Jste zde

S konopím, chlebem i mákem. A nejen na Velikonoce! Vyzkoušejte netradiční nádivky

nádivka v misce Zdroj: Shutterstock
Nádivka je klasické jídlo, které patří na velikonoční stůl. Mimo období svátků jara je ovšem oblíbená i jako náplň do pečeného kuřete, krůty nebo jako lehká snídaně, či odpolední svačina.

24. 8. 2023

S nádivkami je to skoro jako s bramborovým salátem. Každý z nás má totiž svůj oblíbený recept. Pokud chcete stávající kuchařku oživit a doplnit o nové a netradiční nápady, vyzkoušejte následující nádivky, které vás překvapí surovinami i skvělou chutí!

Přečtěte si také: Připravte si velikonoční nádivku: Máme pro vás tipy, jak ji udělat božskou

Mandlová nádivka s konopným semínkem

Tahle nadčasová nádivka se hodí zejména do pečeného kuřete nebo krůty. Konopné semínko, které je její součástí, obsahuje vyvážený podíl esenciálních aminokyselin a spoustu dobře stravitelných bílkovin.

Zmínit musíme i vlákninu, antioxidanty, vitamíny A, C a skupiny B a minerály – hlavně fosfor, hořčík, vápník, zinek a železo. Pokud nevíte, jak semínka zařadit do svého jídelníčku, vyzkoušejte tenhle recept.  

shutterstock_249255712.jpg

nádivka do kuřete
Zdroj: 
Shutterstock
Klasickou nádivku do kuřete asi známe všichni. Mrkněte ale na jiné, méně tradiční variaty.

Budete potřebovat:

Jak na to?

Jako první si nakrájejte rohlíky na centimetrové kostičky. Na pánvi a másle je opečte dozlatova a odstavte stranou. Žloutky prošlehejte vidličkou s mlékem. Jarní cibulku nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a prolisujte ke žloutkům. 

Do směsi přisypejte mandle a konopné semínko, jarní cibulku, citronovou kůru, nadrobno nasekané bylinky a muškátový oříšek. Vše důkladně osolte a opepřete. Promíchejte a přelijte přes opečené kostičky rohlíků.

Troubu předehřejte na 180 °C. Z bílků vyšlehejte se špetkou soli pevný sníh. Jemně ho zapracujte do žloutkové směsi. Výslednou nádivkou naplňte kuře a pečte tak, jak jste zvyklí.

Mohlo by vás zajímat: Jak na božskou velikonoční nádivku: Tady jsou tipy našich babiček

shutterstock_367488671.jpg

vepřové s nádivkou
Zdroj: 
Shutterstock
Nádivkou můžete naplnit i jiné maso než jen kuřecí.

Originální maková nádivka s mandlovými lupínky

Už jste někdy zkoušeli připravit makovou nádivku? Pokud ne, pak to rychle napravte! Tahle lahodná dobrota se totiž skvěle hodí nejen ke kuřeti nebo krůtě, ale také ke kachně, které dodá vskutku jedinečnou chuť. Pokrm můžete servírovat třeba s šípkovým zelím.

Budete potřebovat:

  • 2 starší rohlíky
  • 8 vajec
  • sůl
  • pepř
  • celý mák
  • perníkové koření
  • pažitka
  • mandlové lupínky

Jak na to?

Předehřejte si troubu na cca 180 °C. Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte mlékem. Do vzniklé směsi vmíchejte rozšlehaná vejce a přidejte sůl, pepř, celý mák, perníkové koření a pažitku. Vše zamíchejte a přesuňte na plech s pečicím papírem. Do nádivky můžete přidat i mandlové lupínky. Pečte v předehřáté troubě cca 30–40 minut.

Přečtěte si také: Jak skladovat pečivo: Zapomeňte na pytlíky a ledničku, vsaďte na utěrku

Chlebová nádivka se slaninou

Po téhle dobrotě se budete moct utlouct! Netradiční chlebová nádivka doplněná o kostičky propečené a křupavé slaniny, je skvělá třeba ke krůtě nebo jiné drůbeži. Zajímavostí téhle nádivky je třeba i to, že se peče zvlášť a někomu může připomínat slanou žemlovku.

Budete potřebovat:

  • máslo 6 lžic + na vymazání formy
  • řapíkatý celer (nakrájený nadrobno) 2 řapíky
  • cibule (středně velká, nakrájená nadrobno) 1 ks
  • hladkolistá petržel (nasekaná najemno) 1 hrst
  • šalvěj (sušená) 1 lžička
  • tymián (sušený) 1 lžička
  • majoránka (sušená) 1/2 lžičky
  • den starý bílý chléb 1 ks
  • drůbeží vývar cca 800 ml
  • lehce prošlehaná vejce 2 ks
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • na kousky nakrájenou a opečenou slaninu

Jak na to?

Troubu si předehřejte na 180 stupňů Celsia. Máslo rozehřejte ve velké pánvi nebo plochém kastrůlku na středně vysokém stupni. Osmažte na něm celer a cibuli až zvláční (cca 8 až 10 minut), občas promíchejte. Vmíchejte bylinky a smažte ještě asi minutu, pak směs vsypte do velké mísy.

Do misky přidejte starší chleba nakrájený na kostky, vývar, vejce, opečené kousky slaniny, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Přesuňte směs do vymazané formy, přikryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte 25 minut, pak sundejte alobal a dopékejte ještě 25 až 30 minut, až bude nádivka na povrchu zlatá a křupavá. 

Náš tip: Nádivku nemusíte konzumovat pouze k masu, dost dobře si na ní můžete pochutnat taky během snídaně. Stačí k ní uvařit třeba vejce na tvrdo, nebo plátky nádivky nakrájet na chleba s máslem. 

Použité zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/20-receptu-na-nejlepsi-nadivky-tradicni-i-nevsedni-ale-vzdy-vyborne
  • https://www.vareni.cz/magazin/5-nejlepsich-receptu-na-velikonocni-nadivku-kterou-letos-upecete/
  • https://bestrecepty.cz/recept/nejlepsi-velikonocni-nadivka-s-koprivami/