Jste zde

Vizovické pečivo: Jak na výrobu tradičních vánočních dekorací? Tady je recept!

vizovické pečivo kohout Zdroj: Bigstockphoto
První zmínky o tradičním Vizovickém pečivu pocházejí z poloviny 19. století. Sláva pečiva se rozšířila po celém světě především zásluhou manželů Lutonských. Ti začali péct nejdříve jedlé figurky, které následně nahradily figurky dekorační.

4. 12. 2023

Kde se vlastně tradiční Vizovické pečivo vzalo a proč se jistá rodina pekařů rozhodla pro výrobu nejedlých figurek? Za všechno může Mikuláš! Rodina Lutonských měla několik dětí a jak už to tak bývá, peněz nazbyt nebylo mnoho. Lutonští ale nechtěli děti o mikulášskou nadílku ochudit.

A protože to byli pekaři, připravovali pro ně s láskou a umem vlastnoručně vyráběné jedlé figurky. Postupem času se figurky pekly jen z obyčejné mouky a vody. Už nebyly určené k jídlu, ale pro potěšení. Lidé si s nimi zdobili vánočního stoly, později si je začali věšet na stromeček spolu s perníčky, slámovými ozdobami a sušeným ovocem.

O nejedlém pečivu Lutovských si zanedlouho začali povídat místní i přespolní. Práci zručných pekařů začali napodobovat a na trzích se poprvé objevovaly roztomilé dekorační figurky. Časem se z nich staly symboly zdraví i hojnosti.

bigstock-baking-of-horse-figurines-chr-215768872.jpg

vizovický koník
Zdroj: 
Bigstockphoto
Vizovické pečivo vzniklo jakou z nouze ctnost. Hráli si s ním děti chudých řemeslníků.

Rak chránil maminky, holubička měla přivolat jaro

Paradoxně třeba takový rak měl chránit zdraví šestinedělky, veverka se dávala na vánoční stůl, aby hospodyňka byla po celý rok čiperná a holubička měla přivolat jaro. Tvary jednotlivých zvířátek dokazují, jak dokonalou fantazií a tvůrčím nadáním disponovali naši předkové.

Filosofie Vizovického pečiva vychází z dodržování starých klasických tvarů (původně jich bylo 34), na kterých už není co zdokonalit a vylepšit. Díky osobitému rukopisu jednotlivých tvůrců pak získáváme zajímavou paletu tvarů při zachování autorské originality.

bigstock-detail-of-christmas-decoration-29632706.jpg

vizovické pečivo
Zdroj: 
Bigstockphoto
Vizovické pečivo se zdobí 34 základními dekory.

Tradiční Vizovické pečivo se dokonce dostalo na světové výstavy v Bruselu a v Montrealu. Dodnes existuje několik menších rodinných firem, které se výrobou dekorativních figurek zabývají. Protože ale těsto obsahuje jen dvě základní suroviny, můžete si ho jednoduše umíchat doma a popustit fantazii svému umu a kreativitě.

Těsto o dvou surovinách

Tradiční Vizovické pečivo se peče z mouky a vody. Jednoduše smícháte 0,5 kg hladké mouky a asi 0,2 dcl vody. Vodu přidávejte postupně. Její množství záleží na mouce. Některé druhy bývají sušší, některé se spokojí s menším množstvím vody. Těsto se zpočátku drolí, ale usilovným hnětením se asi po 30 minutách spojí. S těstem pracujte oběma rukama a hněťte ho celou vahou proti pracovní ploše. Nezapomínejte ani na pravidelné překládání.

Zhruba po půl hodině hnětení by mělo být těsto homogenní a připravené k odpočinku. Abyste měli jistotu, rozkrojte ho napůl. Neměli byste vidět bublinky ani cucky mouky. Těsto následně zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a uložte přes noc do chladu. Ačkoli tradiční recept na vizovické těsto pracuje jenom se dvěma surovinami, do toho moderního se přidává i ocet nebo vaječný bílek.

bigstock-baking-of-horse-figurines-chr-215768908.jpg

vizovické figurky
Zdroj: 
Bigstockphoto
Mouka, voda a 30 minut usilovného hnětení - a vizovické těsto je na světě.

Druhý den těsto jednoduše rozkrájíte na pásky a ty dále na kousky velikosti žužu. Kromě nožíku budete potřebovat pinzetu, hřebínek, nůžky, misku s vodou a houbičkou a váleček. Vyrobit můžete třeba jednoduché sluníčko, kdy z nařezaného kousku vytvoříte kuličku, kterou následně válečkem rozválíte na kolečko. Uprostřed vykrojíte kulatý tvar, od kterého se nožíkem krájí pásky na paprsky. V prstech se pak každý pásek zvlášť lehce zmáčkne, tím se zaoblí hrany. Nakonec stačí sluníčko ozdobit kořením.

Důležitý je odpočinek a vajíčko

Aby vaše snaha vyústila v krásnou dekoraci, je potřeba nechat hotové figurky odpočívat na (nevymazaném) plechu alespoň dvě hodiny. Dobu schnutí můžete urychlit troubou zahřátou na nízkou teplotu. Těsně před následným pečením figurky potřete rozšlehaným vajíčkem a pozvolna pečte dvě hodiny při padesáti stupních. Jakmile začne těsto žloutnout, teplotu zvyšte na osmdesát až sto padesát stupňů a pečte do zlatova.

Upéct si společně s dětmi můžete třeba husičky, beránky, zajíčky, ještěrky, koně, kozy, kohoutka, motýla, lišku, srnečka, holoubky, křepelku, raka, prasátka, kočku s myší nebo děťátko. Ve Vizovicích dodnes pečou ale i komináře, sedláka, Valacha a Valašku, Adama a Eva u stromu poznání, jesličky, okrasné věnečky, zbojníky s valaškou, ozdobné svícny a celé betlémy.

Hotovými dekoracemi pak můžete zdobit třeba slavnostně prostřenou tabuli, svícny, květináče, mísy s čerstvým ovocem nebo oříšky, a pokud před pečením uděláte do figurky dírku, jednoduše hotový výtvor zavěsíte na vánoční stromeček.

Zdroje:

  • https://fresh.iprima.cz/vizovicke-pecivo-recept-na-testo-z-ktereho-upecete-nejpuvabnejsi-ozdoby-193620
  • https://www.mestovizovice.cz/mesto-1/lidova-tvorivost/vizovicke-pecivo/
  • https://www.ireceptar.cz/hobby/vizovicke-pecivo-recept-na-testo-tvary-vanocni-ozdoby-20191215.html
  • https://www.kcvizovice.cz/informacni-centrum/vizovicke-pecivo/