5. 2. 2021
Fondue byl původně jen sýrový pokrm. Jeho původ spadá do historické oblasti Savojska (ta je dnes rozdělena mezi Francii, Itálii a Švýcarsko) a taky do francouzské části Švýcarska, kde ho považují za pokrm národní. Nejstarší zmínky o téhle dobrotě pocházejí z 18. století.
Během fondue nejde jen o jídlo. Jde o rituál, protože pokrm není podáván hotový, jak jsme zvyklí. Naopak stolní společnost sdílí i proces přípravy. Všechny suroviny se totiž na stůl dávají syrové, v neupraveném stavu. Uprostřed stolu stojí hořák a na něm rendlík s rozehřívanou směsí sýrů, případně s kořením.
Ve formě fondue si můžete připravovat i syrové maso - to ofritujete v rozpáleném oleji.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Původně jen sýr, dnes i jiné dobroty
Původní fondue bylo jen sýrové. Do rozpouštěného sýra se namáčel bílý chléb nebo bílá veka. Právě tyhle pokrmy si totiž dávní alpští pastýři, kteří žili docela odříznutí od okolního světa, dokázali vyrábět sami. Jiné legendy zase tradují, že fondue pochází od mnichů, kteří v době půstu nesměli jíst pevné jídlo, což ovšem rozpuštěný sýr podle jejich měřítek nebyl.
Sýr s pečivem na vidličce
Dneska vypadá fondue tak, že se na hořáku v rendlíku rozpouští sýr a do něj se namáčí chléb nebo jiné pečivo, ovšem sofistikovaněji, na dlouhých vidličkách. Rozpustit můžete klidně jen jeden druh sýra, nebo jich vyzkoušet víc najednou – ve Švýcarsku se běžně míchají dva nebo tři druhy. Pokud je směs sýrů moc řídká, dá se zahustit bramborovým škrobem. Mimochodem – švýcarští mistři přidávali pro chuť i kapku třešňové pálenky.
Aby se vám čokoláda nepřipalovala, přidejte do ní trochu vysokoprocentní smetany.Zdroj: www.bigstockphoto.com
V hlavní roli maso
Pokud milujete maso a umíte vybrat jeho nejlepší kousky, ať už jde o hovězí, vepřové nebo drůbeží, rozhodně se nesmíte ochudit o naprosto luxusní záležitost, jakou je jeho příprava ve stylu fondue v rozpáleném tuku. Kousky masa se napíchnuté na dlouhých vidličkách pomalu fritují přímo před vašima očima a vaší zásluhou.
K masu si pak můžete připravit nejrůznější dipy a nezapomeňte na zeleninu, kterou jeho chuť podtrhnete.
Čokoláda a ovoce – najděte si svou kombinaci
Pro ty, kteří mají rádi sladké, je tu ještě jedna variace, a to čokoláda a ovoce. Pozor, nejde jen o samotnou čokoládu, nýbrž o směs, kterou si můžete připravit nebo ji koupit hotovou. Může v ní být třeba 400 g hořké čokolády, 50 g cukru, 2,5 dcl mléka, lžička citrónové šťávy, lžička strouhané pomerančové kůry a špetka skořice.
Ovoce si pak můžete vybrat, na které máte zrovna chuť. Vynikající jsou kousky jablek, hrušek, ananasu, pomerančů, banánů nebo celé jahody. Fantazii a chutím se meze nekladou. Stačí jen napichovat a namáčet ovoce v rozpuštěné, stále teplé směsi.
Tradiční sýrové fondue můžete oživit kapkou pálenky. A máčet v něm třeba vařené brambory nebo opečenou uzeninu.Zdroj: www.bigstockphoto.com
3 tipy na fondue, která stojí za hřích
Příprava fondue rozhodně není nuda. Jde o krásný rituál, během kterého si pomalu připravujete jídlo s rodinou nebo přáteli, máte čas si povídat a užít si společně strávené chvíle. Navíc si můžete pochutnávat na celé řadě dobrot. Tady jsou tři tipy, které byste rozhodně měli vyzkoušet!
Vinné fondue
Co potřebujete: 1 l bílého vína, 100 g sladkých mandlí, 1 l masového vývaru, špetku soli, špetku zázvoru
Jak na to:
- Mandle nasekejte nadrobno a společně s vínem nahřejte na mírném plameni. Pozor, nesmí se vařit!
- Jakmile budou mandle s vínem prohřáté, přilijte vývar, přidejte sůl a zázvor a nechte 10 minut pracovat na ohni.
- Namáčet pak můžete pečivo nebo předem upečené maso.
Lesnické fondue
Co potřebujete: 250 g tučného sýra, 100 g žampiónů, 1 lžíci másla, 2 skleničky suchého bílého vína, pepř a 2 lžíce kondenzovaného mléka
Jak na to:
- Žampióny očistěte a nakrájejte nadrobno.
- Pak je krátce poduste na másle ve fondue hrnci.
- Přidejte nastrouhaný sýr a víno.
- Jakmile směs dosáhne krémové konzistence, přimíchejte kondenzované mléko.
- Nakonec přidejte pepř podle chuti.
- Do směsi pak namáčejte vybrané pečivo.
Mohučské fondue
Co potřebujete: 500 g zralých syrečků, 250 ml ryzlinku, 125 ml mléka, 1 lžíci škrobu a 1 lžíci sladké papriky
Jak na to:
- Syrečky nakrájejte na tenké plátky.
- Víno pomalu zahřívejte v hrnci na fondue a přidejte sýr.
- Směs míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Smíchejte škrob s mlékem a touto směsí pak omáčku zahustěte.
- Nakonec přidejte lžíci sladké papriky.
- Do omáčky namáčejte vybrané pečivo.
Fondue je velmi tvárný pokrm, který můžete variovat podle vlastních chutí. Nebojte se to vyzkoušet, uvidíte, že vám bude chutnat a ještě strávíte příjemný čas se svými blízkými!