Jste zde

Zázvorovice: Lahodný způsob, jak zlikvidovat přebytky i zbytky alkoholu

zázvorovice Zdroj: Shutterstock
Dostali jste lahvinku tvrdého alkoholu, který nepijete nebo vám nechutná? Místo toho, aby obsah lahve skončil v toaletě, nebo jste poslali nevhodný dárek „dál“, proměňte ho v lahodnou zázvorovici, která chutná a léčí.

6. 12. 2023

Na přípravu domácí zázvorovice můžete použít prakticky jakýkoliv tvrdý alkohol. Pokud se vám doma sešla nějaká ta slivovička, meruňkovice nebo třeba kalvádos, rozhodně se lahvinky nezbavujte. Naopak ji doplňte o několik voňavých a zdravých ingrediencí a proměňte nevhodný dárek na předvánoční likér.

shutterstock_1115307932.jpg

zázvorovice v koktejlu
Zdroj: 
Shutterstock
Zázvorovici můžete použít i jako základ mnoha alkoholických koktejlů.

V případě, že se u vás žádný nevhodný nebo nepitelný alkohol nenachází, můžete zázvorovici připravit z vodky. Nevybírejte tu nejlevnější, ale sáhněte spíše po střední cenové relaci. Med, zázvor a citron, které pro výrobu použijete, pachuť levného alkoholu „nepřerazí“. Mohlo by se tak stát, že vaše snaha vyjde vniveč a výsledek nebude pitelný.

Mohlo by vám zachutnat: Vyzrajte na zimu: Naučíme vás poctivý punč i ochucené teplé pivo

Co budete na přípravu domácí zázvorovice potřebovat?

  • 380 g očištěného zázvoru
  • 7 lžic medu
  • Šťávu z jednoho citronu
  • 650 ml vodky nebo jiného tvrdého alkoholu

Jak na zázvorovici?

Do větší uzavíratelné sklenice se širokým hrdlem nalijte vodku nebo jiný tvrdý alkohol a přimíchejte k němu šťávu vymačkanou z jednoho citronu, veškerý med a na jemném struhadle nastrouhaný zázvor. Vše důkladně smíchejte a nechte v lednici zhruba týden louhovat.

Po týdnu (klidně můžete nechat základ zázvorovice odpočinout i deset dní) obsah sklenice přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko. Nalijte zpět do umyté sklenice a uložte do ledničky. Zázvorovice vám v lednici vydrží klidně i několik dlouhých týdnů.

Náš tip: Uvedené množství medu, zázvoru a citronové šťávy je hrubě orientační. Nejlepší je, pokud během přípravy nápoj průběžně ochutnáváte a dochucujete ho podle potřeby.

Voňavý likér, který chutná i léčí

Po domácku vyrobenou zázvorovicí můžete dochucovat čaj, přidat ji do grogu nebo vánočního punče, případně ji popíjet jako aperitiv nebo digestiv po vydatné večeři. Obsažený zázvor, citron a med vám potom mohou ulevit od nepříjemných bolestí v krku a rýmy. I tady ale platí „všeho s mírou“, proto zázvorovici užívejte, ale nezneužívejte 

Použité zdroje:

  • https://www.ceskatelevize.cz/porady/12468683635-vsechno-co-mam-rada/11692-recepty/12074-zazvorovice/
  • https://www.alkohol.cz/novinky/domaci-zazvorovice-jak-na-vyrobu-domaciho-likeru/
  • https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-leciva-zazvorovice-51396