Jste zde

Péče o nerezové nádobí: Pozor na sůl, dělá nevzhledné skvrny, škodí i příliš velká plotýnka

těžká nerezová pánev na plotně Zdroj: www.bigstockphoto.com
Hraje vaše nerezové nádobí všemi barvami? Víme, co stojí za vznikem duhových skvrn, a poradíme vám, jak nevzhledné fleky odstranit. Zkrátka: Prodlužte život vašemu nerezovému nádobí správnou péčí.

5. 11. 2019

Nerezové nádobí je nejoblíbenější a nejvíce používané nádobí v domácnostech. Nerez je odolný proti úderům a poškrábání, je zdravotně nezávadný, nerezaví, většinou je vhodný do trouby i k vaření na indukci a pyšní se dlouho životností. Při nedodržení určitých zásad má však tendenci flekatět.

Předcházejte nehezkým fleků a věnujte vašemu nádobí odpovídající péči. Odmění se vám dlouhou životností a dokonalým vzhledem.

Nerezové nádobí je odolné proti poškrábání a pyšní se dlouhou životností. O jeho lesklý povrch beze šmouh a skvrn se však musíte postarat.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Škrábance už nikdy neodstraníte

Přichycené zbytky jídla neodstraňujte drátěnkou, houbičkou s drsným povrchem ani klasickým pískem na nádobí, aby nedošlo k poškrábání. Vzniklé škrábance sice nemají na kvalitu vaření vůbec žádný vliv, ale nevypadají hezky.

Se zaschlými nebo připečenými zbytky jídla vám pomůže kuchyňská sůl, kterou nasypete do vroucí vody a necháte ji působit do druhého dne. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Zaschlé jídlo nechte odmočit nebo ho zkuste opatrně odstranit pastou z jedlé sody a vody. Vhodnou volbou je i trocha prášku do pečiva, který necháte povařit v připáleném hrnci spolu s trochou vody.

TIP: Vysoká teplota může na dně hrnce či pánve způsobit namodralé skvrny. Fleky lze však jednoduše odstranit octovou vodou nebo citronovou šťávou.

Pozor na sůl!

Duhové skvrny na nerezovém nádobí jsou velmi častým problémem. Vznikají chemickou reakcí s čisticími prostředky i s některými druhy pokrmů. Objeví se zejména při vaření potravin, které obsahují škrob nebo mají kyselou povahu, a při používání kuchyňské soli během přípravy jídla.

Při přípravě pokrmu v nerezovém nádobí proto vždy pamatujte na to, že sůl patří až do vroucí vody nebo do rozpáleného tuku. Sůl se vlivem vysoké teploty hned rozpustí a nestihne zapůsobit na povrch nerezového nádobí!

Zohledněte velikost plotýnky

Hnědé skvrny jsou známkou přehřátí. Funkčnost nerezového nádobí neovlivňují, výskyt je však trvalý. Jejich vzniku lze ale předcházet!

Možná budete překvapeni, ale i na nerezovém nádobí se mohou objevit rezavé skvrny, za jejichž vznikem však stojí rez z potrubí. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Důležité je pouze dodržet jednu zásadu. Velikost plotýnky byla nikdy neměla být větší, než je dno hrnce.

Vápencové usazeniny

Častým problémem jsou také stopy od vody, které na nerezovém nádobí zůstávají po ručním mytí i při mytí v myčce. Kvalitu neovlivňují, ale bývají hodně viditelné a otření vlhkým hadříkem obvykle nepomůže. Pomoci však může utěrka z mikrovlákna, usušení hned po umytí nebo obyčejná sodovka, kterou nádobí stačí pouze rychle opláchnout.