chutnou polévku, pomazánku nebo tradiční mexickou omáčku guacamole, která se výborně hodí ke kukuřičným lupínkům. V mnoha receptech nahradí máslo i majonézu.

Milovníci sladkého si jistě zamilují zdravou nutellu, kterou si jednoduše připravíte z jednoho zralého avokáda, jednoho banánu a jedné lžíce kvalitního kakaa. Vše stačí pouze společně rozmixovat.

Jak poznat zralé avokádo?

Poznat zralé avokádo vyžaduje trochu cviku a znalostí. Nedozrálé nebo přezrálé avokádo totiž není vůbec dobré. Ba naopak! Nedozrálé avokádo je tvrdé a hořké, příliš zralé avokádo je kašovitě měkké.

Avokádo je cenným zdrojem draslíku, hořčíku, železa, fosforu, vitamínu C, E, K, H a vitamínů skupiny B. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Ideální avokádo je na omak trochu měkké, pružné a chutná po oříšcích. Barvu by mělo mít černou nebo tmavě zelenou bez tmavých skvrn, které jsou ukazatelem přezrálosti a avokádo de facto začíná hnít. Slupka by také neměla být našedlá.

Spolehlivým ukazatel zralosti je také stopka, resp. místo pod stopkou, které by mělo být po odloupnutí krásně zelenožluté. Problém však je, že jen málokdy v obchodě narazíte na avokádo ještě se stopkou.

Sázka na jistotu je avokádo s nálepkou „ready to eat“, které je vhodné k okamžité konzumaci.