Jste zde

Tibetská houba: Elixír mládí si můžete snadno "pěstovat" i sami doma

tibetská houba a krajáč mléka Zdroj: www.bigstockphoto.com
Seznamte se s tibetskou houbou! Přírodním zázrakem, který vám z mléka vykouzlí probiotický nápoj plný živin, minerálních látek a vitamínů, které mají příznivé účinky na lidské zdraví.

14. 8. 2020

Tibetská houba, jinak také kefírka nebo kefírová houba, je původem z Tibetu a z Kavkazu, kde je už po tisíciletí užívána jako účinná součást přírodní medicíny. Mniši ji považují za recept na dlouhověkost i za elixír mládí. Pojďte si s námi tenhle přírodní zázrak vypěstovat i doma. Ukážeme vám jak! 

bigstock-milk-kefir-grain-and-fresh-hom-247757017.jpg

tibetská houba v modré misce
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Vzhledem k mimořádným účinkům na lidské zdraví byla tibetská houba dlouho střeženým tajemstvím, které se dědilo z generace na generaci.  

Dar z přírody

Kefírová houba má mimořádné účinky na lidské zdraví. Pravidelným pitím kefírového nápoje posílíte imunitu, zbavíte tělo škodlivých látek, pročistíte střeva a zbavíte se bolesti hlavy i migrény. Hladinu cholesterolu udržuje na normální úrovni, má pozitivní vliv na krevní tlak i na srdce. Zbaví vás stresu, podporuje hubnutí, ničí žlučníkové kameny a pomůže v boji s rakovinou. Podle některých teorií totiž zpomaluje vývoj metastáz. 

bigstock-milk-kefir-grains-tibetian-mu-247756879.jpg

kefírová houba s mlékem
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Tibetská houba má silné protizánětlivé účinky a na organismus působí mnohem šetrněji než antibiotika z lékárny. 

Houba přežívá v mléce

Tibetská houba, která svým vzhledem připomíná malé růžičky květáku, je ve skutečnosti seskupení bakterií, octových a mléčných kvasinek, o které je nutné se starat. Živý organismus musíte pravidelně krmit laktózou, tedy mléčným cukrem, který se vyskytuje v mléce. Houba, která hladoví, zčerná a ztratí své blahodárné účinky. A naopak. Houba, o kterou je správně postaráno, je krásně bílá a po 14 dnech zdvojnásobí svůj objem. 

Nápoj obsahuje mléčné bakterie

Účinný nápoj lze vyrobit velmi snadno! Zhruba 2-3 kávové lžičky kefírové houby postačí zalít čtvrt litrem plnotučného nebo polotučného mléka, které spustí kvasný proces, a vyčkat do druhého dne, kdy stačí výsledný produkt pouze zamíchat a přecedit. Dbejte však na to, aby se houba nedostala do kontaktu s kovem! Jinak ztratí své léčebné účinky. 

bigstock-organic-milk-kefir-grains-mush-247756891.jpg

tibetská houba v misce
Zdroj: 
www.bigstockphoto.com
Léčebná kůra by měla trvat maximálně 20 dní a po ní by měla vždy následovat desetidenní pauza, během které by houba měla být vždy ponořená v mléku, aby nehladověla. 

Houbu také nezapomeňte pořádně propláchnout, abyste ji zbavili případného slizu, který by váš nápoj znehodnotil, a vložte ji zpět do čisté skleněné sklenice a do mléka. A takto to můžete opakovat každý den.

Houba nesmí hladovět!

Houbu skladujte v chladničce a vždy v mléce nebo v mléce, které smícháte s vodou. Pro dlouhodobější skladování houby je ale vhodný mrazák, do kterého můžete umístit malý kousek houby ponořený do mléka. 

Nápoj do svého životního stylu zařazujte po menších dávkách nebo ho ob jeden den vždy vynechte. Je totiž natolik silný, že u někoho může vyvolat nepříjemné nežádoucí účinky v podobě bolesti břicha nebo nevolnosti.