Jste zde

3 top recepty z květáku: Zkuste koláč nebo ho zapéct se "smradlavým" sýrem

květákové řízky Zdroj: Shutterstock
Zapomeňte na klasický obalovaný květák! Připravili jsme pro vás několik jednoduchých receptů, které si zamilujete.

4. 5. 2024

Květák, lidově karfiol, je velmi chutná,  přesto však ne zrovna oblíbená košťálová zelenina. V jídelníčku mnoha z nás se objevuje velmi zřídka a obvykle pouze ve smažené podobě spolu s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou. Což je velká škoda, neboť nejenže nabízí mnohem více možností úpravy, ale také je velice zdravý

shutterstock_1160836645.jpg

syrový květák
Zdroj: 
Shutterstock
Zařaďte květák do svého jídelníčku! Správně připravený je velmi chutný, zasytí a patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. 

Věděli jste, že květák obsahuje více vitamínu C než citrusové plody? 

Květák je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, které jsou důležité pro správné fungování organismu. Posiluje obranyschopnost, podporuje zdraví srdce, trávení i správnou funkci mozku, zlepšuje krevní tlak, zpomaluje proces stárnutí a prokazatelně snižuje riziko některých druhů rakoviny.

Tip: Abyste zbavili květák veškerého hmyzu a nečistot, vložte ho před samotným vařením na 15 minut do studené vody s trochou octa. 

Zasytí na dlouhou dobu, je dobře stravitelný a obsahuje velmi malé množství kalorií. 

Je libo syrový, nebo vařený?

Květák nabízí spoustu možností úpravy. Můžete ho smažit, vařit, dusit, grilovat i zapékat a připravit z něj můžete hlavní chod i velmi chutnou a zdravou přílohu k masu nebo k rybám.

Skvěle se hodí do zeleninových salátů, do nejrůznějších zeleninových jídel a na mnoho způsobů si z něj můžete připravit lahodné placičky, které budou na povrchu křupavé, uvnitř vláčné a chuťově vyladěné k dokonalosti. 

shutterstock_2168148145.jpg

obalovaný květák
Zdroj: 
Shutterstock
Obalovaný květák je tradiční, avšak ne moc zdravý způsob úpravy. 

Polévka k večeři, kterou zvládnete za pár minut 

Krémová květáková polévka vás zahřeje, zasytí a tělu dodá spoustu cenných látek. Hotová je navíc za pár minut a zachutná nejen vám, ale i vašim dětem, kterým květák obvykle moc neholduje. 

Co budete potřebovat: květák, 30 g másla, 1 ks cibule, 1 větší brambora, 1l zeleninového vývaru, 100 ml smetany, bobkový list, muškátový oříšek a sůl na dochucení 

Jak na to: V rendlíku rozehřejte máslo a přidejte na kostičky nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte na kostky nakrájenou bramboru, květák rozebraný na růžičky a vše zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte bobkový list a sůl.

Až květák i brambory změknou, přidejte špetku muškátové oříšku a vše rozmixujte ponorným mixérem. Na závěr polévku dolaďte smetanou a solí. Dobrou chuť! 

shutterstock_2066751473.jpg

květáková polévka
Zdroj: 
Shutterstock
Krémová květáková polévka je způsob, jak květák dostat i do strávníků, kteří ho zrovna dvakrát nemusí.

Květákový koláč se sýrem a slaninou

Tip: Abyste udrželi jednotlivé růžičky květáku krásně bílé, uvařte je spolu s trochou citronové šťávy nebo mléka. 

Slaný koláč může mít mnoho obměn. Můžete si tam dát, co dům dá, nebo co máte rádi. Vaší chuti se zkrátka meze nekladou. 

Co budete potřebovat: 230 g hladké mouky, 150 g másla, 1 žloutek, 2-3 lžíce studené vody, 1 menší květák, 100 g anglické slaniny, 3 vejce, 280 ml smetany, 180 g nivy, sůl, muškátový oříšek.

Jak na to: Z mouky, másla, žloutku a trochy vody si vytvořte těsto a nechte ho v chladu chvíli odpočívat. Mezitím si v míse smíchejte na kostičky nakrájenou slaninu, nahrubo nastrouhanou nivu, vejce, smetanu a krátce povařený květák. Přidejte špetku muškátového oříšku a sůl. 

Těsto vyválejte, vložte ho do koláčové formy a nalijte na něj připravenou směs. Koláč pečte dozlatova zhruba 30 minut. 

Květák zapečený se sýrem jako zdravá a chutná svačinka

Zapečený květák může být skvělým tipem na rychlou večeři i vydatnou a zdravou svačinu. Jeho příprava je velmi rychlá, snadná a taktéž nabízí mnoho možností, jak si květák doladit podle své chuti. Experimentovat můžete s nejrůznějšími druhy sýra i se slaninou, kterou rozhodně nic nezkazíte. 

shutterstock_2200551987.jpg

zapečený květák
Zdroj: 
Shutterstock
Zapečený květák nabízí spoustu variací. Můžete ho vyzkoušet třeba i s různými druhy sýra.

Co budete potřebovat: květák, olivový olej, 75 gramů másla, 4 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, 400 ml smetany, 150 gramů čedaru, muškátový oříšek, sůl.

Jak na to: Květák nejprve umyjte a rozdělte ho na menší růžičky. Ty následně rozložte na plech, pokapejte je olivovým olejem, štědře je osolte a pečte je v troubě vyhřáté na 230 stupňů Celsia, dokud nebudou měkké a lehce opečené. 

Mezitím si v rendlíku připravte jíšku z másla a mouky. Umíchanou jíšku zřeďte za stálého míchání smetanou a mlékem. Omáčku vařte zhruba 15 minut. Jakmile zhoustne, odstavte ji z plotny a vmíchejte nahrubo nastrouhaný čedar. Přidejte muškátový oříšek a podle potřeby dosolte. 

Opečené růžičky květáku vložte do zapékací mísy a zalijte je připravenou sýrovou omáčkou. Pečte dozlatova. 

Zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/recepty/kremova-kvetakova-polevka
  • https://www.toprecepty.cz/recept/6916-slany-kolac-s-kvetakovou-naplni/
  • https://www.apetitonline.cz/recept/zapeceny-kvetak-se-syrem
  • https://www.apetitonline.cz/menu/lahodny-kvetak
  • https://www.receptynahubnuti.cz/osm-duvodu-proc-jist-kvetak
  • https://www.nzip.cz/clanek/1011-kvetak