Jste zde

Makové nemléko: Pomůže s migrénou i překyselením organismu. A výroba je snadná!

makové nemléko v porcelánovém hrníčku Zdroj: www.bigstockphoto.com
Chcete vyzkoušet něco nového? A může to být třeba alternativa ke klasickému mléku? Pokud ano, stačí si vybrat surovinu, ze které si ho vyrobíte. V minulosti už jsme psali o mléku mandlovém, kokosovém a ovesném. Dneska se podíváme na to makové.

26. 12. 2019

Makové „nemléko“ se dá koupit, i když jeho výskyt není úplně častý. Při větší spotřebě by to ale – lidově řečeno – lezlo do peněz. Vyjde vás mnohem levněji, když si ho připravíte doma. Nezabere to ani moc času a není to nijak složité.

Víc než mák a vodu nepotřebujete

Princip výroby makového mléka se příliš neliší od výroby ostatních rostlinných alternativ.

Co potřebujete: 100 g jemně mletého máku, 850 ml vody (ideálně filtrované)

Jak na to:

  • Mák dejte do nádoby a zalijte vodou.
  • Nechte ho zhruba 3 hodiny „odpočívat“ při pokojové teplotě.
  • Během této doby občas obsah nádoby promíchejte, protože mák se bude usazovat u dna.
  • Jakmile bude nemléko připravené, vlijte ho do mixéru a mixujte pár minut na nejvyšší otáčky. Díky mixování mléko zesvětlá a napění se.
  • Nakonec nemléko sceďte přes plátno, a to aspoň pětkrát.
  • Mléko můžete dosladit medem nebo jiným sladidlem, ale jen pokud vám nemá primárně pomoct s překyselením organismu. V takovém případě ho neslaďte!

Makové nemléko stojí v obchodě mnoho peněz. Doma ho vyrobíte levněji.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Makového mléka si nedělejte moc do zásoby, je lepší ho co nejdřív zkonzumovat. Den nebo dva ho můžete skladovat v lednici nebo jinde v chladu.

Náš tip: Jestli jste se do výroby makového mléka pustili jen ze zvědavosti a nemá vám pomoct odkyselit organismus, může si ho rozmixovat s banánem. Během chvilky tak vznikne nečekaná pochoutka.

Makové mléko chutná i pomáhá. Třeba s nedostatkem minerálů

Už jsme několikrát naznačili, že makové mléko může pomoct v případě, že máte překyselený organismus. Možná byste nevěřili, kolik lidí tento problém má, aniž by o něm věděli. Makové mléko je díky své základní ingredienci ale prospěšné i z dalších důvodů:

Makové mléko je vhodné nejen pro lidi s alergií na laktózu, ale pomáhá třeba i s překyselením organismu.Zdroj: www.bigstockphoto.com

  • Obsahuje velké množství vápníku (asi 12x víc než mléčné výrobky) a železa.
  • Je skvělým zdrojem bílkovin, které nám v jídelníčku často chybí. Ve 100 g najdeme 18 g bílkovin. Pro porovnání – 100 g masa obsahuje asi 22 g bílkovin.
  • K dalším prospěšným látkám patří vláknina a nenasycené mastné kyseliny, z minerálů draslík, fosfor, měď, hořčík a zinek. Z vitamínů pak zmiňme vitamín C a vitamin B v několika podobách.
  • Makové mléko při pravidelné konzumaci pomáhá v boji s migrénou.
  • Jeho konzumace je vhodná při revmatismu, chronické únavě, kašli a nespavosti.
  • Má blahodárný vliv na stav našich zubů, nehtů a vlasů.
  • Taky podporuje krvetvorbu a slouží i jako prevence osteoporózy. Doporučuje se i při její léčbě.

Pustíte se do výroby makového mléka bez dalších chemických přídavků? Pokud ano, věříme, že si ho zamilujete!