Jste zde

Velikonoční beránek: Tipy na ty nejtradičnější recepty

velikonoční beránek s mašlí Zdroj: Bigstockphoto
Upečte si s námi klidně už teď velikonočního beránka.Tradiční moučník, který nesmí chybět na svátečním stole. Máme pro vás několik jednoduchých receptů, jak si připravit chutný a krásný kousek.

11. 3. 2021

Velikonoční beránek je tradiční symbol Velikonoc, který by rozhodně neměl chybět na žádném velikonočním stole. Ozdobený mašlí by měl nejen lákavě vypadat, ale i skvěle chutnat. 

Vyberte si jeden z našich receptů a pojďte si s námi upéct výborného velikonočního beránka, který bude chutnat celé rodině. Víme, na co si dát pozor! 

bigstock-easter-lamb-cake-eggs-and-catk-120189230.jpg

beránek s kočičkami
Zdroj: 
Bigstockphoto
Velikonoční beránek u pohanů symbolizuje čistotu a nevinnost, u židů představuje člena Božího stáda a v křesťanství symbolizuje Ježíše Krista. 

Tvarohový beránek

Beránek z tvarohového těsta je rychlý a vynikající. Jeho příprava nevyžaduje žádné kulinářské schopnosti a výsledek zachutná opravdu každému. Beránek se nedrobí a díky tvarohu je krásně vláčný.

Co potřebujete: 225 gramů hladké mouky, 250 gramů tvarohu, 200 gramů másla, 4 vejce, 200 gramů moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce rumu, 1 lžička citronové kůry, špetka soli, máslo a hrubá mouka na vymazání

Jak na to: Vejce spolu s vanilkovým i klasickým cukrem vyšlehejte do pěny, přidejte tvaroh, citronovou kůru, rum i rozpuštěné máslo. Vše promíchejte a nakonec postupně přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. 

Těsto nalijte do pečlivě vymazané formy a beránka pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut. Hotového beránka poznáte vpichem špejle do jeho středu. Pokud je špejle po vyndání z beránka suchá, máte hotovo. 

bigstock-sweet-vanilla-easter-lamb-on-w-391964477.jpg

vanilkový beránek
Zdroj: 
Bigstockphoto
Na vymazání formy si dejte záležet! Důkladně ji vymažte tukem a vysypte ji hrubou moukou, jemnou strouhankou nebo kokosem. 

Biskupský velikonoční beránek

Biskupský beránek je chuťově vynikající. Je extra vláčný a plný rozinek, oříšků, kousků čokolády a kandovaného ovoce. 

Co potřebujete: 4 vejce, 250 ml mléka, 350 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla, 50 gramů rozinek, 1 prášek do pečiva, 200 gramů cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 50 gramů hořké čokolády, 1 lžička citronové kůry, 1 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce kandovaného ovoce

Jak na to: Změklé máslo utřete s cukrem a postupně zapracujte vejce, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Vše důkladně promíchejte a na závěr přisypte rozinky, ořechy, kandované ovoce a citronovou kůru. Takto připravené těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Beránka pečte zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 160 stupňů Celsia.

Tip: Nejde vám upečený beránek vyklepnout z formy? Zkuste pečicí formu zabalit do studené vlhké utěrky.

Klasický třený beránek

Velikonoční beránek z třeného těsta je klasika, která nikdy neomrzí. Recept je rychlý a snadný. Pro někoho však může být beránek sušší. 

Co potřebujete: 250 gramů změklého másla, 200 gramů krupicového cukru, 2 vejce, 400 gramů polohrubé mouky, lžička citronové kůry, 2-3 lžíce rumu, 250 ml mléka, 1 prášek do pečiva

Jak na to: Máslo spolu s cukrem utřete do světlé pěny. Přidejte celá vejce, mouku, citronovou kůru, rum i mléko a vše důkladně promíchejte. Na závěr do směsi nasypte jeden sáček prášku do pečiva. Těsto přelijte do formy, kterou jste si vymazali i vysypali, a beránka pečte zhruba 45 minut v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů Celsia. 

Upečeného beránka nechte odpočinout 

Upečeného beránka nikdy nevyklepávejte ihned z formy a vyklopeného beránka nikdy nestavte hned na nohy. Těstu dejte několik minut, aby se zpevnilo. 

bigstock-easter-bunny-and-easter-lamb-c-354452009.jpg

beránek a kraslice
Zdroj: 
Bigstockphoto
Formy na pečení ve tvaru beránka seženete z nejrůznějších materiálů. Mnozí však stále nedají dopustit na staré plechové nebo keramické formy, které dobře vedou teplo.  

Hotové beránka můžete pouze pocukrovat, nebo polít hnědou či bílou čokoládou. Výborně však vypadá i kožíšek z bílého sněhu nebo citronové polevy. Okolo krku nezapomeňte uvázat mašli a místo očí použijte lentilky, mandle, kávová zrna nebo hřebíček