19. 12. 2018
Chcete si o Vánocích opravdu pochutnat, ale taky byste rádi vyzkoušeli něco nového, aby to nebylo stále stejné, pořád dokola? Pusťme se do toho společně.
Jogurtové rohlíčky
Pokud milujete bílý jogurt a chcete si užít dokonale vláčné cukroví, tuhle dobrotu si nejspíš oblíbíte.
Co potřebujete: skleničku oleje, 300 g cukru moučka, vysokoprocentní čokoládu, 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 240 g bílého jogurtu, 1,5 prášku do pečiva, 1 vanilkový pudink
Jak na to:
- Utřeme cukr s vejci, přidáme jogurt a olej a znovu utřeme.
- Přidáme polohrubou mouku, kypřící prášek a puding.
- Vzniklou směs nalijeme na plech.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, dokud korpus nezezlátne.
- Ještě za tepla korpus polijeme čokoládou a vykrajujeme rohlíčky.
- Později můžeme rohlíčky ještě dozdobit jinou polevou.
Zkuste letos místo vanilkových rohlíčků ty jogurtové.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Mrkvové cukroví
Mrkvovou buchtu už určitě znáte, tak proč se nepustit i do cukroví? Je jednoduché a velmi dobré!
Co potřebujete: 15 dkg mrkve, ¼ prášku do pečiva, 35 dkg hladké mouky, 3 lžíce cukru moučka (a ještě něco málo na obalení), 20 dkg Hery
Jak na to:
- Oloupeme mrkev a nastrouháme ji najemno.
- Ze všech surovin vytvoříme nelepivé těsto.
- Z těsta můžete vytvářet libovolné tvary a pro zjednodušení si ho můžete zpracovat v mlýnku na maso.
- Na plechu pak těsto pečeme asi 10 minut na 150 °C, do růžova.
- Vychladlé cukroví pak obalíme v moučkovém cukru.
- A je hotovo.
Bezlepkové medovníčky
Jestli milujete medovník, určitě vás potěší malé medovníčky. Pokud máte navíc intoleranci lepku, udělá vám dvojnásobnou radost tento recept.
Co potřebujete: na krém kostku másla, balení salka, na ozdobu hrst ořechů, na těsto 120 g medu, žloutek, špetku jedlé sody, lžičky mléka, 80 g cukru moučka, 200 g bezlepkové mouky.
Jak na to:
- Smícháme mouku, sodu, cukr, mléko, med a žloutek.
- Vytvoříme těsto a přidáme sypké nebo tekuté ingredience, aby se těsto nelepilo.
- Necháme ho odležet aspoň 2 hodiny.
- Pak z těsta vyválíme plát silný asi 3 milimetry a vykrajujeme kolečka o vybrané velikosti.
- Pečeme při 160 °C, dokud těsto nezezlátne.
- Kolečka necháme vychladnout a připravíme si krém ze salka a másla.
- Kolečka krémem slepíme a vytvoříme z něj tenkou vrstvu i na vrchních kolečkách.
- Nakonec je obalíme v drcených oříškách.
Milovníci medovníku zbystřete! A pak si upečte tyhle dokonalé mini medovníčky. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Kaštanová srdíčka
Jestli máte rádi chuť kaštanů, pak si přijdete na své s tímto receptem.
Co potřebujete: 1 vejce, 100 g másla, špetku soli, 100 g kaštanového pyré, 2 lžíce rumu, 200 g hladké mouky, 75 g cukru moučka, na obalení 2 lžíce cukru moučka a 2 balíčky vanilkového cukru
Jak na to:
- Vypracujeme těsto z vajec, másla, soli, pyré, rumu, mouky a cukru.
- Necháme ho hodinu odpočinout v lednici, zabalené do potravinové fólie.
- Vyválíme těsto na plát silný asi 8 milimetrů a vykrájíme z něj srdíčka (nebo jiné tvary).
- Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C, dokud srdíčka nezezlátnou.
- Za tepla je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.