20. 3. 2023
Hrnec na pomalé vaření je šikovný kuchyňský spotřebič, který ocení nejen zkušený kuchař, ale i naprostý kuchařský antitalent. Uvařit perfektní pokrm totiž zvládne v podstatě sám. Na vás je jen příprava surovin a samotné stisknutí tlačítka pro zapnutí.
Výsledný pokrm je chutný a zdravý
Pomalý hrnec je velmi všestranný a připravit v něm můžete celou řadu výtečných pokrmů. Využít ho můžete k přípravě zeleniny, klasických omáček, dlouze taženého poctivého vývaru i krémových polévek, a dokonce v něm můžete upéct i sladké buchty, žemlovku nebo třeba obrácený koláč.
Naprosto skvělý je však pro přípravu blanitého, prorostlého a tuhého masa, které vyžaduje delší tepelnou úpravu.
Vaření v pomalém hrnci ušetří peníze
Vaření v pomalém hrnci má spoustu výhod. Ve srovnání s klasickým vařením na sporáku nebo s pečením v troubě je vaření v pomalém hrnci šetrnější, a tudíž i zdravější. Vaření probíhá pozvolna, při nižší teplotě a pod pokličkou, díky čemuž zůstanou všechny chutě i cenné látky uvolněné během vaření v hrnci.
Navíc můžete vařit bez přidaného tuku, velkého množství soli i vody navíc.
Vaření v pomalém hrnci vám také ušetří čas i peníze. Příprava pokrmu sice trvá několik hodin, ale ve výsledku vyjde 4krát levněji než pečení v troubě a až 10krát levněji než vaření na sporáku.
Výhodou použití pomalého hrnce navíc je, že na přípravu pokrm nemusíte vůbec dohlížet. Nic se nepřipálí ani nerozvaří a po doběhnutí nastaveného času se hrnec sám vypne, popř. přepne do módu ohřevu.
Vše navíc můžete připravit takzvaně v jednom hrnci, takže vám v dřezu nezůstane halda špinavého nádobí.
Tip: Při výběru pomalého hrnce zvažte jeho objem, materiál vnitřní nádoby, příkon i některé přídavné funkce, díky kterým bude vaření v pomalém hrnci pohodlnější.
Nezapomenutelná svíčková z pomalého hrnce
Svíčková na smetaně je patří mezi nejoblíbenější česká jídla. Její příprava však není jednoduchá. To ovšem neplatí v případě, že si pořídíte pomalý hrnec, který ji uvaří téměř za vás.
Co budete potřebovat: 1 kg zadního hovězího, 50 ml oleje, 200 g mrkve, 100 g celeru, 50 g petržele, 60 g cibule, 150 g uzené slaniny, 2 bobkové listy, 50 g soli, 5 g nového koření, 100 g másla, 100 g hladké mouky, 500 ml vody, 200 ml mléka, 150 g zakysané smetany, 100 ml 33% smetany
Jak na to: V pomalém hrnci, resp. ve vyjímatelné nádobě, která je vhodná na sporák, rozehřejte olej a okořeněné maso v něm zprudka zatáhněte. Následně do hrnce přidejte zeleninu, slaninu nakrájenou na kostky, cibuli, máslo i mouku.
Vše podlijte vodou a duste v pomalém hrnci. Po 7 až 9 hodinách maso vyjměte, obsah hrnce rozmixujte, přilijte mléko i smetanu a omáčku dolaďte podle své chuti.
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/co-se-da-varit-v-pomalem-hrnci
- https://www.alza.cz/co-je-pomaly-hrnec
- https://www.google.com/url?q=https://mamavkuchyni.cz/pomaly-hrnec/&sa=D&source=docs&ust=1678294887921446&usg=AOvVaw0t7r8ZmJtYt9dQ9XIzvuJL
- https://fresh.iprima.cz/novinky/zazrak-jmenem-pomaly-hrnec-varte-s-nim-zdraveji-chutne-a-s-minimem-namahy