Jste zde

Pampeliškový med připravený za studena: Neoplachovat, napěchovat... a to je vše!

sirup z pampelišek Zdroj: Shutterstock
Uvařte si spolu s námi pampeliškový med! Máme pro vás recept i několik tipů a triků, abyste z něj vytěžili co nejvíce cenných látek.

19. 4. 2025

Pampeliškový med není medem v pravém slova smyslu, jelikož se na jeho výrobě nepodílejí včely, ale člověk. Vyrábí se z celých květů pampelišek, má zlatavou barvu i sladkou chuť a pomoci vám může s celou řadou problémů i neduhů. Květy pampelišek však nikdy neoplachujte a med, respektive sirup, nevařte

shutterstock_1709673763.jpg

pampeliškový sirup
Zdroj: 
Shutterstock
Pampeliškový med je ve skutečnosti spíše sirupem, který se pravému medu podobá pouze svou chutí a zlatavou barvou. 

Pomůže při chřipce i nachlazení

Pampeliškový sirup připravený za studena má v sobě mnohem více cenných látek než ten, který projde varem. Obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a je také bohatým zdrojem antioxidantů. Posiluje celkovou imunitu, chrání játra, příznivě ovlivňuje trávení i hormonální rovnováhu, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a je skvělým pomocníkem při boji s nachlazením

shutterstock_1075378547.jpg

pampeliškový sirup bez vaření
Zdroj: 
Shutterstock
Pampeliškový sirup připravte bez vaření! Dlouhá doba varu a vysoké teploty zničí většinu cenných látek. 

Sběr pampelišek

Výroba pampeliškového sirupu je velmi jednoduchá. Nejvíce práce vám zabere v podstatě jen sběr pampelišek

shutterstock_1971059018.jpg

sirup na slazení
Zdroj: 
Shutterstock
Pampeliškový sirup můžete použít ke slazení čaje, k přípravě domácí limonády i jako sladidlo do těsta a krémů. 

Květy pampelišek sbírejte ideálně na jaře, na čistém místě daleko od silnice, zemědělských polí a prašných cest a za slunečného počasí, kdy jsou pampelišky nejvíce otevřené. Květy sbírejte ideálně do košíku a doma je nikdy neoplachujte, abyste je nezbavili prospěšných látek, které jsou v pylu.

Květy pouze rozložte na plech vyložený pečicím papírem nebo na síto, aby z nich vylezli broučci, kteří se v nich zabydleli. 

Tip: Květy pampelišek zbavte všech zelených částí. Zbavíte je hořkosti a sirup bude mít jemnější chuť.

Recepty, které radí květy pampelišek povařit, zahoďte! 

Příprava pampeliškového medu za studena spočívá v tzv. vrstvení. Do čisté a vydezinfikované sklenice postupně vkládejte květy pampelišek, plátky chemicky neošetřeného citronu a vše postupně stlačujte a zasypávejte cukrem

Jednotlivé vrstvy střídejte, vždy je pořádně upěchujte, aby mezi nimi nezůstával vzduch, a pamatujte na to, že poslední vrstva ve sklenici musí být cukr. 

shutterstock_655726834.jpg

řídký med
Zdroj: 
Shutterstock
Pampeliškový med, respektive sirup, je mnohem řidší než klasický med. Hustší konzistence byste dosáhli pouze dlouhým varem, díky kterému byste však přišli o spoustu cenných látek. 

Sklenici dobře uzavřete a postavte ji na slunné a teplé místo. Zhruba za 14 dní sirup přelijte do čisté skleničky přes přes hustý cedník a přes plátýnko nebo utěrku je ještě pořádně vyždímejte, aby ani kapka nepřišla na zmar.

Hotový pampeliškový sirup skladujte v suchu, v chladu a hlavně ve tmě. 

shutterstock_615092168.jpg

med s citronem
Zdroj: 
Shutterstock
Při přípravě sirupu lze část pampeliškových květů nahradit  jinými lučními květy, místo citronu můžete použít pomeranč a přidat můžete i nejrůznější aromatické bylinky.

Zdroje:

  • https://www.ireceptar.cz/zdravi/pampeliskovy-med-vyroba-20210510.html
  • https://www.lifee.cz/styl-a-zdravi/pampelisky-jako-zazracny-lek-med-je-dobry-ale-sirup-navic-pomuze-v-boji-proti-virozam-jen-vedet-jak-na-to_208924.html
  • https://krabickujeme.cz/pampeliskovy-sirup-za-studena-elixir-jara-ktery-by-vam-nemel-chybet/
  • https://kavarna.4home.cz/clanky/recepty/pampeliska-neni-jen-plevel-vyzkousejte-pampeliskovy-med/
  • https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby/541201/uvarte-si-pampeliskovy-med-se-zazvorem-chutna-skvele-a-ma-lecive-ucinky.html