Jste zde

Ledvinky: Hromada lidí je nesnáší. Přitom jde o levnou a extrémně chutnou surovinu!

nakrájené ledvinky Zdroj: Shutterstock
Přijďte společně s námi na chuť zvířecím ledvinám! Máme pro vás návod, jak je správně očistit, a dáme vám několik tipů, jak je zpracovat, abyste si na nich pochutnali.

5. 3. 2025

V minulosti patřily ledviny mezi vysoce ceněnou surovinu, která tělu měla dodat sílu a vitalitu. Postupem času však upadly v zapomnění a stala se s nich nejméně oblíbená zvířecí vnitřnost, kterou neumíme a mnohdy ani nechceme zpracovat. Což je velká škoda, neboť jsou to surovina nejen velice zdravá, ale také chutná! Velmi důležitá je však jejich správná příprava. 

Nenechte se odradit specifickým aroma

Zvířecí ledviny jsou levné a v obchodě jsou dostupné po celý rok. Mezi nejdostupnější a nejpoužívanější patří ledviny vepřové a hovězí. Méně časté jsou pak ledviny telecí, jehněčí a králičí. 

shutterstock_2412773527.jpg

vepřové ledviny
Zdroj: 
Shutterstock
Ledviny jsou bohatým zdrojem mnoha vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. Jejich nadměrná konzumace však může škodit a může zvyšovat hladinu špatného cholesterolu.

Ledviny mají nezaměnitelnou strukturu, zajímavou chuť a ne zrovna příjemné aroma. V těle fungují jako hlavní detoxikační orgán a látky, které vyfiltrují, v nich mohou zůstat. Čerstvost ledvin, správné očištění a důkladná tepelná úprava je proto zásadní!

Na noc je naložte do mléka

Před samotným vařením je třeba ledviny zbavit blány, naplocho je rozříznout a zbavit je zbytků močových kanálků, respektive je nutné ledviny zbavit všech bílých částí. Poté je důležité ledviny řádně proprat a minimálně přes noc je namočit do mléka, abyste odstranili typické aroma. 

shutterstock_2292269245.jpg

ledviny od řezníka
Zdroj: 
Shutterstock
Ledviny kupujte vždy od ověřeného řezníka a více než na kvantitu, vsaďte na kvalitu a čerstvost. 

Druhý den ledviny spařte alespoň třemi várkami vroucí vody a teprve poté se pusťte do samotného vaření. 

Ledviny konzumujte s mírou!

Ledviny můžete vařit, dusit, péct, smažit i grilovat. Můžete je upravit na minutku nebo z nich můžete vykouzlit lahodnou omáčku, ragů či polévku. Výborné jsou na cibulce či na slanině, na víně i na kari a skvěle se hodí do nejrůznějších smetanových omáček. 

shutterstock_2017141061.jpg

čerstvé ledviny
Zdroj: 
Shutterstock
Čerstvé a kvalitní ledviny jsou pevné a mají jasně červenou nebo růžovou barvu. 

Smetanová omáčka z ledvinek

Smetanová omáčka s ledvinkami je česká klasika. Její příprava je velmi snadná a pokud si ledvinky správně připravíte, můžete jí mít hotovou během pár minut. 

A co budete potřebovat: 600 g vepřových ledvinek, 2 lžíce oleje, 2 ks cibule, 2 lžíce uzené papriky, 300 ml kuřecího vývaru, 100 g créme fraîche, sůl a pepř na dochucení

A jak na to? V hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm předem připravené ledvinky. Až je opečete ze všech stran, vyjměte je a do hrnce přidejte na plátky nakrájenou cibuli. Jakmile změkne a trochu zezlátne, vmíchejte uzenou papriku a vše velmi krátce zarestujte. Poté přilijte vývar, vraťte zpět ledvinky a vše vařte, dokud ledvinky nezměknou. 

Na závěr přidejte créme fraîche a máte hotovo. Dobrou chuť!

Zdroje: 

  • https://chytraklicenka.cz/clanek/mozne-rizika-a-nezadouci-ucinky-konzumace-ledvinek/
  • https://farmaucechu.cz/produkt/hovezi-ledvina/
  • https://makova-panenka.cz/recepty/jite-ledvinky-a-vite-jak-je-pripravit-pred-varenim-veprove-ledvinky-dusene-na-cibulce-po-uhersku-i-jako-zabijackovy-gulas/
  • https://fresh.iprima.cz/ceska-klasika-veprove-ledvinky-na-smetane-353234
  • https://www.apetitonline.cz/novinky-zajimavosti/serial-o-mase-teleci-ledvinky