Jste zde

Levandulový sirup: Jak na lahodu, která pomůže s nespavostí

levandulová tinktura a kvítky levandule Zdroj: www.bigstockphoto.com
Levanduli a její specifickou vůni buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte do první zmíněné skupiny a můžete levanduli sehnat, neváhejte a udělejte si z ní sirup. Je voňavý a pomůže imunitě, aby tělo ubránila před nejedním nevítaným vetřelcem.

16. 8. 2019

Levandule se už od pradávna používá do koupelí a výjimkou není ani její přítomnost v kosmetice. Když se s ní budete chtít naložit do vany, můžete upotřebit celou usušenou nať. Jestliže s ní budete chtít kouzlit v kuchyni, nasbírejte si dostatek květů. To platí i o výrobě levandulového sirupu, o kterém bude řeč v dalších řádcích. S čím vším ale tato rostlinka sama o sobě pomáhá?

Levandulovou limonádu dnes nabízí spousta restaurací. Nicméně sirup, který slouží jako její základ, si snadno vyrobíte i doma.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Astma, chřipka, nespavost nebo bolesti hlavy

Levandule působí na více oblastí lidského těla i lidské duše. Levandulová vůně v aromalampě vás může příjemně zklidnit po hektickém dni v práci. Čaj z levandule nebo sirup ulevuje od bolestí hlavy a pomáhá s nespavostí, s třesem nebo třeba s plynatostí a žaludeční kolikou. Pít se vyplatí i při bronchitidě, chřipce a angíně.

Používat můžete i tinkturu. Ta dokáže ulevit od nepříjemných pocitů, které vyvolávají vřídky v dutině ústní. Levandulový olej je perfektní na potírání ran na kůži, podpoří i hojení úrazů, jako jsou natržené svaly nebo vykloubeniny. Infikované rány a povrchové záněty se taky rychleji vzdají.

Cukr, kyselina citronová a samozřejmě levandule. To jsou základní suroviny, ze kterých vykouzlíte tento poklad.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Jak si připravit sirup, který pohladí chuťové buňky?

Pokud nechcete pít jen čaj ze sušených lístků levandule, vsaďte na skvělý sirup, který si zamiluje snad každý, kdo si zamiloval levanduli.

Co potřebujete: 1 litr vody, hrst sušené levandule – kvítky i nať, citrón, 3 lžičky kyseliny citrónové, 1 kg cukru nebo jiného sladidla

Jak na to?

  • Levanduli dejte do hrnce a zalijte litrem horké vody.
  • Citrón nakrájejte na kolečka a společně s kyselinou citrónovou přidejte do hrnce. Směs nechte 24 hodin stát.
  • Druhý den tekutinu sceďte a přisypte k ní cukr nebo vybrané sladidlo.
  • Směs míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Když ji trochu zahřejete, půjde to rychleji.
  • Jakmile se cukr rozpustí, slijte sirup do lahví přes cedník a plátýnko. Sirup pak skladujte v lednici.

Levandulový sirup si můžete vychutnat ředěný s vodou, s ledem nebo ho využijete místo medu do čaje. Zvlášť v zimě vás její vůně vrátí do krásných teplých dní.