Jste zde

Čas bezinek je tu! Z plodů bezu černého jsou skvělé víno, limonáda i likér

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Bezinky, plody bezu černého, jsou právě zralé k různým kulinářským účelům! Využijte jejich blahodárné účinky a připravte si s námi bezinky třikrát jinak. Zahřejte se bezinkovým čajem nebo v sobě rozprouděte krev skleničkou bezinkového likéru.

28. 8. 2017

Bezinky jsou velmi chutné. Jejich zpracování se však nevěnuje taková pozornost, kterou by si určitě zasloužily. Skvěle se hodí do koláčů, lívanců či muffinů. Výborný je bezinkový kompot a marmeláda. Navíc bobule jsou doslova přesycené látkami, které jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. 

Plody bezu černého obsahují vitamíny A, B a C, kyselinu jablečnou, rutin, selen, zinek, draslík, železo a další tělu prospěšné látky. Své využití plody najdou v textilním a potravinářském průmyslu jako náhrada dražšího ovoce či jako barvivo. Vysoce ceněné jsou také v lidovém léčitelství

Plody bezu černého dozrávají v srpnu a září. S jejich sběrem neotálejte! Pro ptáky jsou plody totiž ideální potravou na nadcházející zimu.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pravidelná konzumace bezinek posílí obranyschopnost a rozproudí ve vás energii. Bezové plody fungují jako prevence proti skleróze, detoxikují organismus a pročišťují krev. Popíjení čaje uleví od bolesti hlavy a páteře, vyvolá pocení, poradí si se zánětem trojklaného nervu a mnohým uleví od migrény. Rutin, který je v plodech obsažený, zvyšuje pružnost cév a příznivě působí na křečové žíly. Sušené plody zastaví průjem.

Pozor na konzumaci čerstvých bobulí! Čerstvé a ve velké množství jsou plody bezu černého jedovaté. Mohou vyvolat nevolnost, zvracení a průjem. Tepelnou úpravou nebo sušením tato negativní vlastnost mizí. Látky prospěšné pro organismus však zůstávají!

Zahřejte se bezinkovým čajem

V nadcházejících zimních měsících si jistě zamilujete bezinkový čaj, jehož příprava není nikterak náročná a jeho sladkou chuť si jistě zamilují i děti. Není tedy nutné jej dále doslazovat. K jeho přípravě budete potřebovat dvě lžičky sušených plodů. Ty zalijte vroucí vodou a nechte deset minut louhovat.

Stopky a větvičky otrhejte důkladně! Negativně totiž ovlivňují chuť. Skvělým pomocníkem se může stát vidlička. Zdroj: www.bigstockphoto.com

Tip: Při sbírání čerstvých plodů kuličky praskají a špiní. Nechtěnému zašpinění se však můžete vyhnout! Utrhněte celý hrozen a nechte jej sušit na suchém a dobře větraném místě. Plody otrhejte, až budou usušené. 

Zkuste letos bezinkové víno

Dlouhé zimní večery si můžete zpříjemnit i popíjením bezinkového vína. K jeho přípravě budete potřebovat dva litry čerstvých plodů. Při jejich sběru doporučujeme vzít si gumové rukavice, jelikož kuličky hodně barví. 

Bezinky doma omyjte, přidejte 4 litry vody a nechte vařit. Zhruba po deseti minutách varu přidejte badyán, skořici nebo hřebíček a samozřejmě cukr. Máte-li rádi méně sladké, postačí kilo cukru. Milovníci sladkého mohou dát až dvojnásobek. Nechte chvíli vařit a pak hrnec odstavte. Na závěr přidejte do ještě vlažného roztoku 5 dkg kvasnic. Takto připravený roztok občas promíchejte a nechte 48 hodin stát. Víno poté stočte do lahví a nechte ještě minimálně 3 týdny odpočívat. Víno je velmi chutné, snadno se tak může stát, že příští rok budete potřebovat větší hrnec. 

Bezinkový likér vyléčí mnohé neduhy

Skvělý a lahodný je také bezinkový likér. Už jedna sklenička likéru před spaním urovná trávení, pročistí krev a podpoří krvetvorbu. K jeho přípravě budete potřebovat dvě kila čerstvým a omytých bezinek. Ty povařte s jedním litrem vody. Po 30 minutách přidejte kilo cukru a vařte dalších 30 minut. Na závěr přidejte balíček vanilkového cukru a dvě lžíce mleté kávy. Směs přeceďte, přidejte půl litru rumu a vlijte do lahví.