Jste zde

4 tipy na netradiční cukroví, které ještě stíháte: Co třeba mini medovníčky?

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Vanilkové rohlíčky a linecké, to je klasika. Jenže už moc lidí nedojme a po pár dnech už ho nemůžeme ani vidět. Tak co to letos zkusit jinak, překvapit a možná i ohromit? Máme pro vás 4 tipy na netradiční cukroví, se kterým se vám to povede.

19. 12. 2018

Chcete si o Vánocích opravdu pochutnat, ale taky byste rádi vyzkoušeli něco nového, aby to nebylo stále stejné, pořád dokola? Pusťme se do toho společně.

Jogurtové rohlíčky

Pokud milujete bílý jogurt a chcete si užít dokonale vláčné cukroví, tuhle dobrotu si nejspíš oblíbíte.

Co potřebujete: skleničku oleje, 300 g cukru moučka, vysokoprocentní čokoládu, 3 vejce, 400 g polohrubé mouky, 240 g bílého jogurtu, 1,5 prášku do pečiva, 1 vanilkový pudink

Jak na to:

  • Utřeme cukr s vejci, přidáme jogurt a olej a znovu utřeme.
  • Přidáme polohrubou mouku, kypřící prášek a puding.
  • Vzniklou směs nalijeme na plech.
  • Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C, dokud korpus nezezlátne.
  • Ještě za tepla korpus polijeme čokoládou a vykrajujeme rohlíčky.
  • Později můžeme rohlíčky ještě dozdobit jinou polevou.

Zkuste letos místo vanilkových rohlíčků ty jogurtové.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Mrkvové cukroví

Mrkvovou buchtu už určitě znáte, tak proč se nepustit i do cukroví? Je jednoduché a velmi dobré!

Co potřebujete: 15 dkg mrkve, ¼ prášku do pečiva, 35 dkg hladké mouky, 3 lžíce cukru moučka (a ještě něco málo na obalení), 20 dkg Hery

Jak na to:

  • Oloupeme mrkev a nastrouháme ji najemno.
  • Ze všech surovin vytvoříme nelepivé těsto.
  • Z těsta můžete vytvářet libovolné tvary a pro zjednodušení si ho můžete zpracovat v mlýnku na maso.
  • Na plechu pak těsto pečeme asi 10 minut na 150 °C, do růžova.
  • Vychladlé cukroví pak obalíme v moučkovém cukru.
  • A je hotovo.

Bezlepkové medovníčky

Jestli milujete medovník, určitě vás potěší malé medovníčky. Pokud máte navíc intoleranci lepku, udělá vám dvojnásobnou radost tento recept.

Co potřebujete: na krém kostku másla, balení salka, na ozdobu hrst ořechů, na těsto 120 g medu, žloutek, špetku jedlé sody, lžičky mléka, 80 g cukru moučka, 200 g bezlepkové mouky.

Jak na to:

  • Smícháme mouku, sodu, cukr, mléko, med a žloutek.
  • Vytvoříme těsto a přidáme sypké nebo tekuté ingredience, aby se těsto nelepilo.
  • Necháme ho odležet aspoň 2 hodiny.
  • Pak z těsta vyválíme plát silný asi 3 milimetry a vykrajujeme kolečka o vybrané velikosti.
  • Pečeme při 160 °C, dokud těsto nezezlátne.
  • Kolečka necháme vychladnout a připravíme si krém ze salka a másla.
  • Kolečka krémem slepíme a vytvoříme z něj tenkou vrstvu i na vrchních kolečkách.
  • Nakonec je obalíme v drcených oříškách.

Milovníci medovníku zbystřete! A pak si upečte tyhle dokonalé mini medovníčky. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Kaštanová srdíčka

Jestli máte rádi chuť kaštanů, pak si přijdete na své s tímto receptem.

Co potřebujete: 1 vejce, 100 g másla, špetku soli, 100 g kaštanového pyré, 2 lžíce rumu, 200 g hladké mouky, 75 g cukru moučka, na obalení 2 lžíce cukru moučka a 2 balíčky vanilkového cukru

Jak na to:

  • Vypracujeme těsto z vajec, másla, soli, pyré, rumu, mouky a cukru.
  • Necháme ho hodinu odpočinout v lednici, zabalené do potravinové fólie.
  • Vyválíme těsto na plát silný asi 8 milimetrů a vykrájíme z něj srdíčka (nebo jiné tvary).
  • Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C, dokud srdíčka nezezlátnou.
  • Za tepla je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.