Jste zde

Aronie: Elixír mládí sklízejte po prvních mrazech. A zavařte třeba s medem

modré aronie Zdroj: Shutterstock
Přijďte na chuť aroniím! Podzimním plodům, díky kterým zvládnete nadcházející sezónu chřipek a nachlazení bez úhony. Čas jejich sklizně se blíží!

4. 10. 2023

Aronie jsou malé temně fialové až černé plody jeřábu černého, které dozrávají na přelomu září a října. S jejich sběrem ale vyčkejte do prvních mrazů! Dokud nenamrznou, jsou velmi tuhé, značně trpké a svou chutí vás nijak neohromí. 

shutterstock_1154742256.jpg

plody aronie
Zdroj: 
Shutterstock
Plody je vhodné sklízet až po prvních mrazech, kdy dostanou tu pravou chuť. Zesládnou a změknou. 

Aronie: Elixír mládí i účinný lék

Hlavní důvod pro konzumaci aronií je jejich pozitivní vliv na zdraví. Jsou plné vitamínů, minerálů, antioxidantů a mnoha dalších cenných látek. Posilují obranyschopnost, podporují trávení, zpomalují proces stárnutí a prodlužují život. Harmonizují činnost štítné žlázy, snižují krevní tlak, hladinu cholesterolu i cukru v krvi a zpevňují cévy. Snižují riziko aterosklerózy a skvěle fungují i jako prevence rakoviny. 

Tip: Aby vám ptáci nesnědli veškerou úrodu aronií, přehoďte přes strom síťovinu nebo záclonu. 

Nejzdravější jsou rovnou ze stromu

Největší přínos pro vaše zdraví mají aronie v syrové stavu. Chuťově přijatelnější jsou však po tepelné úpravě nebo v kombinaci s jinými potravinami. Například se smetanou a s trochou medu. Abyste však mohli jejich sílu využít po celý rok, je dobré si aronie také usušit nebo si z nich připravit sirup či tinkturu.

Při sušení pozor na vysokou teplotu!

Správně usušené aronie jsou skvělým doplňkem nejrůznějších dezertů i snídaňového müsli a skvěle se také hodí při přípravě macerátu a čaje, které dodají tělu spoustu zdraví prospěšných látek a energie. Aronie vždy sušte při nízké teplotě! Například na sluníčku, v pootevřené troubě vyhřáté maximálně na 45 stupňů Celsia nebo v sušičce, kterou si nastavíte na nízkou teplotu. 

shutterstock_1139148215.jpg

povidla z aronie
Zdroj: 
Shutterstock
Aronie se skvěle hodí pro přípravu kompotů, marmelád i nejrůznějších koláčů, kde je můžete použít namísto rozinek.

Domácí sirup z aronií

Sirup z aronií je nejen zdravý, ale také příjemně sladký, takže si ho zamilují i děti. Stačí ho jen naředit vodou do požadované sladkosti. A jak na něj?

shutterstock_380069242.jpg

nápoj z aronie
Zdroj: 
Shutterstock
Pokud necháte sušené aronie nabobtnat v mléce nebo vodě a potom je rozmixujte, získáte vynikající antioxidační nápoj. 

Zhruba 2 litra umytých aronií smíchejte se 2 litry vody a rozmixujte je. Přidejte 4 kg cukru a vše zahřejte. Jakmile se cukru rozpustí, přidejte 100 gramů kyseliny citronové nebo šťávu z citronu a vše promíchejte. 

Sirup přeceďte přes jemné sítko, abyste se zbavili větších kousků, a ještě teplý ho přelijte do čistých sklenic. Po vychladnutí sirup skladujte v lednici

Zdroje:

  • https://prima-receptar.cz/recept-na-sirup-z-aronie/
  • https://www.jakbydlet.cz/clanek/552_jak-susit-aronii.aspx
  • https://www.kouzlovuni.cz/aronie-vitaminova-bomba-z-ceskych-zahradek/
  • https://www.ireceptar.cz/zahrada/aronie-krasna-a-leciva-je-cas-sklizne-i-vysadby-cernych-jerabin.html
  • https://primanapady.cz/clanek-28402-prevence-chripky-a-nachlazeni-5-nejlepsich-lecivych-receptu-z-aronie
  • https://magazin.biooo.cz/zdravi/superpotraviny/aronie-cerna-superpotravina-se-silnymi-antioxidacnimi-vlastnostmi/
  • https://www.jakvkuchyni.cz/aronie-aneb-zdrave-bobule-cerneho-jerabu/