19. 8. 2018
Věděli jste, že remoska je českým vynálezem?
Remoska je jeden z důkazů, že Češi mají opravdu zlaté ručičky. Od padesátých let, kdy spatřila světlo světa, stihla oslnit téměř celý svět a bez větších inovací se používá a vyrábí dodnes. Vyvážena je zejména do Velké Británie, kde byla dokonce v roce 2001 označena za výrobek roku.
Vynálezcem remosky je český elektrotechnik Oldřich Homuta. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Obr. Remoska je na trhu přes 60 let. Svou jednoduchost a tvar si zachovala. Určité změny však dostála. Přibyla vnější tepelná izolace hrnce a začal se používat teflon.
Základním výrobním materiál pro výrobu hrnce byl a stále je hliník. Moderní remosky však mají navíc i vrstvu teflonu, která zajišťuje nepřilnavost. Víko, které je vyrobené nejčastěji z nerezové oceli a které v sobě ukrývá topnou spirálu, je opatřeno skleněným okénkem, kterým můžete kontrolovat obsah. I od toho však výrobci upouštějí. Důvodem je unikající teplo a nedostatečné propečení pokrmu pod ním. Třetí a poslední díl remosky je pak stojánek, který je nejčastěji z odolného plastu a oceli.
Náš tip: Víko remosky nikdy nemyjte v dřezu nebo myčce na nádobí. K jeho umytí vám postačí pouze vlhký hadřík!
Vaření v remosce: Ušetří nejen čas, ale i peněženku
Jednoduchý kruhový tvar a topná spirála uvnitř víka zajišťují stejnoměrné pečení. Nedochází k připalování pokrmu odspodu, jídlo se nevysuší, zůstane chutnější, šťavnatější a voňavější. Svými funkcemi dokáže nahradit troubu, pánvičku i klasický hrnec.
Můžete v ní péct, dusit, grilovat, smažit, zapékat či rozmrazovat. Na rozdíl od klasické trouby je však remoska levnější a úspora energie mnohem větší. Remosku ušetří až 80 % energie oproti pečení v troubě!
V remosce si můžete připravit téměř vše, na co máte chuť. Je libo toasty, pizzu nebo bublaninu? Pro remosku žádný problém!Zdroj: www.bigstockphoto.com
Mnohem rychlejší vaření má za následek i uchování většího množství vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. A navíc nepřilnavý povrch dovoluje vaření bez většího množství tuku. Stačí zlehka vymazat olejem nebo vytřít máslem.
Další výhodou je i její velikost. Svou velikostí se remoska vyrovná středně velkému hrnci. Proto si ji můžete vzít téměř kamkoliv. Stačí vám jen elektrická zástrčka. Používat ji můžete na chatě, studentské koleji, ubytovně, v kempu či na cestách. Napájet ji lze i z autobaterie.
Multifunkční přenosná pečící trouba
Vaření v remosce je velmi jednoduché. Stačí nastavit výkon, zapnout a můžete ji nechat vařit bez dozoru. Připravit v ní můžete téměř cokoliv. Skvěle upečené budou buchty, koláče, sváteční nádivka i mazanec. Masu bude šťavnaté, zelenina zůstane plná vitamínů a chléb bude nadýchaný, lahodný a s křupavou kůrkou.