11. 8. 2023
Bršlice kozí noha, lidově kyselá tráva, husí packa nebo také kerhák, patří mezi jeden z nejotravnějších plevelů. Na zahradě se velmi rychle množí a zbavit se jí není zrovna jednoduché. Snadno se šíří větrem i oddenky.
Jenže! Málokdo tuší, že tato plevelná rostlina má také zajímavé léčivé účinky, které v minulosti hojně využívali již naši předkové.
Zpomaluje stárnutí a omlazuje pokožku
Pro léčebné účinky se využívají zejména oddenky a sotva rozvinuté světle zelené lístky. Působí silně močopudně a mají protizánětlivé i detoxikační účinky. Podporují hormonální rovnováhu, správný metabolismus i trávení a jsou skvělým pomocníkem při revmatismu, křečových žilách a dně. Pravidelným užíváním pomáhají předcházet ledvinovým i močovým kamenům.
Oddenky i listy můžete použít ve formě nálevů, zábalů, obkladů a koupelí. S mladými listy, které svou chutí připomínají celer a petržel, však můžete kouzlit i v kuchyni.
Tip: Listy sbírejte pouze na jaře před rozkvětem, dokud jsou mladé a chutné. Popřípadě porost bršlice posekejte a sbírejte jen lístky, které zrovna vyraší.
Listy bršlice je vhodné před použitím krátce povařit nebo alespoň spařit
Mladé listy, které jsou nejlahodnější, lze nakrájet do zeleninové salátu, pomazánek, polévek i do nádivek, kde nahradí petržel. Přidat je můžete také do smoothie i pesta a připravit je můžete podobně jako špenát. Naprostou bombou jsou však bršlicové chipsy, které si snadno a velmi rychle uděláte doma. A jak na ně?
Omyté a osušené listy bršlice osmažte na rozpáleném oleji do křupava a ihned po vyndání je obalte ve směsi koření, kterou si připravíte z uzené mleté papriky, soli, kari a ze sušeného česneku.
Méně je více!
S užíváním a konzumací bršlice to nepřehánějte! Nálev, který si připravíte z 500 ml vody a dvou lžic oddenků, užívejte maximálně po dobu deseti dnů a poté si dopřejte minimálně stejně dlouhou dobu pauzu.
Usušené oddenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě
Pokud si chcete léčivou sílu bršlice uchovat na zimu, nezapomeňte si oddenky usušit buď v sušičce na 40 stupňů Celsia, nebo v troubě na nejnižší teplotu. Listy můžete zamrazit.
Zdroje:
- https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/973-brslice-kozi-noha-ucinky-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pro-zdravi
- https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-brslice-kozi-noha-plevel-i-bylinny-poklad-40291750
- https://www.ireceptar.cz/zahrada/brslice-kozi-noha.html
- https://www.ireceptar.cz/zdravi/brslice-kozi-noha-neni-jen-plevel-caj-z-ni-ma-zazracne-ucinky-20220824.html