Jste zde

prozkoumání éček Zdroj: Shutterstock

Nejškodlivější éčka: Tady je seznam těch, na která si dát opravdu pozor

Narazili jste ve složení výrobku na E110, E132, E133, E250 či na E621 nebo na E951? Zbystřete! Tyto látky mají na stupnici škodlivosti nejvyšší hodnotu a mohou velmi negativně ovlivnit vaše zdraví.

12. 1. 2025

Přidaným látkám v potravinách se dá jen stěží vyhnout. Nejrůznější konzervanty, barviva, emulgátory, sladidla a podobně jsou do potravin přidávány za účelem zlepšení nebo zachování trvanlivosti a k úpravě senzorických vlastností potravin. Zvláště některá éčka jsou však nebezpečná a ve větším množství mohou velmi negativně ovlivnit vaše zdraví!

shutterstock_2055388445.jpg

nadmíra éček v potravinách
Zdroj: 
Shutterstock
Množství éček, která mají na stupnici škodlivosti nejvyšší hodnotu, nesmí v jednotlivých potravinách překročit maximální povolené množství. 

Věděli jste, že používání E110 je v některých zemích dokonce zakázáno? 

E110 je syntetické barvivo, které nealkoholickým nápojům, hořčici, instantním polévkám či nejrůznějším sladkostem a jiným potravinám dodává krásnou žlutooranžovou barvu, aby byly pro děti více lákavé.

Paradoxně by se však tyto potraviny neměly dětem vůbec dávat, neboť mohou nepříznivě ovlivňovat jejich činnost a pozornost. Způsobit hyperaktivitu, a dokonce mohou vyvolat alergické a astmatické reakce

shutterstock_2224849995.jpg

nebezpečná éčka
Zdroj: 
Shutterstock
Nebezpečná éčka mohou zvláště u citlivých lidí a malých dětí vyvolat nežádoucí reakce. 

E132 je další nebezpečné barvivo, na které nejčastěji narazíte ve žvýkačkách, ale také v pudincích a v čokoládových tyčinkách. Potravinám dodá tmavě modrou barvu a při nadměrné konzumaci může zapříčinit nevolnost, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce

Stejně tak nebezpečné je i syntetické barvivo E133, u kterého je navíc i podezření, že zvyšuje riziko vzniku rakoviny. 

Dusitan sodný je častou přísadou masných výrobků

E250, jinak také dusitanová solicí směs, je konzervant a stabilizátor, který zejména v masných výrobcích zabraňuje množení a růstu škodlivých bakterií. Obvykle ho najdete ve složení špekáčků, párků i na obale masových konzerv. Ve větším množství může být příčinou bolesti hlavy, kožních problémů i rakoviny trávicího traktu. 

Glutaman sodný tvoří tzv. pátou chuť zvanou umami

E621 neboli glutaman sodný je nejpoužívanější přídavná látka, která má za úkol zvýraznit chuť i vůni. Bývá součástí nejrůznějších solicích směsí, sojových omáček i instantních polévek a velmi často se používá k dochucování mražených výrobků a hotových jídel.

Jeho nadměrný příjem však může mít nežádoucí účinky na lidské zdraví. Může způsobovat bolesti hlavy i nevolnost a může být příčinou vzniku astma, halucinací i kožní vyrážky. 

shutterstock_2068328003.jpg

žena v obchodě
Zdroj: 
Shutterstock
Na nadměrné množství přidaných látek v potravinách může upozornit nízká cena, podezřele dlouhá trvanlivost i nepřirozená barva. 

Aspartam je cca 200krát sladší než cukr

E951 neboli aspartam je syntetické sladidlo, které mnozí výrobci potravin používají místo cukru. Je až 200krát sladší a velmi často jej naleznete ve složení sypkých nápojů, žvýkaček, jogurtů, dezertů, nakládané zeleniny i ovoce, a dokonce i ve složení některých vitamínových doplňků.

U citlivějších lidí však může způsobit závratě a být příčinou bolesti hlavy i vyrážky. Podle některých studií může dokonce stát za vznikem rakoviny mozku. 

Zdroje:

  • https://www.dtest.cz/ecka/367/e-621-glutaman-sodny
  • https://www.dtest.cz/ecka/104/e-250-dusitan-sodny
  • https://www.nazeleno.cz/ecka-seznam-10-nejskodlivejsich-v-potravinach/
  • https://www.ferpotravina.cz/nebezpecna-ecka
  • https://www.blendea.cz/ecka/