Jste zde

Jak nebrečet při krájení cibule: Zkuste ocet nebo hořící svíčku

Zdroj: www.bigstockphoto.com
Jedna věc na světě zaručeně rozpláče každého. Ano, je to cibule. Její chuť a účinky jsou přitom při vaření některých pokrmů nepostradatelné. Jak se s ní tedy vypořádat během krájení, abyste si nevyplakali všechny slzy?

28. 5. 2018

Spouštěčem slz jsou výpary z cibule, které se do vzduchu dostávají, když porušíme její buňky. Obsah buněk pak dál reaguje s aminokyselinami, vzniká sulfonová kyselina a dál se mění na dráždivý plyn. A pak už pláčeme a pláčeme. Čím mladší a čerstvější cibule je, tím víc nám zabrat.

Tipy od zkušených kuchařek i profesionálů

Krájení cibule a vůbec práci s ní si snad všichni při přípravě dobrot přejeme mít co nejdřív za sebou. A právě to může být klíčem k úspěchu – nejdůležitější je nakrájet cibuli rychle a rychle se jí „zbavit“. Minimálně tak, že ji dáte do přijatelné vzdálenosti, ideálně ji hned podrobíte vysokým teplotám.

O tom, zda si popláčete, nebo ne velmi často rozhoduje i rychlost krájení.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Pokud vám nevadí vypadat při vaření chvíli komicky, nasaďte si lyžařské nebo potápěčské brýle. Neděláme si legraci. Nevěřili byste, kolik hospodyněk, které doma tohle sportovní vybavení mají, to dělá. A potápěčské brýle vám navíc kromě očí ochrání i nos.

Použijte studenou vodu. Hodně studené vody. Loupejte cibuli pod jejím proudem a chvíli ji pod ním nechte, než se pustíte do krájení. Taky prý pomáhá často namáčet nůž do studené vody, to ale na druhou stranu prodlužuje proces krájení. A můžete ho zkusit i nahřát před samotným krájením.

Používejte při krájení velký a hodně ostrý nůž. Jednak to budete mít rychleji za sebou, jednak narušíte méně buněk, ze kterých se dostávají do vzduchu výpary. Taky můžete potřít prkénko octem, ten totiž neutralizuje vycházející enzymy.

Od pláče vám může pomoci i zapálená svíčka nebo hrnec s vařící vodou v blízkosti.Zdroj: www.bigstockphoto.com

Nebo si zapalte svíčku. Její plamen snižuje proudění vzduchu a aroma se k vám nedostane v takové míře. Další možností je krájet cibuli u sporáku, na němž se vaří voda. Pára se postará o aroma z cibule a vy nebudete tak trpět. Nebo si zapněte ventilátor.

Cibuli můžete dát na 10 minut před krájením do mrazáku nebo ji opravdu jen krátce spařit ve vodě. To taky funguje.

Který z našich tipů vyzkoušíte při dalším zpracovávání cibule?